Justitie wil schoonzoon van Klaas Otto 12 jaar opsluiten: 'De grote man achter dodelijk drugslab'
Donderdag presenteerde het OM alle bewijs in dit onderzoek dat de codenaam Kandinsky heeft gekregen. Het voorlezen van de 70 pagina's tellende aanklacht duurde meer dan vier uur.
Dodenlab
De bekendste beschuldiging ging over het Belgische drugslab waar drie Brabantse laboranten waren gestikt door koolmonoxidevergiftiging. Paul G. (36) was daar nooit gezien. Maar voor het OM was hij onmiskenbaar de grote man op de achtergrond.
Paul G. had vanaf de zomer van 2018 ontmoetingen met Harvey P. uit Valkenswaard, een goede vriend van Paul uit de tijd dat ze bij motorclub No Surrender zaten. Volgens de politie had deze Harvey de dagelijkse leiding van het drugslab in Hechtel-Eksel. Maar hij had geen geld: Paul G. wel.
Eind januari 2019: één dag voor de ontdekking van het Belgische lab, was bij sommige verdachten al bekend dat er iets gruwelijk was misgegaan. Op telefoontaps die dag is Paul G. scheldend te horen. Hij is boos op zijn vriendin en staat 'onder grote druk'. Volgens het OM weet hij dan dat het foute boel is.
Als het lab in het nieuws komt raakt G. in paniek. Hij vreest dat zijn kameraad Harvey is overleden. Maar het gaat om anderen.
'Jonge jongens dood'
De politie ontdekte daarna diverse berichten over het lab. De vriendin van Paul, de dochter van Klaas Otto, chatte er volop over. Zo stuurde ze een bericht naar de moeder van Paul.
"Er zijn jonge jongens dood door zijn toedoen en met die gedachte moet ik leven." Even later chatte haar schoonmoeder: "Is dat verhaal van die dode jongens waar?" De vriendin reageerde met; "Ja".
Volgens het OM was dit geen rancuneuze, boze bui van een dronken vriendin, zoals Paul G het eerder omschreef. Later zag de politie nog iets geks: de vriendin van Paul G. zocht in haar mobieltje naar nieuws over het lab in Esch.
Beide officieren van justitie benadrukten op de zitting dat Paul G. niet direct verantwoordelijk is voor de dood van de drie mannen. maar ze noemden hem wel 'moreel verantwoordelijk'. "Hij heeft jonge laboranten gerekruteerd. Hij heeft ernstig gebrek aan normbesef. Het is iemand die alleen gaat voor eigen geldelijk gewin, " zei het OM.
Want Paul G. was investeerder in drugslabs en leverde mogelijk grondstoffen. Hij reageerde donderdag vol onbegrip op de onverwacht hoge eis.
Drugstransporten
Het OM verdenkt de Bergenaar verder van drugsritten met onder meer xtc-pillen naar Frankrijk. En meer dan negen jaar witwassen door onder meer handel in dure Rolexhorloges. Paul G. is één van de in totaal negen mannen die terechtstaan: laboranten, financiers en een boekhouder. Tegen hen werden straffen geëist van 240 uur werkstraf tot zes jaar cel.
Volgens het openbaar ministerie (OM) vormden ze diverse drugsbendes die drie drugslabs runden:
- Het speedlab in Hechtel-Eksel.
- Een speedslab in Esch.
- Een xtc-lab in het Zeeuwse Rilland.
Paul G. zelf was niet persoonlijk bezig met drugsmaken. Ook zijn schoonvader Klaas Otto is geen verdachte.
Mister X
Vier verdachten spraken tijdens de rechtszaak over 'Mister X.' die aan de touwtjes trok. Daarmee werd Nicky S. bedoeld, hoofdverdachte uit de kettingzaagmoord. Het OM zegt dat er onvoldoende bewijs tegen de man is in deze zaak.
Later volgen de pleidooien. In april volgt een uitspraak. In Den Bosch loopt nog een rechtszaak tegen Harvey P. en een laborant uit Esch.
LEES OOK: