Kleine gemeenten afwachtend met boetes voor horeca: ‘Per situatie bekijken’
Een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep donderdag op om dinsdag 2 maart massaal de terrassen open te gooien en gasten te ontvangen. Minister Grapperhaus van Justitie was vrijdag stellig: ondernemers die dit doen, kunnen op een boete rekenen.
Maar er zijn ook andere geluiden. Zo gaf burgemeester Depla van Breda aan open te staan voor andere opties: “We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden”, zei hij. Ook andere gemeenten blijken desgevraagd minder stellig als het gaat om het uitdelen van boetes.
Gaat het echt gebeuren?
Bijna alle gemeenten die Omroep Brabant sprak geven aan nauw contact te hebben met horecaondernemers, om zo ‘vinger aan de pols’ te houden. Het is namelijk maar de vraag hoeveel horecaondernemers oren hebben naar de oproep van KHN.
Enkele uren na die oproep lieten de afdelingen van Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Rosmalen, Meierijstad en Eersel al weten niets voor de actie te voelen. In Den Bosch, Helmond en Tilburg overwegen ondernemers een ludieke actie, waarbij de terrasstoeltjes wel geplaatst worden maar er geen gasten welkom zijn.
Hier wordt getwijfeld
Of er ook gehandhaafd gaat worden, en ondernemers een boete kunnen verwachten als ze open gaan, is nog niet overal duidelijk. De gemeenten Oss, Heusden, Laarbeek, Bladel, Someren en Cranendonck beslissen dat pas als er ook echt terrassen open gaan.
“Wanneer zich problemen voordoen, bekijken we per situatie hoe we daar het beste mee om kunnen gaan”, zo laat de gemeente Laarbeek weten. Oss wil afwachten ‘wat de horeca gaat doen’ alvorens iets te zeggen over handhaving. Ook de gemeente Heusden kan nog niet zeggen of er gehandhaafd wordt.
Hier wordt gehandhaafd
Andere gemeenten zijn duidelijker. In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Meierijstad, Deurne, Landerd, Halderberge, Uden, Rucphen en Waalre wordt sowieso gehandhaafd en kunnen ondernemers dus een boete verwachten als ze hun terras openen.
Ook Breda, waar burgemeester Depla pleit voor versoepeling, gaat handhaven als ondernemers weer gasten gaan ontvangen. “We snappen de actie van de horeca. Maar we kunnen niet toestaan dat ze terrassen gaat exploiteren. We kunnen niet tegen het ene deel van de samenleving zeggen ‘voor u gelden regels wel en voor een ander deel gelden de regels niet’”, aldus een woordvoerder.
LEES OOK: