De avondklok is ingegaan: dit zijn de regels
De avondklok duurt van zaterdag 23 januari tot en met woensdag 10 februari. Er zijn een paar uitzonderingen dat je toch naar buiten mag:
- Bij een noodsituatie (geen verklaring nodig),
- Als je zelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringende (medische) hulp nodig heeft,
- Als je van je werkgever naar buiten moet,
- Als je een aangelijnde hond uitlaat (geen verklaring nodig),
- Als je onderweg bent in verband met een uitvaart,
- Als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland (geen verklaring nodig),
- Als je onderweg bent in verband met een tentamen of examen voor een MBO-, HBO- of WO-opleiding,
- Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep,
- Als je dak- of thuisloos bent en niet terecht kan in een opvang (geen verklaring nodig),
- Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen.
Voor een groot deel van de uitzonderingen moet je een speciaal document bij je dragen om te bewijzen dat je op straat moet zijn. Een zogenoemde formulier Eigen verklaring avondklok. Moet je naar buiten voor je werk, dan heb je ook een Werkgeversverklaring nodig. Maar niet in alle gevallen is zo'n formulier verplicht. Als je bijvoorbeeld je hond uitlaat of in een noodsituatie zit.
Praktische vragen
De invoering van de avondklok zorgde ook voor praktische vragen en onduidelijkheden. Een aantal vragen heeft Omroep Brabant op een rijtje gezet:
Ik werk 's avonds, kan ik nog een oppas laten komen voor mijn kinderen?
Het RIVM stelt dat oppassen geen geldige reden is om tijdens de avondklok buiten te zijn. Als grootouders op hun kleinkinderen willen oppassen moeten ze om 21.00 uur weer thuis zijn. Gastouders daarentegen kunnen wel na 21.00 uur werken als ze een Eigen verklaring en Werkgeversverklaring bij zich hebben. Ouders met een essentieel beroep kunnen dan wel een gastouder laten oppassen op hun kinderen. Die gastouder moet wel echt geregistreerd staan bij een bureau.
Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen na 21.00 uur?
Het openbaar vervoer blijft ’s avonds na 21.00 rijden. Wel is het OV alleen bestemd voor mensen die tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken.
Tot hoe laat zijn de winkels nu open?
Essentiële winkels zoals drogisterijen sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen zoals supermarkten gaan uiterlijk dicht om 20.45 uur. Eten en boodschappen laten bezorgen kan nog wel na 21.00 uur.
Wat doe ik als ik vast kom te staan in de file?
Het RIVM roept alle reizigers op om op tijd te vertrekken en rekening te houden met eventuele vertragingen en files. Kom je toch in een file terecht? Dan is het aan de handhaving om te beoordelen of je een geldige reden hebt om buiten de avondklok te reizen.
Bekijk hier beelden van de eerste avond met avondklok in Brabant: