Minder mensen krijgen te horen dat ze kanker hebben door coronacrisis
Vorig jaar werd bij 16.900 mensen in onze provincie kanker vastgesteld. Een jaar eerder kregen nog 17.900 Brabanders deze diagnose. Ook landelijk gezien is het aantal nieuwe kankerpatiënten voor het eerst in dertig jaar gedaald. In heel Nederland kregen vorig jaar 115.000 mensen te horen dat ze kanker hebben, 4000 minder dan een jaar eerder.
Vooral in de maanden maart, april en mei werden er veel minder diagnoses gesteld dan normaal. In het najaar werd volgens het IKNL een inhaalslag gemaakt. De gevolgen van het later stellen van de diagnose kanker kan het IKNL nu nog niet inschatten. Dit wordt nog onderzocht, zo geeft het kankercentrum aan.
Verwachting dit jaar
Oncologisch chirurg Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven benadrukt woensdagochtend in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio dat de daling van het aantal nieuwe kankerpatiënten absoluut te maken heeft met het later stellen van de diagnose als gevolg van de coronacrisis. Er is volgens hem geen enkele reden aan te nemen dat minder mensen kanker krijgen.
Vooral het stilleggen van het bevolkingsonderzoek als het gaat om borst- en darmkanker noemt De Hingh als oorzaken van de daling van het aantal diagnoses. Voor dit jaar verwacht de oncologisch chirurg minder problemen. "De zorg voor kankerpatiënten in de ziekenhuizen loopt op het moment grotendeels zoals het zou moeten. En de bevolkingsonderzoeken functioneren weer", legt hij uit.
Morgen Wereldkankerdag
De daling in het aantal gestelde diagnoses is volgens het IKNL zichtbaar bij de meeste soorten kanker, maar was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Huidkanker was net als in de afgelopen jaren ook vorig jaar de meest voorkomende vorm van kanker. Ook het aantal gevallen van longkanker blijft hoog.
De cijfers worden nu door het IKNL naar buiten gebracht omdat het donderdag Wereldkankerdag is.