Niet alle Brabantse steden openen de terrassen, Tilburg en Den Bosch kiezen voor 'ludieke actie'
De Eindhovense horeca wil zich richten op de lange termijn en de plannen die ze nu met de gemeente aan het maken zijn. Dat zegt Ruud Bakker, voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
“We zijn in gesprek met de gemeente om een plan te maken, waardoor de horeca op een veilige manier open kan. Waarom al die moeite er nu al insteken?”, vertelt Bakker in radioprogramma Wakker!.
Wel snapt hij de emotie. “We zien natuurlijk zelf ook de volle parken. Dat je denkt: volgens mij kunnen die mensen beter op een verantwoordelijke manier op de terrassen zitten. Maar ja, we hebben te maken met de maatregelen zoals die er zijn.”
Tilburg en Den Bosch
De KHN-afdelingen van Tilburg, Den Bosch, Rosmalen, Meierijstad en Eersel hebben net als Eindhoven besloten niet mee te doen, overwegend vanwege dezelfde redenen. KHN Tilburg-voorzitter Tim Wijdemans zegt weinig te voelen voor het opvoeren van de druk door gasten te ontvangen.
"Actie is vereist, vinden we als bestuur, maar we gaan ondernemers niet stimuleren om de regels te overtreden. We denken niet dat dit de manier is om het af te dwingen. Daar staan we niet achter, dus dan doen we niet mee", zegt Wijdemans.
Wel willen de steden 'iets doen'. De KHN roept op in Tilburg, Den Bosch, Meierijstad en Rosmalen om op 2 maart wél de terrassen te openen, maar geen gasten te ontvangen. Bernhard Kuenen, regiovoorzitter van de KHN in Den Bosch, zegt zo een signaal af te willen geven aan de politiek.
"Wij onderschrijven de kernboodschap die de groep van 65 gemeenten ventileert. Maar we willen niet de terrassen openen als dat illegaal is. In plaats daarvan vragen we onze leden de terrassen buiten op te zetten, maar geen gasten te ontvangen. Zo laten we op onze manier weten het met de huidige gang van zaken oneens te zijn."
Zowel Wijdemans als Kuenen hopen op draagvlak onder ondernemers in hun regio's, en hopen dat ook andere gemeentes meedoen.
LEES OOK: