Coronanieuws: 831 nieuwe besmettingen in Brabant, kabinet wil basisscholen op 8 februari weer openen
De hoofdpunten:
- 831 nieuwe besmettingen in Brabant.
- Kabinet wil basisscholen op maandag 8 februari weer openen.
- Minister Grapperhaus heeft de de Graafsewijk in Den Bosch bezocht.
- Er liggen 340 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, iets minder dan een dag eerder.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
23.00
Dit liveblog is gesloten.
22.30 - Verpleeghuizen mogen bewoners in één keer vaccineren
Het RIVM geeft verpleeghuizen toch toestemming om al hun bewoners in één keer te vaccineren. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM na berichtgeving door de NOS. Dat niet alle mensen in een verpleeghuis tegelijkertijd werden geprikt, leidde in een aantal gevallen tot onbegrip en onrust bij de bewoners van de verpleeghuizen, hun familieleden en het personeel.
"Daarom is het beter om de bewoners van een verpleeghuis allemaal tegelijk te vaccineren en het moment van vaccineren niet te laten afhangen van de indicatie die de mensen hebben." Gezondheidsinstituut RIVM streeft ernaar dat alle bewoners van de verpleeghuizen voor de lente twee prikken hebben gehad. Of dat haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins.
22.15 - Ook vaccinmaker Moderna levert even minder dan beloofd
Farmaceut Moderna kan in de eerste week van februari niet het afgesproken aantal coronavaccins leveren. Nederland zou 48.000 doses ontvangen, maar dat aantal komt ongeveer een vijfde lager te liggen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Net als eerder bij concurrent Pfizer gaat het om een tijdelijke dip waarvan de oorzaak ligt in de aanpassing van een fabriek, waardoor die uiteindelijk op grotere schaal kan gaan produceren.
Daardoor krijgen ook de andere EU-landen bij de volgende levering minder doses dan eerder was beloofd. De tegenvaller is wel van een heel andere orde van grootte dan bij het vaccin van AstraZeneca. Daarvan dacht Nederland in de periode tot en met maart meer dan 4,6 miljoen doses te ontvangen. Maar door productieproblemen kan het bedrijf er slechts een miljoen tot anderhalf miljoen leveren.
21.49 - Opnieuw iemand aangehouden voor de avondklokrellen
20.38 - 'Privégegevens lekken via GGD-systeem kan nog steeds'
Een week nadat de GGD op de hoogte is gebracht van een lek in zijn systeem, is het nog steeds mogelijk om heel eenvoudig de gegevens van honderd mensen per keer uit te draaien. Dat kan vanuit het GGD-systeem voor bron- en contactonderzoek, komt naar voren uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.
De inmiddels beruchte exportfunctie is weliswaar grotendeels dichtgezet, maar de functie om lijsten met persoonsgegevens af te drukken niet. Vanuit die printfunctie kunnen de gegevens vervolgens ook als pdf worden opgeslagen, zodat ze met anderen kunnen worden gedeeld.
De printfunctie staat aan voor alle medewerkers die HPzone Lite gebruiken, bevestigde de GGD desgevraagd aan de NOS en Nieuwsuur. Dat is een belangrijk softwarepakket voor het bron- en contactonderzoek, dat door duizenden onderzoekers wordt gebruikt.
19.51 - Korpschef politie roept op tot voorrang vaccinatie van ME'ers
ME'ers moeten binnen de politieorganisatie als eerste worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Korpschef Henk van Essen van de nationale politie roept het kabinet op daar werk van werk te maken met het oog op de rellen van de afgelopen week. "Deze mensen kunnen echt fysiek contact niet voorkomen. Ze zitten ook met zijn allen in één ME-bus, waarbij ze op geen enkele wijze op verantwoorde wijze coronamaatregelen kunnen naleven", zegt Van Essen in gesprek met het ANP.
"Ik moet er niet aan denken dat er een corona-uitbraak bij de ME komt." Het gaat om een groep van 3000 politiemedewerkers. Van Essen vroeg het kabinet eerder al voorrang te verlenen aan het vaccineren van de politie, direct na de kwetsbare groepen, de ouderen en de zorgmedewerkers. "Maar in deze situatie heb ik extra aandacht gevraagd voor ME-personeel. Gelet op de huidige spanningen zou ik het ME-personeel nu naar voren schuiven, binnen wat mogelijk is. De vaccins moeten wel beschikbaar zijn."
19.19 - Eerste verdachten rellen Eindhoven binnenkort voor de rechter
Vier mannen van 18, 19, 29 en 25 jaar uit Helmond en Eindhoven staan op vrijdag 5 februari voor de rechter voor hun aandeel in de rellen van 24 januari in Eindhoven. Zij zijn de eersten die zich voor de rechter daarvoor moeten verantwoorden. Op 9 februari zijn drie minderjarigen aan de beurt om te worden berecht. De rechter-commissaris verlengde eerder deze week het voorarrest van alle zeven verdachten met veertien dagen.
18.45 - Burgemeester verbiedt twee manifestaties in Eindhoven
Burgemeester John Jorritsma heeft twee manifestaties verboden die voor komende zondag in Eindhoven waren aangekondigd. Het gaat om een demonstratie van de anti-islamgroepering Pegida en een demonstratie tegen lockdown en politiegeweld. Jorritsma vreest wanordelijkheden in combinatie met gevaar voor de volksgezondheid, schrijft hij vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.
"Dat mensen hun mening kunnen uiten blijft belangrijk", vindt Jorritsma. "De context waarin het besluit over het toestaan van manifestaties moet worden bekeken, is voor onze stad sinds zondag 24 januari echter drastisch veranderd. Ondanks het afblazen van een manifestatie en het niet toestaan van een andere, zijn heel veel mensen naar het centrum van Eindhoven afgereisd. De rellen en plunderingen die volgden waren ongekend. De stad en haar ondernemers en bewoners huiveren nog steeds na."
18.00 - Ruim 11.500 boetes na zes avonden avondklok
Bijna een week na de invoering van de avondklok heeft de politie in het hele land 11.582 boetes uitgedeeld, zegt korpschef Henk van Essen tegen het ANP. Sinds de avondklok zaterdagavond werd ingevoerd zijn in het weekend al 5959 bekeuringen uitgeschreven, gevolgd door 5623 boetes in de dagen daarna tot en met vrijdagochtend 09.00 uur. Voor opruiing en rellen heeft de politie tussen donderdag 09.00 uur en vrijdag 09.00 uur 92 arrestaties geregistreerd.
Sinds maandag 09.00 uur tot vrijdag 09.00 uur zijn in totaal 347 arrestaties verricht voor opruiing, rellen en plunderen. "Sinds de invoering van de avondklok is de tijd van waarschuwen voorbij", aldus Van Essen. "Dat we de avondklok strikt handhaven zie je terug in de bekeuringen. We zijn strikt in de naleving, met een warm hart. Als de dienst van een ic-medewerker in het ziekenhuis uitgelopen is, dan knijpen we een oogje toe."
17.30 - Rutte wil dinsdag terugkomen op scholen en afbouw van lockdown
Minister-president Mark Rutte hoopt dinsdag meer te kunnen zeggen over welke coronamaatregelen wanneer kunnen worden afgebouwd. Daarbij heeft het onderwijs de hoogste prioriteit, zegt hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De premier schaart zich achter minister Wopke Hoekstra (FinanciÙn), die zegt dat het raar moet lopen willen de basisscholen niet op 8 februari weer open gaan.
"We snappen dat iedereen in Nederland ongelofelijk snakt naar perspectief", zegt Rutte. Daarom blijft het kabinet de komende dagen "kijken hoe we straks ons leven stap voor stap weer kunnen terugkrijgen". De premier zegt daar dinsdagavond op terug te willen komen tijdens een persconferentie samen met zorgminister Hugo de Jonge.
16.56 - Minister Grapperhaus bezoekt Graafsewijk in Den Bosch
Minister Grapperhaus bezocht vrijdag de Graafsewijk in Den Bosch. Hij stak bewoners en ondernemers die zijn getroffen door de rellen een hart onder de riem. Zo sprak hij met wijkagenten en docenten, maar ook met de eigenaar van friettent De IJsbeer, een van de bedrijven die maandag tijdens de rellen werd bekogeld met stenen.
15.46 -
Hoekstra: basisscholen in principe open in tweede week februari
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra zegt dat er wel 'iets heel raars' moet gebeuren willen de basisscholen op 8 februari niet open kunnen. "Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om dat gerealiseerd te krijgen." Natuurlijk moeten alle verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen, zegt Hoekstra, tevens lijsttrekker van het CDA. Maar hij noemt de kans dat de scholen open kunnen 'zeer groot'.
Andere ministers zijn voorzichtiger. Onderwijsminister Arie Slob zegt het advies van het Outbreak Management Team af te willen wachten. Eerst moet bevestigd worden dat kinderen de nieuwe virusvariant niet sneller doorgeven dan de bekende, aldus Slob. Ook minister Tamara van Ark van Medische Zorg is nog niet heel optimistisch over het openen van de scholen en kan 'niet beloven' dat die versoepeling er al begin februari komt.
15.21 - 831 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds donderdag 831 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er dertien minder dan de dag ervoor.
14.50 - Doordeweeks de helft minder mensen op straat tijdens avondklok
Het aantal Nederlanders dat nog op straat gaat na
negen uur 's avonds is doordeweeks gehalveerd sinds de avondklok is ingevoerd.
Mensen gaan vroeger op de avond - als ze nog wel naar buiten mogen -
op sommige tijden wel iets vaker de deur uit vergeleken met vorige
week. Dat meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), dat
hiervoor 10.000 mensen van 16 jaar en ouder volgt met een app. Afgelopen woensdag begaf 3 procent van de Nederlanders zich op
straat toen de avondklok van kracht was, tussen negen uur en halfvijf. Een week eerder was dat nog 6,4 procent.
14.00 - Nederlands coronavaccin beschermt 66 procent tegen virus
Het coronavaccin dat door farmaceut Janssen uit
Leiden is ontwikkeld, biedt 66 procent bescherming tegen het
coronavirus. Dat meldt moederbedrijf Johnson & Johnson op basis van
de proeven. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het middel
besteld
. Het percentage is behoorlijk lager dan bij andere middelen. De al
goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna bieden
volgens de proeven ongeveer 90 procent bescherming.
12.30 - Contract EU met AstraZeneca over levering coronavaccins openbaar
Het contract dat de Europese Unie heeft gesloten met
coronavaccinfabrikant AstraZeneca is openbaar gemaakt. Over de
overeenkomst, die op verzoek van de farmaceut tot dusver geheim was,
was veel te doen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder
vaccins te kunnen leveren dan afgesproken.
In het contract, dat de Europese Commissie vrijdag publiceerde, is weggestreept hoeveel doses AstraZeneca levert, en wanneer en uit welke fabriek. EU-bronnen zeggen dat het Brits-Zweedse bedrijf 80 miljoen doses beloofde in de eerste drie maanden van het jaar, of eigenlijk zelfs 120 miljoen. AstraZeneca kondigde vorige week aan niet meer dan 31 miljoen doses te kunnen produceren door vertraging in een Belgische vaccinfabriek.
12.00 -
De Jonge komt burgemeesters bijpraten over vaccinatiebeleid
Coronaminister Hugo de Jonge komt de 25 burgemeesters
die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag bijpraten over de
vaccinatiestrategie. Zijn toelichting staat los van de ophef die er
momenteel is over de trage start van het vaccinatieprogramma, aldus
een woordvoerster van het beraad.
De Jonge schuift met enige regelmaat aan bij het overleg van de
voorzitters van de veiligheidsregio's en deze afspraak was al
gemaakt, zegt zij. De Jonge kondigde vrijdag aan dat er vaart
gemaakt gaat worden met het inenten.
11.40 - Opnieuw lichte daling in Brabantse ziekenhuizen
Er liggen 340 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, tien minder dan een dag geleden. Dat maakte het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) donderdag bekend. Het totaalaantal daalt sinds afgelopen maandag. Er zijn de voorbije 24 uur totaal 37 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Acht coronapatiënten zijn sinds donderdagochtend overleden, 32 mensen zijn uit het ziekenhuis ontslagen en vijf patiënten zijn overgeplaatst.
11.30 - GGD: testuitslagen, bron- en contactonderzoek vertraagd na datalek
De maatregelen die de GGD neemt om zijn systemen beter
te beveiligen na het datalek dat deze week bekend werd, gaan een
vertraging betekenen van het bron- en contactonderzoek en het
doorgeven van testuitslagen. Dat meldt de NOS.
De koepel van de GGD's voert beperkingen door in zijn computersystemen en dat heeft gevolgen, zegt de GGD GHOR Nederland: "Beperkingen in toegang van mensen tot gegevens vertraagt de snelheid waarmee wij ons werk kunnen doen en verlengt de doorlooptijden. Bijvoorbeeld de snelheid waarmee we testuitslagen kunnen doorgeven en testafspraken kunnen maken."
10.50 - Verdachte goederen bij teststraat Hilversum
Bij een teststraat in Hilversum zijn verdachte
goederen aangetroffen. Dat meldt de politie. Die heeft uit voorzorg
de omgeving afgesloten en doet onderzoek naar de goederen.
De vondst bij de teststraat aan het Colosseum werd iets voor tien
uur gemeld bij de politie. Vanwege de afzetting is de teststraat nu
niet bereikbaar. Wie de melding deed en wat er precies is gevonden,
zegt een politiewoordvoerder niet.
10.00 - EMA: geen zorgen over veiligheid coronavaccin Pfizer
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan veilig
gebruikt worden, er zijn geen nieuwe bijwerkingen ontdekt. Dat
concludeert de Europese toezichthouder, het Europees
Geneesmiddelenbureau (EMA), in de eerste maandelijkse update na de
toelating van het middel. Onder meer in Noorwegen zijn enkele tientallen ouderen overleden na
toediening van het vaccin, maar volgens het EMA was dat niet een
gevolg van het vaccin. Ze hadden al ernstige gezondheidsklachten en
sommige mensen kregen al palliatieve zorg toen ze gevaccineerd
werden, concludeert het EMA.
07.42 - 50.000 mensen van 85 tot 89 jaar uitgenodigd voor vaccinatie
De eerste 50.000 mensen uit de groep in de
leeftijd van 85 tot en met 89 jaar ontvangen vrijdag een uitnodiging
voor een coronavaccinatie, meldt het Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze kunnen vervolgens zelf een
afspraak maken voor de vaccinatie via de GGD.
Op de GGD-vaccinatielocatie krijgen ze het coronavaccin van
BioNTech/Pfizer toegediend. Ook op zaterdag en in de komende week worden nog uitnodigingen
verstuurd naar de 85- tot 89-jarigen. In totaal krijgen ongeveer
258.000 mensen in deze leeftijdscategorie een uitnodiging.
07.40 - Avondklok Antwerpen had alleen effect op aantal besmettingen binnenstad
De avondklok die de afgelopen zomer gold in de provincie Antwerpen heeft voornamelijk rechtstreeks effect gehad op het aantal besmettingen in de binnenstad van Antwerpen. In de randgemeenten of andere steden van de provincie had de avondklok nauwelijks invloed, blijkt uit een evaluatie die de kranten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad hebben ingekeken.
"De avondklok is effectiever als er meer besmettingen zijn. In de andere steden in de provincie Antwerpen was er nauwelijks een effect", concludeert de evaluatie opgesteld door gouverneur Cathy Berx, infectioloog Wim Flipse en arts Maaike van Overloop.
06.41 - Winkelverkopen hard gestegen ondanks coronacrisis
De Nederlandse detailhandel heeft zijn verkopen
vorig jaar het sterkst opgevoerd sinds 2001, ondanks de
coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
werd de omzet vooral gestuwd door een flinke plus bij de
supermarkten. Daarnaast is er online veel meer verkocht. Alles bij elkaar groeide de omzet in de detailhandel met 5,9
procent.
06.20 - Kritiek ic-artsen op vaccinatiebeleid kabinet
Het kabinet zet het beperkte aantal vaccins verkeerd
in. Hoogbejaarden krijgen voorrang ten koste van jongere patiënten.
Tot grote ontsteltenis van ic-artsen, vertellen ze aan BNR. Zij wijzen erop dat 50- tot
70-jarigen het vaakst op de ic liggen en de meeste
levensjaren te winnen hebben. Bovendien vermindert het huidige beleid de
druk op de ic's niet.
06.08 - 'VWS koopt ondermaatse sneltesten, houdt betere testen buiten deur'
Slechts vijf sneltesten voor corona zijn door de
overheid goedgekeurd, waaronder die van fabrikant Abbott. Deze test
voldoet niet aan de officiële eisen. Toch heeft het Ministerie van
VWS er miljoenen setjes van aangeschaft voor de GGD's, bovendien
zonder aanbesteding. Fabrikanten met kwalitatief betere testen
worden van de markt geweerd. Dat is in strijd met het Europees
recht, stelt hoogleraar Pieter Kuypers tegenover Follow the Money.
06.00 - Rode Kruis gaat helpen bij vervoer naar priklocaties
Het Rode Kruis gaat vanaf volgende week helpen bij
het vervoer naar vaccinatielocaties van de GGD. De service is
bedoeld voor mensen die vanwege een fysieke of psychische beperking
daar niet op een andere manier kunnen komen. Zij kunnen om hulp bij
het vervoer vragen als ze een afspraak maken voor de inenting.
