Coronanieuws: burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen
De hoofdpunten:
- 544 nieuwe coronabesmettingen in Brabant maandag, 3826 in heel Nederland.
- Nog niet alle middelbare scholen zijn klaar voor de heropening.
- Geen besmettingen tijdens de theatervoorstelling die Guido Weijers gaf als test in Utrecht.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op omroepbrabant.nl./corona.
De liveblog is gesloten. Dinsdag weer een nieuwe.
21.10 - De Jonge kritisch over proef rond theatershow Guido Weijers
Na de proefvoorstelling van Guido Weijers vorige maand heeft circa een op de vijf bezoekers zich na afloop niet op corona laten testen. Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het voor de "effectiviteit van dit FieldLab-evenement" niet goed dat een flinke groep niet testte. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vindt de minister.
Zo'n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog wel een test gedaan. Voor zover bekend zijn zij niet besmet geraakt met het coronavirus. De minister is niet voor een testplicht. "Wij moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen." Binnenkort zijn er nieuwe Fieldlab-evenementen.
20.55 - Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen over twee weken. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, is de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren.
Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. "Dat is niet te controleren", concludeert voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.
20.15 - Sekswerkers protesteren
Sekswerkers verzetten zich tegen het besluit dat zij gesloten moeten blijven. Zij vinden de redenen van het kabinet ongegrond. "Dat het werken op afspraak en het verstrekken van persoonsgegevens moeizamer gaat, is onjuist", aldus de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER).
Zo kunnen klanten 'in clubs en privéhuizen sinds 1 juli 2020 alleen langskomen op afspraak' en 'bij escortbedrijven is er altijd registratie van de klant, anders kan de afspraak niet tot stand komen', staat in een brief van de VER aan premier Mark Rutte.
Daarnaast schrijft de VER dat sekswerkers de RIVM-richtlijnen volgen en dat er sinds vorig jaar zomer 'geen besmettingshaarden zijn geconstateerd'. Als protestactie komen sekswerkers dinsdag met een 'peepshow op wielen' naar de Hofplaats, een plein naast het gebouw van de Tweede Kamer.
18.20 - Amsterdam gaat jongeren met een coronadip helpen
Jongeren uit Amsterdam tussen de 16 en 24 jaar oud die tijdens de coronacrisis worstelen met problemen thuis, op het werk of op financieel gebied, kunnen vanaf maandag terecht op het online platform Young Originals. Op de site kunnen ze een coach toegewezen krijgen die ze helpt om hun leven weer, of beter, op de rit te krijgen.
17.50 - Burgemeesters: besmettingen nog te hoog om te versoepelen
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad temperen de roep om versoepelingen. De besmettingscijfers moeten eerst gaan dalen. "Ik roep iedereen op om vol te houden. Hoe zwaar het ook is", zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij denkt dat er richting mei, juni meer ruimte is om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien.
Hij wijst ook de ludieke acties in de horeca af, omdat ze mogelijk besmettingen in de hand werken. Horecabedrijven hebben aangegeven dinsdag de terrassen te heropenen als protest. "Die acties kunnen wij er niet bij hebben. Ik vind ze heel erg onverstandig. Ze creëren gelegenheid voor mensen om te gaan zitten."
17.20 - Over twee weken Europees plan inentingsbewijs
De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.
De nieuwe pas moet er "ruim op tijd voor het volgende reisseizoen in de zomer" kunnen liggen, denkt vicevoorzitter Margaritis Schinas.
De commissie presenteert het voorstel 17 maart. Een week later kunnen premier Mark Rutte en de andere regeringsleiders van de EU-landen zich erover buigen op de Europese top. De lidstaten en het Europees Parlement moeten met het plan instemmen.
16.15 - Kuipers: geen ruimte voor verdere versoepeling maatregelen
Vanuit het oogpunt van de ziekenhuizen is er momenteel geen ruimte voor verdere versoepeling van coronamaatregelen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij vindt dat politici er verstandig aan doen zich terughoudend op te stellen in de verkiezingscampagne. "Je kunt van alles beloven, maar de ruimte is zeer beperkt."
