'Ziekenhuizen op ramkoers met artsen die cashen op coronatesten'
Omdat hun 'overwinsten' volgens de ziekenhuizen in geen enkele verhouding staan tot hun inspanningen, willen de ziekenhuizen het geld - afkomstig uit publieke middelen - niet betalen. Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis tegen Follow the Money.
Drie miljoen euro
Microvida heeft vorig jaar naar schatting zestien miljoen euro omzet
gedraaid door de grote hoeveelheid uitgevoerde coronatesten. Volgens
het contract tussen Microvida en de elf vrijgevestigde artsen
verbonden aan dat laboratorium, hebben de artsen recht op negentien procent
van deze testomzet.
FTM heeft dit contract ingezien. De bonus gaat dus om zo'n drie miljoen euro, een kleine drie ton per arts, bovenop hun reguliere inkomen. Dit geld is afkomstig uit publieke middelen. De vier ziekenhuizen die eigenaar zijn van Microvida willen volgens Follow the Money niet betalen. Het zou gaan om het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en het Amphia, Bravis en het Zorgsaam Ziekenhuis.
'Juridische confrontatie dreigt'
Volgens Follow the Money 'dreigt een juridische confrontatie', omdat ze tegenover het onderzoeksplatform verklaren recht te hebben op het geld. "De maatschap heeft vanuit haar besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid bepaald dat zij een deel van de bijdrage voor het testen waar ze recht op heeft, gebruikt voor een uitbreiding van de personele capaciteit. De maatschap trekt namelijk voor eigen rekening een extra arts-microbioloog aan voor de periode van vijf jaar."
Volgens Follow the Money is de beloning opmerkelijk in het licht van het ‘corona-akkoord’ dat de Federatie Medisch Specialisten begin juli 2020 met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars sloot. Daarin is afgesproken dat specialisten dat jaar min of meer dezelfde vergoeding zouden krijgen als in 2019. Volgens ETZ-voorzitter Berden is ook daarom de vergoeding disproportioneel. "In het ziekenhuis hebben de internisten, de longartsen, de intensivisten en andere artsen zich een slag in de rondte gewerkt zonder extra vergoeding. Dit moet in verhouding staan."