Liveblog

Coronanieuws: horeca sleept de Staat voor de rechter om snelle heropening

22 februari 2021 om 06:30 • Aangepast 23 februari 2021 om 11:16
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen maandag 300 coronapatiënten.
  • Sinds zondag overleden 6 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Ondernemers furieus over versoepelingsplan van minister De Jonge.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.59 LIVEBLOG GESLOTEN
Dinsdag starten we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis.

22.56 - Mathieu van der Poel test negatief
Wielrenner Mathieu van der Poel landt dinsdag al in Nederland. De coureur bleek net als zijn ploeggenoten Roy Jans, Jasper Philipsen, Kristian Sbaragli en Louis Vervaeke geen close contact van het positief geteste staflid van zijn ploeg Alpecin-Fenix in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

22.35 - Minder NOW-steun voor Eredivisieclubs
Voetbalclubs hebben ruim 11 miljoen euro voorschot aan loonsubsidie van de Nederlandse overheid gekregen. Dat komt naar voren uit het register van het UWV over de derde periode van de steunregeling van oktober tot en met december vorig jaar.

Het bedrag valt bijna de helft lager uit dan de 20 miljoen euro aan voorlopig voorschot die de Eredivisieclubs in de tweede NOW-periode (juni tot en met september 2020) kregen. In de eerste periode (maart, april, mei) ging het om een bedrag van 25 miljoen.

Een reden voor het grote verschil zou kunnen zijn dat de tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonkosten naar maximaal 80 procent is verlaagd.

20.18 - Kabinet wil nog niet reageren op aangekondigde rechtszaak
Het kabinet kan niet vooruitlopen op een rechtszaak die de horecabranche gaat aanspannen tegen de Staat, zegt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Ze reageert daarmee op de gang van de horecasector naar de rechter, om heropening af te dwingen van café's en restaurants en daarnaast meer steun te ontvangen van de overheid. De horeca is al maanden gesloten in verband met het coronavirus.

20.03 - Actie van rijschoolhouders tegen coronamaatregelen
Rijschoolhouders houden dinsdag een landelijke protestactie tegen de coronamaatregelen en pleiten voor een snelle herstart van de rijlessen. Via Facebook roepen de groepen Rijdende Demonstratie Rijscholen en Rijscholen in Actie rijschoolhouders op mee te doen aan de actie. "De rijscholen moeten gewoon weer open", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Hij verwacht dat er dinsdag honderd tot tweehonderd lesauto's meedoen. "We hebben aanmeldingen vanuit het hele land, van Limburg tot Friesland", aldus de woordvoerder.

19.47 - Veiligheidsberaad wil juist meer buitenactiviteiten
Maak bij een versoepeling van de coronamaatregelen, juist buitenactiviteiten mogelijk. Dat is logischer dan binnen meer vrij te geven. Dat advies hebben de burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gegeven. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele afschaling van de maatregelen.

19.34 - 'Ondernemers willen hoe dan ook open'
Het gonst door WhatsApp-groepen van ondernemers om de zaak "hoe dan ook te openen" volgende week, wat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdag ook te melden hebben op de persconferentie. Volgens directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën klinkt "de roep om opening, met of zonder toestemming van de overheid, steeds luider in ondernemerskringen". Schroën hoort het van boekverkopers, maar ook van andere winkeliers "waar de stemmen nog radicaler zijn dan in de boekenbranche".

18.16 - 'Als winkelen op afspraak kan, dan kan lunchen op afspraak ook'
Als het voor winkels mogelijk wordt om één of meerdere klanten te ontvangen, dan moet dat ook voor de horeca gelden, zegt horecaondernemer Johan de Vos. Hij is vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda en boegbeeld van een groep van rond de 65 horecaondernemers die het tijd vindt dat de horeca de deuren kan openen.

"Als winkels te horen krijgen dat ze klanten op afspraak mogen ontvangen, dan kunnen horecazaken ook klanten op afspraak ontvangen", aldus De Vos. Horecazaken zijn al vanaf half oktober verplicht gesloten. Het is volgens De Vos onterecht dat horecazaken ook pas als laatste open zouden mogen.

18. 15 - Eerste ggz-cliënten in instellingen deze week geprikt
In verschillende grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zullen deze week de eerste inwonende cliënten worden geprikt tegen corona. Ook zorgmedewerkers daar worden nu snel ingeënt, meldt het RIVM.

De medische diensten van de instellingen geven de vaccinaties zelf aan, om te beginnen, de eerste groep van circa 8000 mensen. Zij worden beschermd met het middel van AstraZeneca. Mensen van 65 jaar en ouder echter krijgen het vaccin van Moderna zodra dat beschikbaar is.

18.05 - Mbo en ho probeert diverse coronasnel- en thuistesten uit
Verscheidene instellingen in mbo en hoger onderwijs, plus de brandweer op Schiphol, gaan op vermoedelijk korte termijn grootschalige proeven doen met diverse coronasnel- en thuistesten. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk ettelijke tienduizenden studenten aan gaan meedoen. Een projectleider van VWS bevestigt een bericht van de NOS daarover.

Een van de pilots heeft plaats verspreid over Den Bosch en Breda. Het gaat hier om een thuistest, mede om uiteindelijk te voorkomen dat besmette studenten aan het openbaar vervoer deelnemen. Deze pilot van drie instellingen samen begint met vijftien deelnemers, maar zal over vijf weken moeten zijn uitgemond in een proef waaraan wel 2500 deelnemers meedoen.

17.32 - AH dreigt leveranciers met coronaboete
Supermarktketen Albert Heijn legt leveranciers een boete op als zij door corona minder goederen leveren dan de keten besteld heeft, schrijft Het Financieele Dagblad (FD). In nieuwe leveringsvoorwaarden sluit AH epidemieën en pandemieën nadrukkelijk uit als reden voor overmacht. Ook overheidsmaatregelen zoals een avondklok kunnen niet als excuus dienen. FD heeft de nieuwe voorwaarden, die op 1 januari zijn ingegaan, ingezien.

AH kan al een boete opleggen als een leverancier 98 procent of minder van de bestelde hoeveelheid levert, of als 1 procent van de producten niet leverbaar is. De boete kan oplopen tot 80 procent van de waarde van de order.

17.03 - Miljoen coronavaccinaties gezet in Nederland
De teller van het aantal gezette coronavaccinaties is maandagmiddag de grens van een miljoen gepasseerd. Volgens het coronadashboard van het kabinet zijn tot en met zondag 1.014.290 prikken gezet. Dit aantal is een benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat het RIVM heeft afgeleverd.

17.00 - Nieuwe wettelijke basis avondklok pas maandag van kracht geworden
De avondklok heeft maandag officieel een nieuwe wettelijke basis gekregen, twee dagen later dan justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdag in de senaat had aangekondigd. Dat betekent dat de boetes die het afgelopen weekend zijn opgelegd voor overtreding van het straatverbod, nog onder de oude juridische grondslag vallen.

De kans bestaat dat de boetes (95 euro) van tafel gaan. Sinds het begin van de avondklok op 23 januari zijn er 33.000 bekeuringen uitgedeeld, meldde het Openbaar Ministerie (OM) afgelopen vrijdag.

16.52 - 'Horeca sleept de Staat voor de rechter'
Koninklijke Horeca Nederland pikt het niet langer en stapt naar de rechter om een snelle heropening van de horecazaken af te dwingen. Ook willen ze een beter steunpakket. Dat meldt het AD. De verplichte sluiting drukt dispropotioneel hard op de horecabranche, zegt de KHN in de krant. Horecaondernemers lopen tegen grote financiële problemen aan. Daarom wordt nu een bodemprocedure gestart om de horeca zo snel mogelijk weer open te kunnen doen.

16.20 - Landelijk zijn er tientallen patiënten meer in de ziekenhuizen
In Nederland liggen maandag 1908 mensen met corona in het ziekenhuis, 59 meer dan zondag. Van deze patiënten bevinden er zich 561 op de intensive care, een stijging van 27 ten opzichte van een dag eerder, en dus 1347 op andere afdelingen, 32 patiënten meer de dag ervoor.

Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn maandag 159 nieuwe coronapatiënten opgenomen, van wie er 37 op de ic belandden. "Het gemiddeld aantal nieuwe opnames op de ic en kliniek is gestegen vergeleken met vorige week", aldus het LCPS.

16.17 - Kuipers reageert hoopvol op coronacijfers
Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er "aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen "beperkt" is.

Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo's en kappers weer de deuren openen.

15.22 - 4217 nieuwe coronabesmettingen afgelopen etmaal
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn er 4217 mensen positief getest op corona. Daarvan komen er 750 uit Brabant. 32 mensen kwamen te overlijden aan de gevolgen van het virus.

In Amsterdam werden de meeste mensen besmet met het coronavirus. Dat zijn er 163. Maar ook in Eindhoven (61) werden relatief veel mensen besmet.

Wachten op privacy instellingen...

15.00 - Volgende coronapersconferentie is op 9 maart
De volgende persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, na die van deze week, vindt plaats op 9 maart. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag. De afgelopen tijd zaten er telkens drie weken tussen de persconferenties, waarop premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge het land bijpraatten over de bestrijding van het virus.

Maar als die planning wordt aangehouden, zou de volgende persconferentie na die van dinsdag plaatsvinden op 16 maart, een van de drie dagen waarop mensen volgende maand naar de stembus kunnen gaan. Om dat te voorkomen wordt het persmoment een week naar voren gehaald.

14.50 - Sportscholen zien zichzelf als essentiële sector
Sportscholen vinden dat zij als essentiële sector bestempeld moeten worden door de overheid, net als scholen en supermarkten. Dan zouden Nederlanders in deze coronacrisis tenminste weer kunnen sporten, zegt branchevereniging NL Actief.

De organisatie is in gesprek met het kabinet om nog invloed uit te oefenen op de definitieve besluiten voor de persconferentie van dinsdag. "We vragen de overheid om de sportscholen gedeeltelijk te openen, zoals dat voor 15 december het geval was", vertelt directeur Ronald Wouters. "Dus met controle op het aantal mensen, een goede spreiding en goede luchtzuiveringssystemen."

Een sportschool (foto: Omroep Brabant).
Een sportschool (foto: Omroep Brabant).

14.18 - Kabinet bekijkt of meer contactberoepen weer open kunnen
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer aan de slag kunnen. Dat melden meerdere Haagse bronnen aan het AD.

"Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico's voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen", stelt een ingewijde in de krant. Zondag lekte al uit dat het kabinet de middelbare scholen wil heropenen en de avondklok wil verlengen, met twee of drie weken.

14.05 - Zonnestudio's verbaasd dat hotels wel open zijn en zij niet
Zonnestudio's moeten ook snel weer open kunnen om faillissementen of gedwongen sluitingen te voorkomen. Ondernemers in de sector zijn naar eigen zeggen verbaasd dat er in het coronabeleid van de overheid voor zonnestudios geen uitzondering is gemaakt, terwijl hotelkamers nu wel gebruikt kunnen worden.

"De werkwijze bij studios is vergelijkbaar, vaak zelfs strenger, dan bij de verhuur van hotelkamers", zegt de brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ).

13.40 - Rugbyers uit Den Bosch kunnen niet wachten om weer te spelen
Rugbyclub The Dukes in Den Bosch wil graag weer beginnen aan de competitie. Dit vertelt de voorzitter van de vereniging maandag tegen Omroep Brabant. De Ereklasse ligt al meer dan een jaar stil door de coronacrisis, maar gaat in april weer beginnen.

Volgens voorzitter Eric van der Zande zou twee jaar niet spelen funest zijn voor een jonge generatie rugbyers. Lees hier zijn verhaal.

13.33 - Premier League Darts begint zonder publiek
De eerste negen speelrondes van de Premier League voor darters worden zonder publiek gehouden in de Engelse stad Milton Keynes. Normaal gesproken gaan de darters die meedoen aan de topcompetitie heel Groot-Brittannië door en maken ze ook uitstapjes naar Rotterdam en Berlijn.

Vanwege de coronapandemie en alle restricties die daarmee gepaard gaan, heeft dartsbond PDC besloten om de Premier League voorlopig op een centrale plaats te houden. De tien deelnemers, onder wie Michael van Gerwen uit Vlijmen, spelen negen avonden in Milton Keynes. Dit van 5 tot en met 9 april en van 19 tot en met 22 april. De onderste twee van de ranglijst vallen daarna af.

Wanneer en waar de volgende fase van de Premier League wordt afgewerkt, is nog niet duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

13.32 - Minister Ollongren niet bij Veiligheidsberaad
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schuift maandagmiddag niet aan bij de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. De minister is ziek. De burgemeesters zullen nu volgende week maandag met haar praten over het veilig organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in maart, aldus een woordvoerster van het beraad.

De burgemeesters nemen wel zoals eerder aangekondigd een half uur extra voor hun bijeenkomst in Utrecht. Op de agenda staan onder andere de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdag zal bekendmaken.

13.15 - 'EasyJet wil bemanning verplichten tot coronatesten'
EasyJet wil piloten en stewardessen verplichten coronatesten te ondergaan. Dat zegt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), die daarom gesprekken met de luchtvaartmaatschappij over het testen van bijvoorbeeld stewardessen abrupt heeft afgebroken.

Volgens de vakbond zou het testbeleid te allen tijde gebaseerd moeten zijn op vrijwillige keuzes van werknemers. Een verplichting tot een coronatest zou juridisch gezien niet eens kunnen, stelt de VNC.

