Verpleegkundigen beslissen zelf over de zorg in Sint Jozefoord: 'Zij weten precies wat er nodig is'
Geertje van den Bosch en Maartje van Bergen schuiven aan voor een kopje koffie met enkele bewoners. "Gelukkig blijft er ook nog voldoende tijd over om echt met de ouderen bezig te zijn, vertelt Geertje. "Er is zeker extra werk bij gekomen, dat is spannend, maar het maakt het ook leuker voor ons en gelukkig worden de nieuwe taken ook extra gewaardeerd", zegt ze met een knipoog.
"Het is zeker geen bezuiniging, maar een andere manier van werken."
Het idee dat verpleegkundigen meer invloed krijgen op de directe zorg voor patiënten en bewoners komt van bestuurder Sacha Ausems. "Ze krijgen meer verantwoordelijkheid én vrijheid, ook al zijn de verpleegkundige vaak jong. Omdat ze dagelijks met de bewoners bezig zijn, weten ze precies wat er moet gebeuren."
De managementlaag van vier zorgmanagers en vier zorgcoördinatoren verdween. Daarvoor in de plaats zijn er nu vier verpleegkundig leiders. "Het is zeker geen bezuiniging, maar een andere manier van werken", aldus Sacha.
"Ik denk dat de zorg er ook beter van wordt."
"Natuurlijk is het ook spannend zo'n andere relatie met collega's. Maar het schept ook snel duidelijkheid", vertelt Maartje. "We doen het als een team en ik kan ook nog veel leren van de collega's en medewerkers."
"Ik denk dat de zorg er ook beter van wordt", vertelt Sacha Ausems. "Ze mogen zelf beslissingen nemen over de mensen waar ze dag in dag uit mee bezig zijn, ze weten echt wel wat er nodig is", zegt ze met een grote glimlach. Ze hoopt dat de nieuwe taakverdeling ook bij andere verzorgingshuizen wordt ingevoerd.