Zuid-Afrikaanse én Britse coronavariant in Brabant, OMT adviseert 'nu' nieuwe maatregelen
De deskundigen verwachten dat verspreiding van deze besmettelijkere coronavarianten in maart leidt tot een nieuwe piek van besmettingen en ziekenhuisopnames. Dit staat in een brief van het OMT, dat het kabinet deze coronacrisis adviseert.
Onbekend hoe Brabander Zuid-Afrikaanse variant opliep
Ook staat in het advies dat het type B.1.1.7, de Britse coronavariant, in onze provincie is gevonden. Onduidelijk is om hoeveel mensen het gaat en hoe ze het virus gekregen hebben.
Na bron- en contactonderzoek rondom de Brabander, die als eerste Nederlander de Zuid-Afrikaanse virusmutatie had, zijn verder geen besmettingen geconstateerd. Via wie deze persoon is besmet, is dus onbekend. Dat meldt GGD Hart voor Brabant na vragen hierover. Het OMT-advies maakt melding van twee gelieerde 'Zuid-Afrikaanse' besmettingen. Maar volgens een GGD-woordvoerder gaat het dus nadrukkelijk om twee andere gevallen, die niet afkomstig zijn uit deze GGD-regio.
'Tien procent van besmettingen is Britse variant'
Deskundigen maken zich grote zorgen over de verspreiding van de Britse en Zuid-Afrikaanse mutaties in ons land. Uit onderzoek blijkt dat deze virustypes besmettelijker zijn dan de variant die hier nu heerst.
Formeel is het Britse type na extra virusonderzoek bij ongeveer 200 personen vastgesteld. Maar op basis van grove doorrekeningen denkt het OMT dat van de mensen die nu besmet worden tien procent de Britse variant heeft. Naar verwachting wordt deze mutatie in de loop van februari de meest voorkomende variant. Doordat dit type 30 procent besmettelijker is, zal de afname van infecties en ziekenhuisopnames die we nu zien, stagneren en in maart omslaan in een nieuwe toename, stellen de adviseurs.
Eerder al zei arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis tegen Omroep Brabant een nieuwe uitputtingsslag in ziekenhuizen te vrezen.
Het OMT wil 'nu' nieuwe maatregelen
De verspreiding van de Britse variant lijkt volgens het OMT niet onder
controle en kan 'vanaf april zorgen voor een verder toegenomen, grote druk op de zorg'. Daarom vinden de experts het belangrijk 'nu nieuwe maatregelen' te nemen om zo snel mogelijk het aantal besmettingen omlaag te brengen. In het advies worden geen specifieke maatregelen genoemd. Het kabinet praat wel over de invoering van de avondklok.
Nieuwe maatregelen moeten de verspreiding van de Zuid-Afrikaanse en Britse coronamutaties enigszins beperken. 'Totdat', zo schrijft het OMT, 'we een gunstig seizoenseffect kunnen verwachten op de verspreiding, en een effect van groepsimmuniteit door doorgemaakte infecties en door vaccinatie.'