12.50 - Alleen familieleden bij begrafenis Britse coronaheld Tom Moore
De begrafenis van Tom Moore op zaterdag 27 februari kan door de coronaregels alleen worden bijgewoond door acht familieleden. De Britse oorlogsveteraan Moore (100), wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie, overleed begin februari aan het coronavirus.

Hij werd vlak daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Moore had volgens zijn familie al een tijdje een longontsteking. Daarom was hij nog niet gevaccineerd tegen COVID-19. De dochters van Moore, Lucy en Hannah, maakten maandag bekend dat het afscheid in besloten kring wordt gehouden. Daar zijn ook de vier kleinkinderen van de oorlogsveteraan bij.

12.14 - Politie schrijft 6436 avondklokboetes uit
De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend 96 illegale feesten. Ook zijn er 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 383 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van anderhalve meter afstand van elkaar.

11.39 - Corona-uitbraak UMCG eist dode
De uitbraak van het coronavirus in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die vorige week werd vastgesteld, heeft inmiddels een patiënt het leven gekost. Intussen is het aantal besmettingen onder patiënten en personeel opgelopen tot 52 in totaal, 24 patiënten en 28 medewerkers.. Het gaat hier om de 'Britse' variant van het virus, die nog besmettelijker is dan de gangbare.

11.23 - Onderwijsbond blij met perspectief voor leerlingen, ondanks zorgen
Dat het kabinet een begin wil maken met het heropenen van de middelbare scholen 'biedt perspectief voor leerlingen', reageert de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond is daar blij mee, maar benadrukt wel dat maatregelen nodig blijven om het risico op coronabesmettingen te beperken. "De zorgen over de gezondheid van personeel zijn nog altijd groot", zegt een woordvoerder van de AOb.

11.11 - Driehonderd coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend driehonderd coronapatiënten, vier minder dan zondag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur werden zestien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Zes coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal. Vier patiënten werden overgeplaatst en achttien coronapatiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen.

11.08 - Leider Mathieu van der Poel verlaat UAE Tour na positieve test staflid ploeg
Mathieu van der Poel gaat deze maandag niet meer van start in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de UAE Tour. Dit nadat een staflid van zijn ploeg positief heeft getest op corona. Dit meldde Wielerflits maandagochtend.

10.20 - AstraZeneca levert komende twee weken minder vaccins dan beloofd
Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren.

Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, aan huisartsen en aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. De oorzaak van de vertraging is niet meegedeeld.

Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM.

05.30 - Aantal coronagevallen België stijgt weer
In België raken dagelijks gemiddeld weer meer dan tweeduizend mensen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van vijf procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de afgelopen dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.

Naast het aantal besmettingen stijgen ook de ziekenhuisopnames weer, met vier procent in de afgelopen week, tot gemiddeld 123 per dag.

03.30 - Coronanoodsteun ook beschikbaar voor dierentuinen
Dierentuinen die de poorten gesloten moeten houden, maar intussen wel alle dieren moeten verzorgen en de verblijven moeten onderhouden, kunnen vanaf maandag een beroep doen op overheidssteun. Het kabinet kreeg vorige week toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten. Voor het steunpakket was eerder al 39 miljoen euro gereserveerd.

03.30 - Minister komt burgemeesters bijpraten over verkiezingen
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken komt de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad maandag bijpraten over de Tweede Kamerverkiezingen volgende maand. Ze gaat onder meer in op de manier waarop gemeenten deze verkiezingen veilig kunnen organiseren binnen de geldende coronamaatregelen, laat een woordvoerster van het beraad weten.

01.32 - Ondernemers woest over plan Hugo de Jonge
Ondernemers reageren in De Telegraaf furieus op het plan van minister Hugo de Jonge voor een versoepeling van de coronamaatregelen en de brief van premier Mark Rutte waarin hij bedrijven oproept 'nog even vol te houden'. Dat voorgesteld wordt om evenementen mogelijk te maken, maar winkels en horeca dicht te houden, getuigt volgens Koninklijke Horeca Nederland van 'een totaal gebrek aan empathie'. Winkeliersvereniging INretail sluit zich hierbij aan.

Minister Hugo de Jonge (foto: Omroep Brabant).
Minister Hugo de Jonge (foto: Omroep Brabant).

00.01 - Aantal zorgmedewerkers neemt verder toe
Het aantal werknemers in de zorg neemt al ruim drie jaar toe en die ontwikkeling zette door in het derde kwartaal van 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De zorgsector staat sinds begin vorig jaar onder grote druk vanwege de uitbraak van het coronavirus, waardoor het ziekteverzuim opliep. In het derde kwartaal van 2020 kwamen er per saldo 34.000 medewerkers bij in de zorg vergeleken met een jaar eerder. In het tweede kwartaal 28.000.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!