Dit is waarom Marcel en kompanen al vijftig keer protesteerden tegen een besluit dat al vaststaat
De actievoerders willen dat er een referendum komt over het industrieterrein, maar dat gebeurt niet. Ze hadden de benodigde handtekeningen binnen, maar zowel het gemeentebestuur als de gemeenteraad legden het verzoek voor een referendum vorig jaar naast zich neer.
Neem je verlies, zou je zeggen, maar zo zit Marcel Horck niet in elkaar. Sinds oktober wordt er actie gevoerd voor het stadskantoor, elke werkdag tussen acht en negen uur ’s ochtends en hij is zeker drie dagen per week van de partij. Meestal staan ze er met een man of twee, maar voor deze jubileumeditie zijn zo'n twintig actievoerders aanwezig.
Verder trekken drie dames in rode gewaden de aandacht. Ze lopen, zonder een woord te zeggen, zeer langzaam voorbij. Volgens Horck zijn ze van Extinction Rebellion, een beweging die strijdt tegen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Ook de Partij voor de Dieren steunt, als enige politieke partij, het protest. "Als de gemeente Tilburg er echt zo heilig van overtuigd is dat Wijkevoort een goed idee is voor de Tilburgers, dan laten ze het referendum plaatsvinden. Laat de bewoners zich hier maar over uitspreken", zegt het Brabantse Statenlid voor de Partij en inwoner van Tilburg Anne-Miep Vlasveld.
“GroenLinks in Tilburg zit in de coalitie en moet z’n hachje redden.”
Grote afwezige is het gemeentebestuur. Soms komt de burgemeester even een praatje maken met de actievoerders, maar hij laat zich deze maandagochtend niet zien. En ook verantwoordelijk wethouder Berend de Vries (D66) is er niet bij. Maar het meest teleurgesteld is Marcel Horck in GroenLinks. Want die partij, lid van de coalitie, heeft het plan voor Wijkevoort gesteund: “Ik heb nog steeds de stille hoop dat ik Jesse Klaver eens mag vragen hoe het nu toch kan dat er drie soorten GroenLinks zijn in Nederland. De landelijke partij is bezig met een plan om alle industrieterreinen te ordenen, in de provincie willen ze dat ook en GroenLinks in Tilburg zit in de coalitie en moet z’n hachje redden door voor dit industrieterrein te stemmen.”
“Ook namens moeder vleermuis de hartelijke groeten.”
Marcel Horck is imker van beroep. Hij heeft de afgelopen jaren de biodiversiteit achteruit zien gaan. Als actievoerder wil hij een stem geven aan dieren die dat zelf niet kunnen: “Ik onderteken tegenwoordig al mijn brieven met: Ook namens moeder vleermuis de hartelijke groeten. Wat kun je meer doen hè? Want die heeft geen stem. Moeder vleermuis, koningin bij, kikker, pad en boom: ze tellen niet.”
Het protest gaat door, zeker tot de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.