04.56 - 'Crisisbestrijding corona kwam langzaam op gang'
Vroege signalen in het begin van de coronacrisis werden
niet voldoende op waarde geschat. Dat stond
een succesvolle crisisaanpak in de weg, is te lezen in Trouw. Onderzoekers
van de Universiteit Leiden constateren dat signalen als de verplaatsing van het virus van China
naar Italië en de verspreiding met carnaval te weinig alarmbellen
deden afgaan. Bovendien lukte het niet snel genoeg om bestuurlijke crisisstructuren op te tuigen.
04.12 - Minister belooft vaccinatie-achterstand komende weken in te halen
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge baalt
van de trage start van het vaccinatieprogramma en belooft dat de
komende weken de achterstanden van de inentingen met het
coronavaccin zullen worden ingehaald. Volgens hem wordt er 'de komende twee tot drie
weken meer weggeprikt dan er binnenkomt'. dat zegt hij in het AD. Dit zou betekenen 'dat we
met een paar weken bij zijn'.
03.30 - Toezichthouder EMA komt met oordeel over derde coronavaccin
Nederland en de andere landen in de Europese Unie
horen vrijdag of een nieuw coronavaccin op de markt kan worden
gebracht. De toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA)
in Amsterdam, komt dan met een oordeel over het vaccin AZD1222 van
farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Over het vaccin is de laatste tijd veel te doen. Er zijn leveringsproblemen en ook over de effectiviteit van het middel zijn twijfels ontstaan.
03.09 - Lockdowns zorgen voor verdubbeling spaartegoeden
Door de coronamaatregelen hebben Nederlanders
vorig jaar massaal geld opgepot. Omdat het nog amper mogelijk was om
bijvoorbeeld uit te gaan of verre reizen te maken, daalden de
uitgaven. Huishoudens zetten daardoor bijna 42 miljard euro op hun
betaal- of spaarrekening. Dat is een verdubbeling ten opzichte van
een jaar eerder, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
02.25 - Verspilling vaccins lager dan verwacht
Ongeveer drie procent van de momenteel ruim 203.000
toegediende vaccins wordt verspild. Dat meldt het RIVM. Intussen
zetten organisaties alles op alles om het getal zo laag mogelijk te
houden, want met alle verontrustende berichten over minder
leveringen is iedere vaccindosis goud waard, is te lezen in De Telegraaf.
02.05 - GGD wil stoppen met softwaresysteem vanwege datalek
De GGD'en gaan zo snel mogelijk stoppen met het
softwaresysteem HPzone, dat gebruikt wordt voor het bron- en
contactonderzoek. Dat zegt Ellis Jeurissen, landelijk
portefeuillehouder bron- en contactonderzoek van de GGD'en vrijdag
tegen NRC. De onthullingen over het datalek van de GGD gaven volgen
Jeurissen de doorslag om zo snel mogelijk over te gaan naar een
nieuw softwaresysteem.
01.08 - 'Vaccineren kan veel sneller'
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk
Netwerk Acute Zorg, denkt dat het vaccinatietempo flink opgeschroefd kan worden. Doordat zeven prikken in plaats van vijf uit een flacon
gehaald kunnen worden, heeft Nederland volgens hem tot nu toe
700.000 vaccins, waarvan er 200.000 inmiddels zijn gebruikt. De rest
kan binnen een week weggewerkt worden, zei Kuipers in het programma
Jinek.
00.01 - Aantal overledenen in 2020 ruim 15.000 hoger dan verwacht
In 2020 zijn in Nederland 169.000 mensen overleden,
dat zijn er ongeveer 15.000 meer dan vooraf werd verwacht, meldt het
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oversterfte was volgens
het CBS het hoogst tijdens de eerste en tweede golf van het
coronavirus en tijdens de hittegolf in de zomer.
De oversterfte ligt een stuk hoger dan in jaren met een grote
griepuitbraak, zoals in 2015 en 2018. In 2015 overleden er ongeveer
5400 mensen meer dan verwacht en in 2018 lag de oversterfte op 2500.
23.41 - Novavax claimt coronavaccin met hoge effectiviteit
Het coronavaccin van het Amerikaanse
vbiotechbedrijf Novavax beschermt bij negen op de tien mensen tegen
COVID-19, stelt het bedrijf op basis van een klinische test in het
Verenigd Koninkrijk. Het middel zou bijna net zo effectief zijn
tegen de Britse variant van het virus, zou uit voorlopige resultaten
blijken.
Bij de proef waren 15.000 mensen tussen 18 en 84 jaar oud betrokken. De
resultaten worden naar verwachting gebruikt bij de aanvraag voor
goedkeuring van het Novavax-vaccin in het Verenigd Koninkrijk, de
EU-lidstaten en andere landen.