Brabantse ziekenhuizen bereiden zich voor op ergste scenario
De bestuurder van het ROAZ legde uit dat de zorg nu iets meer ademruimte heeft dan tijdens de kerstperiode. "Van vierhonderd bezette ziekenhuisbedden zijn we naar 310 gegaan. En er liggen nu 95 mensen op de intensive care, in plaats van honderd. Het is een klein beetje afgenomen, maar veel te weinig wanneer je het relateert aan alle maatregelen die zijn genomen", waarschuwt Berden.
De besmettingen lopen minder terug dan tijdens de eerste golf. Volgens Berden is dat goed te verklaren door de komst van de Britse variant van het coronavirus. "De maatregelen helpen goed om de klassieke variant terug te dringen. We verwachten dat mede hierdoor deze variant langzaamaan wegsluipt. We houden er wel rekening mee dat de Engelse mutatie de komende weken sneller zal verspreiden."
Fase vier
In Brabant is de zorg momenteel hard bezig met opschalen vanwege de Britse variant. Daarbij wordt rekening gehouden met een eventuele factor drie of vier. Volgens Berden betekent dat het verdrievoudigen of verviervoudigen van het aantal plekken op de ic. "We hebben nu zo'n 220 bedden, terwijl dat er normaal maar 120 zijn. Dat betekent dat we nu in factor twee zitten. In Engeland werd opgeschaald naar factor vier vanwege de nieuwe variant. Dat zou ook hier niet ondenkbaar zijn."
Handen aan het bed
Voor opschaling naar een factor drie is vooral meer personeel nodig. "Men denkt vaak dat er voornamelijk vierkante meters nodig zijn, maar daar ligt het probleem niet. Het zijn handen aan het bed die echt essentieel zijn. Daarom kijken we naar oplossingen als parttimers langer laten werken, personeel van privéklinieken halen en mensen omscholen om op de IC te kunnen werken."
Code Zwart
Een ander zwartgallig scenario is de invoering van 'code zwart'. "Hier spreken we van wanneer de zorg tekort schiet voor het aantal patiënten dat er is. Daarvoor hebben we al een plan gemaakt, er zijn dan vier fases. In eerste instantie beoordelen we op medische argumenten. Dan kijken we naar andere aandoeningen van een patiënt om de overlevingskans in te schatten."
In fase twee zijn volgens Berden de patiënten medisch gelijk, dan wordt er ingeschat hoe lang mensen op de ic zullen liggen. "Patiënten van wie we verwachten dat ze een kortere tijd nodig hebben, laten we voorgaan." Op plek drie wordt gekeken of de persoon in de zorg werkt en daarom voorrang krijgt. "En tot slot kijken we naar hoe lang een persoon nog heeft te leven. Iemand die jong is heeft nog meer jaren voor zich en zal dan voorrang krijgen op iemand van in de tachtig."
Discussie nog niet voeren
Het zijn hele zware maatregelen die voorlopig nog niet nodig zijn. Berden vindt daarom dat er ook niet teveel over gediscussieerd moet worden. "Als we nu de discussie er al over voeren, lijkt het of we er al zijn. We doen nog alles om het te voorkomen, mede met maatregelen zoals een avondklok."
Volgens Berden zijn de professionals op de achtergrond al wel hard bezig met de zwaarste scenario's. "Niet alleen medici, maar ook juristen en ethici denken hier al over na. We kunnen het ons niet veroorloven om dit pas te doen wanneer het moment er is. Dan is de druk gewoonweg te hoog."