Omwonenden willen mestverwerker weg uit Nistelrode maar rechtszaak loopt nog even door
Jennissen wil aan de Loosbroekseweg in Nistelrode een mestvergister bouwen. Het bedrijf kreeg daarvoor een vergunning van de provincie. Omwonenden én de gemeente Bernheze vroegen de rechter dinsdag om die vergunning in te trekken.
De omwonenden zeggen nu al veel last te hebben van stank. Jennissen gebruikt het terrein aan de Loosbroekseweg voor de opslag van mest.
BioSpares: rommeltje
Door het verleden ligt de zaak extra gevoelig. Jennissen nam het terrein, mét vergunning, in 2018 over van BioSpares. Dat bedrijf had ook een mestvergister maar maakte er in korte tijd zo'n rommeltje van dat de provincie de installatie in 2015 sloot.
Geur en stank zijn lastig te meten. Dat betekende dat een groot deel van de zitting dinsdagmorgen ging over cijfers en berekeningen. Hierbij kwamen verschillende deskundigen tot verschillende conclusies.
Knoop doorhakken
Rechter Maarten Verhoeven wil binnen zes weken een knoop doorhakken. Voor hem gaat het dan over de vraag of in een vergunning precies beschreven moet staan wat een mestverwerkend bedrijf wel en niet mag en dat op een of andere manier de maximale hoeveelheid stank voor de omwonenden geregeld moet worden.
De rechtbank gaf zelf al aan dat die beslissing een eerste stap is. Daarna zijn waarschijnlijk nog meer zittingen nodig voordat Jennissen en de omwonenden precies weten waar ze aan toe zijn.
Altijd lange procedures
Langlopende juridische procedures zijn eerder regel dan uitzondering bij mestverwerkende bedrijven. Een groep varkensboeren uit Elsendorp probeert al vijftien jaar een van de grootste mestverwerkende bedrijven van Nederland op te bouwen.
De provincie Brabant zoekt plekken voor nieuwe mestverwerkers. De provincie vindt dat Brabant de 14 miljard kilo mest uit de provincie zelf moet verwerken. In de toekomstplannen van het ministerie van Landbouw wordt minder mest over akkers uitgereden en moet er meer mest worden verwerkt.
Subsidie voor vergisters
Voor mestvergisters die biogas produceren kunnen ondernemers subsidie krijgen. Het rijk ziet graag veel meer mestvergisters omdat biogas aardgas kan vervangen. Jennissen mag daarom voor twaalf jaar op een subsidie van ruim 65 miljoen euro rekenen.
Volgens een onderzoek van de Brabantse Milieu Federatie onder omwonenden van mestverwerkingsinstallaties heeft 71 procent van hen regelmatig last van stank.
LEES OOK: