'Geen Q-koortsvergoeding voor een op de vijf slachtoffers'

8 maart 2021 om 07:12 • Aangepast 9 maart 2021 om 07:07
nl
Ongeveer zeshonderd mensen die als Q-koortsslachtoffer een tegemoetkoming aanvroegen bij de regering, krijgen die niet. Ruim twintig procent van alle aanvragen is afgewezen. Dat meldt het BD dat cijfers opvroeg bij het ministerie van Volksgezondheid.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Die tegemoetkoming van 15.000 euro is een blijk van erkenning voor het leed dat de mensen hebben doorstaan. Dat geld was tot 1 januari dit jaar aan te vragen en volgens de krant hebben 2780 mensen dat gedaan. Het gaat niet alleen om patiënten maar ook om nabestaanden.

Veel slachtoffers
Q-koorts, een ziekte die van geiten en schapen op mensen wordt overgedragen, eiste vooral tussen 2007 en 2011 veel slachtoffers. Nederland werd toen overvallen door een Q-koortsepidemie die in Herpen begon. Zeker 95 patiënten zijn overleden. Slachtoffers en nabestaanden vinden dat de overheid eerder en beter had moeten ingrijpen. De regering erkent geen aansprakelijkheid, maar kwam uiteindelijk wel met tegemoetkomingen

Bij het merendeel van de afgewezen aanvragen ontbrak de vereiste bevestiging van een arts. Maar er waren ook andere redenen om mensen het geld niet toe te kennen. Een deel kon bijvoorbeeld niet duidelijk maken wanneer de besmetting precies had plaatsgevonden. Anderen kregen de diagnose te laat. Zo moeten mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hun diagnose voor 1 oktober 2018 hebben gekregen. Anders krijgen zij geen geld.

Voorwaarden oneerlijk
Slachtoffers hebben al eerder geklaagd dat de voorwaarden oneerlijk waren en die zijn daarna volgens de krant wel iets versoepeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!