Provincie trekt miljoenen uit voor coronaherstelplan
Provinciebestuur, gemeenten en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) presenteerden woensdag gezamenlijk het plan. Ze gaan ook samen één front vormen om zoveel mogelijk geld uit Den Haag en Brussel naar Brabant te krijgen.
Als investeerders aanhaken en bedrijven en duit in het zakje doen, hoopt provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen op 165 miljoen uit te komen. Met hulp van het Rijk en Europa hoopt hij op ruim 300 miljoen.
Een groot deel van de plannen is al eerder in gang gezet. De lijst is lang en ambitieus. In elke gemeente zijn er projecten die meeprofiteren. Het is voor het eerst dat provincie, BOM en de twaalf gemeenten zo samen optrekken. Ze hopen daarmee de kracht van Brabant te tonen, zodat Den Haag ook ruimhartig de portemonnee voor onze provincie trekt. En dat is weer belangrijk om in Brussel een beroep op herstelgelden te doen.
Digitale snelweg
Een betere digitale snelweg staat hoog op de lijst, want de coronacrisis leert dat we veel meer moeten werken en leren aan de keukentafel. Omdat er nu zoveel privacygevoelige gegevens heen en weer gaan tussen zolderkamers en bedrijven moeten die verbindingen veiliger.
Onder de naam BrabantRing trekt de provincie vijf miljoen euro uit voor die digitale voorziening. Op korte termijn zal het hoger onderwijs in Eindhoven daarvan profiteren. Ook het verkeersmanagement in Bergen op Zoom staat op de rol om snel te worden aangepakt. De binnenstad wordt toegankelijker, het ongewenste gemotoriseerde verkeer gaat eruit en het parkeerbeheer wordt beter.
Op de langere termijn wordt het mogelijk via die nieuwe digitale snelweg een woonwijk in Helmond veiliger te maken.
Onderwijs en arbeidsmarkt
Onder de noemer Brabant Leert wordt zeven miljoen euro vrijgemaakt voor extra scholingsmogelijkheden. Het doel is de Brabantse beroepsbevolking klaar te stomen voor de toekomst. Op één digitaal platform is straks het complete aanbod van digitale scholing te vinden. Dat is nodig, want door corona is er meer werkloosheid. Maar straks zal er bijvoorbeeld meer behoefte zijn aan mensen die in de zorg willen werken.
De provincie trekt 42 tot 59 miljoen euro uit voor een fonds om gebouwen milieuvriendelijker te maken. De komende jaren wordt er vooral samengewerkt met Verenigingen van Eigenaars die een plan hebben om woonruimte energiezuiniger te maken.
Opknapbeurt voor binnensteden
De Brabantse binnensteden hebben extra te lijden gehad onder de coronacrisis. De leegstand nam alleen maar toe. Voorlopig wordt er vooral onderzocht wat er gedaan moet worden. Daarna staan er concrete plannen op stapel voor de spoorzones in Oss, Den Bosch en Eindhoven maar ook plannen voor vergroening van andere gemeenten.
Corona heeft ook geleerd dat scholen beter geventileerd moeten worden. Daarvoor krijgen scholen dertig procent van de investering vergoed van het Rijk. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij financiert de andere 70 procent. De school hoeft niets te doen: provincie en BOM nemen de regie over van gemeenten en schoolbesturen.