Grootste heroïnevangst ooit: 1500 kilo drugs had als eindbestemming Etten-Leur
Het spul zat verstopt in een zeecontainer die gevuld was met Himalayazout uit Pakistan. De straatwaarde van de drugs is ongeveer 45 miljoen euro.
De zaak kwam aan het rollen in Engeland. De National Crime Agency tipte het speciale HARC-team in de haven van Rotterdam. Er werd een onderzoek opgezet en daarbij kwamen verdachten in beeld. Alles wijst er op dat deze vijf verdachten het transport op een adres in Etten-Leur moesten opwachten en het verder zouden afhandelen. Het waren vermoedelijk 'uithalers'.
Op 9 februari werd een inval gedaan in Etten-Leur. De vijf werden in de boeien geslagen. Het ging om onder anderen twee inwoners van Sint Willebrord (60 en 62 jaar.) Ze zijn inmiddels op vrije voeten, maar ze blijven verdachten.
Friezen
De andere drie verdachten zijn inwoners van de Friese plaatsen Harlingen (38) en Tzummarum (37) en iemand uit Nieuw-Vennep (33). Hun voorarrest is wél verlengd door de rechtbank in Rotterdam. Dat kan er op wijzen dat er tegen hen meer belastend bewijs is dan tegen de inwoners van Sint Willebrord.
De zaak is waarschijnlijk stil gehouden voor verder onderzoek. De heroïne is intussen vernietigd.
Recordvangsten
Dit soort vondsten van heroïne komt weinig voor; 1500 kilo is nooit eerder onderschept in ons land. Ter vergelijking: in de Rotterdamse haven werd het hele vorige jaar 54 kilo heroïne gevonden.
In 2019 was de vorige recordvangst, voor zover bekend met bestemming Nederland, 1297 kilo heroïne. Die kwam toen uit de haven van Antwerpen. Het zat verstopt tussen handdoeken uit Pakistan. Het transport was bestemd voor een adres op Schiphol, maar maakte onderweg in Zuid-Holland een stop zodat de smokkelaars alles er uit konden halen.
Brabanders
In 2014 was er in Venlo een megavangst van 1226 kilo verstopt tussen tomatenpuree. De verdachten kwamen uit Veghel en Berghem. Dat spoor naar Brabant was er vaker, net als in de cocaïnesmokkel.
In 2017 vond de politie 88 kilo heroïne in Drunen. En in 2018 ontdekte de douane nog 300 kilo van deze drugs met bestemming Roosendaal.
De drugs zijn altijd op 'doorreis' vanuit Iran of Pakistan, soms via Turkije naar bijvoorbeeld Engeland en andere landen in Europa. In Nederland zijn er nauwelijks gebruikers.