15.35 - Kort geding zonnestudiobranche om opening af te dwingen
De branchevereniging van zonnestudio’s spant een kort geding aan tegen de overheid om het openen van de studio’s af te dwingen. De branche kreeg vorige week tot zijn verbazing te horen dat de studio's dicht moeten blijven, terwijl de contactberoepen woensdag hun deuren mogen openen. De overheid beschouwt zonnestudio’s als 'publieke plaats', zoals musea en zwembaden, die ook gesloten blijven. De branchevereniging noemt het beleid 'pure willekeur'.
15.19 - 544 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn tussen zondag en maandag 544 nieuwe besmettingen geteld. Dat is minder dan een dag eerder, toen ging het nog om 719 nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland kwam het aantal besmettingen uit op 3826, dat is minder dan gemiddeld, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545
positieve tests bij.
14.20 - Nog niet alle middelbare scholen zijn klaar voor heropening
Nog niet alle scholen in het voortgezet onderwijs
verwelkomen maandag al extra leerlingen fysiek op locatie. Sommige
onderwijsinstellingen hebben nog niet alle voorbereidingen
getroffen, signaleert de VO-raad. De verwachting is dat deze scholen
in de loop van de week klaar zijn voor heropening.
Het kabinet bepaalde vorige week op advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo weer minimaal één dag per week naar school mogen. Voorwaarde daarbij is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. "Nog niet alle scholen hebben het aangepaste lessenrooster op orde", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.
14.16 - Geen coronabesmettingen tijdens theatervoorstelling Guido Weijers
Er zijn geen mensen besmet met het coronavirus tijdens de theatervoorstelling die Guido Weijers zaterdag 20 februari bij wijze van test gaf. De show in het
Beatrix Theater in Utrecht was georganiseerd door Fieldlab Evenementen.
“Dit is wederom een bewijs dat het zonder risico prima kan. Hoog tijd voor het kabinet om de evenementenbranche en theaters per direct vertrouwen te geven ipv loze aandacht”, reageert Weijers.
Zo'n tachtig procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog een test gedaan. Daar werd op aangedrongen door de organisatie. In de aanloop naar de voorstelling werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.
De voorstelling van Weijers was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom waren.
14.15 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer
Voor de tweede dag op is het aantal
coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gestegen. Momenteel liggen er 1911 mensen met corona in de verschillende ziekenhuizen. Dat zijn er 63 meer dan zondag en
102 meer dan zaterdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met COVID-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.
14.05 - Zorgmedewerkers klappen nu voor 'opletten en niet-besmetten'
Medewerkers van het Isala ziekenhuis in Zwolle
klappen nu, op hun beurt, voor iedereen die zich aan de coronaregels
houdt. Voor mensen 'die opletten en niet besmetten', zegt een van
hen in een speciaal gemaakte video.
De medewerkers hopen dat hun actie 'Doorzetters bedankt!' navolging krijgt. Het ziekenhuis is iedereen die volhoudt dankbaar: "Want minder mensen met corona, betekent ook minder ziekenhuisopnamen. Dat is en blijft de kern."
13.48 - 'Winkelpersoneel bezorgd over veiligheid bij heropenen winkels'
Winkelmedewerkers uit de achterban van vakbond FNV
roepen werkgevers en het kabinet op om hun veiligheid centraal te
stellen bij een heropening van de winkels. Zelfs bij een minimale
openstelling, zoals het winkelen op afspraak dat vanaf woensdag
mogelijk is bij veel winkels, vrezen de medewerkers dat de agressie
tegen hen weer zal toenemen, net als eerder tijdens de coronacrisis.
Bijna alle winkelmedewerkers hebben volgens FNV al het nodige meegemaakt: "Van bedreigingen in de supermarkten tot ruzie in de IKEA over kinderen in kinderwagens." Ze vinden daarom dat werkgevers maatregelen moeten nemen om agressie richting winkelpersoneel uit te sluiten.
12.49 - Heropenen terrassen 'ludieke' actie, er wordt niet geserveerd
Het heropenen van terrassen door boze
horeca-ondernemers krijgt dinsdag een 'ludiek' karakter. Dat zegt
Johan de Vos, voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, maandag namens een groep van tientallen regionale
afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen
worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd.
Eerder was het de bedoeling dat er ook bediend zou worden, maar gebleken is dat de meeste ondernemers geen zin hebben in een coronaboete van vierduizend euro of in ruzie met de overheid. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.
12.35 - Minder auto's op kenteken gezet door coronasluitingen
De gedwongen coronasluiting van showrooms laat zich
voelen in de autobranche. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en
RAI Vereniging zijn er in de eerste twee maanden van het jaar bijna
23 procent minder auto's op kenteken gezet dan een jaar eerder.
De showrooms zijn al sinds medio december gesloten. Autodealers moeten het nu hebben van zakelijke bestellingen en verkopen op afstand, via de telefoon of via het internet. Particulieren zien dat laatste over het algemeen niet echt zitten.
12.02 - Krajicek: songfestival met publiek is mogelijk
Richard Krajicek is ervan overtuigd dat Rotterdam
Ahoy, in tegenstelling tot het ABN AMRO World Tennis Tournament,
straks wel publiek kan ontvangen voor het Eurovisie Songfestival. De
toernooidirecteur vindt dat alles op alles moet worden gezet om dat
mogelijk te maken, zei hij maandag op de eerste dag van het
tennistoernooi tegen het ANP.
Krajicek mocht maandag bij het Depot Museum Boijmans van Beuningen de officiële Songfestivalaftelklok een zetje geven van 83 naar 82 dagen. Hij heeft al sinds vorig jaar nauw contact met de Songfestivalorganisatie, vooral om te kijken of er op bepaalde gebieden samengewerkt kan worden.
11.31 - Corona zorgt voor kwart minder inbraken
Het afgelopen jaar zijn er veel minder inbraken gepleegd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld nam het aantal inbraken met bijna een kwart af. Ook in bijna alle Brabantse gemeenten is het aantal woninginbraken flink gedaald.
Er is geen specifiek onderzoek gedaan naar waarom er minder inbraken zijn gepleegd. Maar volgens het CBS ligt het voor de hand dat het te maken heeft met de coronamaatregelen. Als mensen meer thuis werken en vaker thuis zijn, krijgen inbrekers minder kans.
Bekijk hier de cijfers voor jouw gemeente.
11.26 - Europese Commissie komt nog deze maand met plan inentingsbewijs
De Europese Commissie komt nog deze maand
met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen
dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter
Ursula von der Leyen maandag gezegd.
Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen.
11.20 - Bijna zevenduizend avondklokboetes uitgeschreven in een week
Voor het niet naleven van de avondklok zijn vorige week 6966 boetes uitgeschreven. Dit maakte de politie maandag bekend. Afgelopen weekend werden tachtig illegale feesten beëindigd.
Een week eerder schreef de politie nog 6436 avondklokboetes uit. Toen werden 96 illegale feesten stopgezet.
11.09 - 309 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagochtend 309 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er 22 meer dan zondag, maakte het ROAZ (het Regionaal Overleg Acute Zorg) maandag rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur werden 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Acht coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen, twee werden er overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden in de voorbije 24 uur.
11.05 - Op deze school krijgen alle leerlingen weer elke dag les
De middelbare scholen zijn weer open. Na tweeënhalve maand thuisonderwijs kunnen de leerlingen weer één of twee dagen naar school. Op het Luzac College in Eindhoven gaat het anders: hier kunnen alle leerlingen weer alle dagen naar school.
Kijk hier naar de reactie van enkele leerlingen:
8.55 - Priscilla zingt bemoedigend lied over les op afstand
Het valt niet mee, maar we slaan ons er doorheen. Dit is de boodschap van 'Even op afstand', het eerste nummer van de 19-jarige Priscilla Maathuis. De mbo-studente uit Tilburg wil er zowel scholieren als docenten een hart mee onder de riem steken nu fysiek onderwijs nog lang niet optimaal kan worden gegeven.
Ze zit zelf ook veel thuis en maakte van de nood een deugd door - onmiskenbaar op muziek van Maaike Ouboter - een lied te schrijven over afstandsonderwijs. Decaan Alexander Gielen van de afdeling MBO Handel & Ondernemen van De Rooi Pannen in Tilburg en een productiebedrijf maakten er met haar een videoclip van.
Luister en kijk hier naar 'Even op afstand'; het blog gaat daarna verder.
7.55 - Complimentendag: stuur een kaartje aan een zorgmedewerker
ZorgKaartNederland, de grootste ervaringssite voor
de Nederlandse gezondheidszorg, roept mensen in het kader van de
Nationale Complimentendag op gratis een kaartje te sturen naar een
arts, begeleider of een andere zorgverlener.
Volgens de organisatie was er in het begin van de coronacrisis veel aandacht voor de zorgverleners met onder meer een golf van applaus. ZorgKaartNederland vindt het opnieuw tijd voor een gebaar richting de zorgmedewerkers. In Vlijmen kunnen mensen op straat zich er wel in vinden.
7.30 - PostNL profiteert van coronacrisis
PostNL heeft sterk geprofiteerd van de coronacrisis
waardoor mensen veel meer post verstuurden en pakketten bestelden.
De onderneming zag de jaaromzet stijgen, waarbij de winst meer dan
verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder.
Doordat veel mensen vorig jaar noodgedwongen thuisbleven vanwege de viruspandemie heeft internetshoppen een vlucht genomen en daardoor had PostNL veel meer pakketjes te bezorgen. Dat leidde ertoe dat de omzet van het bedrijf steeg tot krap 3,3 miljard euro, afgezet tegen dik 2,8 miljard euro een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2020, waarin ook veel winkels dicht moesten, zette het bedrijf ruim 1 miljard euro om.
Topvrouw Herna Verhagen van PostNL spreekt in een toelichting van een uitzonderlijk jaar met ongekende omstandigheden. Ook dit jaar zal volgens haar de onzekerheid rond de coronapandemie aanhouden. Desondanks rekent ze erop 10 tot 12 procent meer pakketten te zullen bezorgen en werd bekend dat er veel personeel bij moet komen.
7.15 - Omzet horeca nooit eerder zo teruggevallen
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar
door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om
de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de
omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.
Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Mede hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor. Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hebben in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet. Hotels noteerden een min van dik 51 procent.
Overige horecasectoren zakten minder ver terug. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het CBS liep de omzet in deze groep met bijna een kwart terug. Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet en kantines en cateringbedrijven maakten een krimp van ongeveer 14 procent door.
7.00 - Onderzoek schuldhulpverlening zzp'ers
De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, begint
een grootschalig onderzoek naar de gemeentelijke schuldhulpverlening
aan zzp'ers. Hij krijgt signalen dat zij worden geweigerd of dat
schuldhulp voor deze groep zelfs nog niet bestaat. Zzp'ers kunnen
hun ervaringen met de toegang tot de schuldhulp van de gemeente
vanaf maandag bij hem melden.
De ombudsman verwacht dat vooral zelfstandige ondernemers de komende periode voor hulp en ondersteuning bij gemeenten zullen aankloppen. "Door de crisis zullen veel zzp'ers ondanks het steunpakket financieel kopje onder gaan", zegt Van Zutphen. "Maar een deel van de gemeenten lijkt de dienstverlening aan ondernemers nog nauwelijks op orde te hebben." Van Zutphen vindt dat gemeenten daarom voldoende deskundigheid en capaciteit in huis moeten halen, zodat zij goed voorbereid zijn op de verwachte grote toestroom van zzp'ers.
6.30 - 'Controleer gegevens vóór aangifte'
Het is heel belangrijk dat particulieren en ondernemers die aangifte doen voor de
Inkomstenbelasting, hun vooraf ingevulde
gegevens extra goed controleren. Door de coronacrisis is 2020 voor veel
mensen een jaar met grote veranderingen geweest, waardoor een extra
controle noodzakelijk is, zo waarschuwt de Belastingdienst.
De afgelopen tijd viel bij 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers de blauwe enveloppe op de mat, waarmee ze opgeroepen werden om aangifte te doen. Zij hebben daarvoor tot 1 mei de tijd, tenzij om uitstel wordt gevraagd.
Door de coronacrisis kan er vorig jaar voor veel mensen veel veranderd zijn, zoals verlies van inkomen. Het kan ook voorkomen dat iemand bijvoorbeeld voor de eigen woning een betaalpauze met zijn hypotheekverstrekker heeft afgesproken. Dat kan weer van invloed zijn op de renteaftrek. Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. De Belastingdienst kampt maandagochtend overigens met een storing op de site waardoor het soms niet mogelijk is om aangifte te doen.
