Mag een school zelf beslissen om dicht te blijven? Deze arbeidsrechtadvocaat legt uit

4 februari 2021 om 08:54 • Aangepast 4 februari 2021 om 11:26
nl
Vanaf maandag mogen de basisscholen weer open, maar ruim dertig basisscholen in de regio Bergen op Zoom hebben besloten de deuren gesloten te houden. Ze negeren daarmee versoepelingen van de coronamaatregelen. De leerlingen van scholen van de Lowys Porquinstichting moeten dus thuisblijven. Maar mag een school dat eigenlijk wel beslissen? Arbeidsrechtadvocaat Simone Kaper legt uit.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Scholen kunnen niet zomaar doen waar ze zelf zin in hebben, legt Kaper uit. “Het is niet zo dat het een optie is om zelf te kiezen, gaan we open, of gaan we dicht.” Basisscholen die de deuren gesloten houden, moeten dat kunnen onderbouwen. "De regel is: de scholen gaan weer open. Maar als de school goede redenen heeft om dat niet te doen, zal de onderwijsinspectie nu niet meteen handhaven. Ze gaan eerst met die scholen in gesprek."

Advies van de GGD
Een school kan gesloten blijven als de GGD dat adviseert. Als er op een school bijvoorbeeld sprake is van een uitbraak van het coronavirus en het aantal besmettingen dusdanig is dat het beter is om de hele school te sluiten. Een andere reden is dat er te weinig personeel beschikbaar is omdat er zoveel leerkrachten in quarantaine zitten of ziek zijn dat er geen onderwijs meer gegeven kan worden.

Dat geldt dus niet voor de 31 basisscholen die onder de Lowys Porquinstiching (LPS) vallen. Dinsdag liet die stichting middels een brief weten de deuren voorlopig nog gesloten te houden omdat ze vindt dat de gezondheid van medewerkers en leerlingen in gevaar is. Tot groot ongenoegen van een aantal ouders die kinderen op een van die scholen hebben zitten. Zij hebben een klachtenbrief gestuurd aan het bestuur van de stichting.

Zorgplicht
Toch is de redenatie van de Lowys Porquinstichting niet helemaal uit de lucht gegrepen, legt de arbeidsadvocaat uit. “Voor alles geldt dat de werkgever een zorgplicht heeft”, zegt Kaper. “Die moet dus voor een veilige werkplek zorgen. Het is logisch als mensen daar vragen over hebben, die moeten ze kunnen stellen en daar moeten ze antwoord op krijgen.”

Maar: een werknemer mag niet op eigen houtje beslissen om niet te komen werken als hij of zij zich niet veilig voelt. “Als een werkgever alles goed geregeld heeft, mag hij de werknemer oproepen om te komen werken.” Een leerkracht die eigenlijk liever thuis zou blijven, moet dus toch voor de klas gaan staan als de school besluit de deuren te openen.

Meldpunt bij Inspectie voor Onderwijs
Het Ministerie van Onderwijs heeft een meldpunt ingericht bij de Inspectie voor Onderwijs. Daar moeten scholen die de deuren gesloten houden, zich melden. Ook moet er een melding worden gedaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Het ministerie gaat er dus van uit dat scholen alleen dicht gaan of dicht blijven als de GGD dat adviseert naar aanleiding van het aantal besmettingen op de school, of wanneer er te weinig personeel is om de school open te houden.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.