Offensief tegen gps-diefstal bij boeren door Oost-Europese bendes: 'Heel makkelijk te stelen'
Een gps-systeem kost tussen de 10.000 en 30.000 euro. De apparaten helpen boeren om bijvoorbeeld op de centimeter nauwkeurig in zaaien. “Een boer heeft al snel drie systemen. Als je niet verzekerd bent, dan maak je na diefstal heel het jaar geen winst meer”, weet Otten. “Daarnaast is het een flinke inbreuk op je privacy.”
“De apparatuur is heel makkelijk te stelen”, vervolgt Otten. Extra bewustwording is volgens hem hard nodig. “Het touwtje uit de brievenbus kan echt niet meer. Waar je vroeger nog zo achterom kon bij een boer, tref je nu vaak hekken en gesloten poorten.”
Onverwoestbare stickers
De bedoeling is dat boeren hun apparatuur registreren via Stop Heling. Ook kunnen boeren hun apparaten laten markeren met speciale stickers.
Otten legt uit: “Die stickers kun je alleen met grof geweld verwijderen. Een dief zou dan zijn eigen gestolen apparatuur moeten verwoesten.” Dit alles zou het voor criminelen een stuk minder aantrekkelijk moeten maken.
De campagne is een initiatief van onder andere branchevereniging Cumela en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). Sinds april 2019 is er landelijk voor ruim 7 miljoen euro aan hightech-apparatuur gestolen bij bedrijven op het platteland. Exacte Brabantse cijfers zijn niet bekend.
"We zien dat dieven ook afgesloten ruimtes openbreken."
Het Tilburgse Interpolis, waar veel boeren verzekerd zijn, laat weten dat er de afgelopen jaren ongeveer vijftien diefstallen per kwartaal gemeld werden. “Een derde daarvan komt uit Brabant”, vertelt woordvoerder Joost van Buchem.
“We zien dat dieven ook afgesloten ruimtes openbreken. Wij adviseren maximaal te beveiligen maar om ook zeker in te zetten op het voorkomen van vervolgschade", vervolgt Van Buchem. "Maak altijd een back-up van de gegevens, zodat het bedrijf ondanks de diefstal door kan gaan.”