6.20 – Scholen voortgezet onderwijs gaan weer open
De scholen in het voortgezet onderwijs en mbo gaan deze maandagochtend
weer open. Alle leerlingen kunnen minimaal één dag per week weer
fysiek naar school. Middelbare scholieren krijgen minimaal één dag per week fysiek les
en zoveel meer als mogelijk. Scholen kunnen ervoor kiezen om op
externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis
van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school.
Studenten in het mbo kunnen één dag in de week les krijgen op de locatie van de school. Hierbij blijft de mondkapjesplicht bij verplaatsing in de school van toepassing. Het kabinet heeft hiervoor vorige week het licht op groen gezet. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de maatregel veilig en verantwoord, op voorwaarde dat iedereen in de scholen 1,5 meter afstand houdt.
In het hoger onderwijs is ook grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom kijkt het kabinet of in een volgende fase het hoger onderwijs heropend kan worden. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden.
6.10 – Iets minder geregistreerde misdrijven
Vorig jaar was het aantal door de politie geregistreerde misdrijven 2 procent lager dan in 2019. Vooral de traditionele criminaliteit - zoals zakkenrollerij, woninginbraak en
winkeldiefstal - liet een daling zien. Tegelijkertijd constateerde
de politie meer online-criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid
in geschrifte en hacken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de
Statistiek (CBS).
Zakkenrollerij nam in 2020 ten opzichte van het jaar daarvoor met 47 procent af, woninginbraak met bijna een kwart en winkeldiefstal met 13 procent. Het CBS heeft niet gekeken of er een verband was tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar stelt dat dit wel aannemelijk is. Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Ook waren veel winkels dicht of beperkt toegankelijk.
6.00 – Iets meer mensen met een bijstand
Het aantal bijstandsontvangers is vorig jaar met
ruim 3 procent toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de
Statistiek (CBS) is het voor het eerst sinds 2016 dat het aantal
bijstandsontvangers in een jaar per saldo groeide. Onder jongeren
tot 27 jaar was de toename relatief het sterkst.
Eind december hadden 429.000 mensen een algemene bijstandsuitkering. Dit waren er ruim 14.000 meer dan een jaar eerder. Bijstandsgerelateerde uitkeringen zijn niet meegeteld. Hieronder valt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die in maart 2020 werd ingevoerd vanwege de coronacrisis.
Het aantal bijstandsontvangers met een migratieachtergrond nam vorig jaar naar verhouding meer toe dan het aantal ontvangers met een Nederlandse achtergrond. Zowel onder mensen met een westerse als een niet-westerse migratieachtergrond was het aantal bijstandsgerechtigden ruim 4 procent hoger. Absoluut ging het om respectievelijk bijna 2000 en bijna 9000 mensen.
4.45 – Gemeenten hebben financiële problemen
Bijna één op de drie gemeenten is het niet gelukt om vóór dit jaar een sluitende begroting te maken. In totaal gaat het om 120
gemeenten die dit jaar hun begroting niet rond krijgen. Dat komt
naar voren uit onderzoek van NRC Handelsblad. De krant heeft alle 336
toezichtbrieven bekeken die de provincies sturen in antwoord op de
door de gemeenten ingediende begrotingen.
De overige 216 gemeenten hebben vrijwel zonder uitzondering stevige beleidskeuzes moeten maken, fors moeten bezuinigen. Negentien gemeenten werden niet meegeteld, omdat zij net zijn gefuseerd of dat komend jaar zullen doen. Twaalf van de 336 gemeenten staan onder curatele van de provincie, drie meer dan vorig jaar.
00.10 - Idee van D66 voor 'vaccinatiepas' krijgt geen steun
Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn
tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun
rekenen van andere grote partijen. "Een buitengewoon slecht idee",
oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het
RTL-verkiezingsdebat.
Ook de lijsttrekkers van VVD, CDA, SP en PVV verklaarden niets in het plan te zien. D66 lanceerde het plan voor een vaccinatiebewijs zaterdag tijdens een partijcongres. In Israël is zo'n vaccinatiebewijs al ingevoerd. Ook in de Europese Unie wordt over zo'n bewijs gesproken. Vooral zuidelijke lidstaten pleiten ervoor. Zij hopen zo in de zomer vakantiegangers te kunnen ontvangen.