Hoe de eerste lockdown van een jaar geleden ons allemaal overviel
Niet alleen landelijke, maar ook Brabantse bestuurders zagen zondag 15 maart de noodzaak om stevig in te grijpen. Onze provincie kleurde vuurrood op coronakaartjes van het RIVM.
Eerder die week was al besloten Brabantse evenementen met meer dan duizend bezoekers niet door te laten gaan. Later gold een landelijk verbod op evenementen met meer dan honderd mensen. Daarop sloeg de paniek sloeg toe bij een aantal Nederlanders. Zij hamsterden, waardoor in veel supermarkten tijdelijk amper wc-papier en pasta te krijgen was. Zo ook in deze Tilburgse winkel.
Draconische maatregelen moesten verspreiding van het coronavirus voorkomen. Gebeurde dat niet, dan zou Nederland niet ontkomen aan Italiaanse toestanden, was de verwachting.
Achter de schermen spraken Brabantse veiligheidsregio’s over aanvullende inperkingen. Zo lag op tafel: horeca en scholen dicht, net als sportclubs, zwembaden en sauna’s. Over dit pakket zouden zij zich op maandag 16 maart buigen. De Tilburgse dominee Otto Grevink nam voor die tijd al het heft in eigen handen. Hij besloot de kerkdienst van zondagochtend 15 maart online te houden.
Diezelfde 15 maart besloten de veiligheidsregio's tóch bij elkaar te komen. De coronacijfers vroegen per direct om actie. Brabant wilde zelf vergaande maatregelen nemen. Een persconferentie werd aangekondigd, maar kort erna afgelast. Den Haag was van plan landelijk in te grijpen.
Brabant zette het kabinet die middag onder druk om vlug in te grijpen. Zou dat landelijk niet gebeuren, dan wel in Brabant, was de gedachte. Uiteindelijk kondigden toenmalig zorgminister Bruins en minister Arie Slob (Onderwijs) om half zes de 'intelligente lockdown' af.
De horeca moest een halfuur later al de deuren sluiten. Veel horecaondernemers werden er door overvallen. Deze Tilburgers maakten van die dertig minuten gebruik om tóch nog een getapt pilsje te drinken op het terras.
Even later was het zover. Terrassen werden ingepakt en opgeruimd. De horeca bleef uiteindelijk 2,5 maand dicht.
Tijdens de persconferentie werd ook gemeld dat coffeeshops dicht moesten. Dit leidde in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg tot lange rijen voor de wietwinkels. Een paar dagen later werd de maatregel teruggedraaid, omdat het straathandel van drugs in de hand zou werken.
Die avond was het voor het eerst heel leeg in de Brabantse straten, zoals op de Korte Heuvel in Tilburg.
Ondanks de 'intelligente lockdown' blonken mensen uit in creativiteit. Scholen gingen over tot digitaal onderwijs. Horecaondernemers zetten in op thuisbezorging en afhalen. En ook fitnessinstructeurs startten digitale lessen.
Maandagavond 16 maart. Voor het eerst in decennia gaf een Nederlandse premier een televisietoespraak. Volgens Mark Rutte kon de overheid niet anders dan overgaan tot de eerste lockdown.
Het overeind houden van de zorg in Nederland stond in de schijnwerpers. Mensen wilden hun waardering uiten en brachten massaal cadeaus naar ziekenhuizen. Ook applaudisseerde Nederland 's avonds om acht uur voor de zorg. In Breda hingen NAC-supporters spandoeken op bij het Amphia Ziekenhuis.
Omroep Brabant maakte de documentaire 'De Drie Koningen' over hoe Brabantse bestuurders de coronacrisis in de beginfase te lijf gingen. De documentaire is zondagmiddag om 17.40 uur te zien bij Omroep Max op NPO2. Of bekijk de documentaire hier: