De avondklok blijft voorlopig van kracht, beslist gerechtshof
Dat betekent dat de avondklok dus voorlopig nog steeds geldt tussen negen uur 's avonds en halfvijf 's ochtends.
Het hof zei dinsdag dat het louter gaat om een belangenafweging:
- Voor Viruswaarheid zou het betekenen dat de avondklok mogelijk een paar dagen later wordt geschrapt.
- De Staat wil voorkomen dat er een jojo-effect ontstaat: wel een avondklok, geen avondklok, toch weer een avondklok.
De rechter vindt dat het belang van de Staat zwaarder weegt en daarom blijft de avondklok voorlopig van kracht.
Willem Engel en jurist Jeroen Pols reageerden namens Viruswaarheid furieus op de beslissing van het hof. "U maakt een grote fout", zei Engel tegen de voorzitter van het hof. Volgens hem ging het hof toch in op de inhoud van de zaak, terwijl de zitting van dinsdag alleen over de procedure mocht gaan.
Kort geding
Het was een chaotische dag:
- Viruswaarheid had een kort geding aangespannen tegen de avondklok en won die zaak dinsdagochtend. Daarmee was de avondklok dus van tafel.
- Daarna ging de Nederlandse Staat in hoger beroep en vroeg het gerechtshof in een spoedappèl om de avondklok toch door te laten lopen tot de uitspraak in het hoger beroep.
- Viruswaarheid diende dinsdagmiddag een wrakingsverzoek in omdat ze de rechters niet onafhankelijk vond. Dat verzoek werd afgewezen, waardoor de zaak voor het hof kon doorgaan.
- Het hof schortte vervolgens de uitspraak van de rechtbank op om een jojo-effect te voorkomen. Daardoor is de avondklok voorlopig toch nog van kracht.
De inhoudelijke zitting over de avondklok bij het Haagse gerechtshof staat vrijdag op het programma. Een uitspraak volgt een paar dagen later.