Stal met 19.000 biggen in Spoordonk lijkt kwestie van tijd, natuurclubs teleurgesteld
Johan van Hal uit Boxtel wil het bedrijf vestigen in de buurt van de Kampina en de Oisterwijkse Vennen. Dit zijn twee kwetsbare natuurgebieden, die onder meer op een lijst staan van de provincie om die te beschermen.
Plannen stuitten op bezwaren
Van Hal probeert de enorme biggenstal er al meer dan tien jaar te bouwen. Steeds stuitte hij op bezwaren van clubs als de Brabantse Milieu Federatie (BMF) en Natuurmonumenten. Maar ook de provincie en gemeente Oirschot, waar Spoordonk onder valt, wilden niet altijd meewerken.
“Ik ben blij met de uitspraak, we kunnen weer naar de toekomst kijken”, zo reageert Van Hal. Veel meer wil hij er niet over kwijt, omdat zijn plannen al jaren de gemoederen bezighouden. In de wetenschap dat de Raad van State hem geen strobreed meer in de weg kan leggen en dat ook andere middelen hem tegen te houden uitgeput lijken, zou hij aan de bouw van de biggenhouderij kunnen beginnen.
Nieuwe stikstofwet
Dat is onder meer mogelijk op basis van een natuurvergunning die de provincie in 2013 al aan de ondernemer verstrekte. De bezwaarmakers hadden liever gezien dat de Raad van State die had ingetrokken.
De BMF en Natuurmonumenten reageren uiteraard teleurgesteld, al zijn ze op een aantal punten in het gelijk gesteld. Toon Loonen van Natuurmonumenten: “Het is voor ons onbegrijpelijk dat tijdens de huidige stikstofcrisis er toch ruimte wordt geboden aan een nieuwe piekbelaster nabij een al zo zwaar overbelast natuurgebied als de Kampina. Dit kan niet de bedoeling zijn in een tijd dat alles in het werk wordt gesteld om piekbelasters rondom natuurgebieden uit te kopen.”
De natuurorganisaties bestuderen de uitspraak en overleggen met hun advocaten wat ze nu gaan doen.
LEES OOK: