Psycholoog over coronamaatregelen: 'Marathon moet ook eindstreep hebben'

8 maart 2021 om 21:13 • Aangepast 16 maart 2021 om 16:58
nl
Het is goed dat het kabinet met perspectief op versoepelingen komt. Dit benadrukt de Bossche psycholoog Najla Edriouch. "Perspectief is nodig om de maatregelen te kunnen volhouden."
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Volgens het kabinet is er nu nog geen ruimte voor grote versoepelingen. Daarvoor zijn de coronacijfers nog te slecht. De aanpassingen zijn daarom maar klein.

Zo mag het zwemonderwijs voor kinderen weer beginnen en mogen grote winkels iets meer klanten op afspraak binnenlaten. Maar meer zit er nog niet.

"Mensen hebben iets nodig om naar toe te leven."

De avondklok en de lockdown blijven nog de hele maand maart van kracht. Het negatieve reisadvies blijft zelfs tot half april. Pas rond Pasen is er meer mogelijk, als de besmettingscijfers het toelaten. Volgens Rutte kunnen we deze lockdown niet nog vier maanden volhouden.

Die kans op versoepeling in april is volgens Edriouch cruciaal. "Mensen hebben iets nodig om naar toe te leven." Net als Mark Rutte vergelijkt ze de coronacrisis met een marathon. "Bij een marathon moet je wel zicht hebben op de eindstreep, anders blijft je niet gemotiveerd om door te lopen. Dan wordt het moeilijker om je aan de regels te houden."

De coronapandemie zit twee basisbehoeften van de mens in de weg, legt Edriouch uit. "Een mens wil verbondenheid ervaren en aan de andere kant wil hij autonomie in zijn leven. Dat zit er nu niet in, maar het komt weer. Het is goed voor de geestelijke gezondheid dat er nu ook een datum is genoemd wanneer we vrijheden terug gaan krijgen."

"Er ligt een cadeautje op ons wachten aan het eind."

De Bossche psycholoog merkt dat veel cliënten worstelen met de maatregelen en dat ze meer psychische klachten hebben. Maar er is een kleine groep die juist goed gedijt bij een lockdown en de avondklok. Voor hen is een wereld met veel minder prikkels juist fijn. Het geeft hen rust.

Het valt Edrioch op dat er duidelijk gedragswetenschappers meekijken bij het schrijven van de teksten voor de persconferenties. Er wordt nadrukkelijk op gewezen dat het aan ons gedrag ligt. Wij kunnen de vrijheden verdienen. "Er wordt een beroep gedaan op onze autonomie. Als er straks toch geen ruimte is voor meer vrijheid, dan ligt dat aan ons zelf."

Volgens de psycholoog heeft het kabinet ons geprobeerd te inspireren om vol te houden. "Er ligt aan het eind een cadeautje voor ons klaar, dat we weer naar het terras kunnen en kunnen gaan winkelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.