Liveblog

Coronanieuws: 854 nieuwe besmettingen in Brabant

15 maart 2021 om 05:51 • Aangepast 23 maart 2021 om 14:38
nl
Ook deze maandag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de belangrijkste nieuwsfeiten over corona in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het aantal Brabantse coronabesmettingen is weer wat gedaald, naar 854 besmettingen.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 310 coronapatiënten opgenomen, 21 meer dan zondag.
  • In de afgelopen 24 uur werden dertig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, drie coronapatiënten overleden.
  • 'Temperatuur meten geen goede screening op coronavirus' , benadrukken specialisten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.30
Dit liveblog is gesloten.

22.18 - 'Niet minder verkoop via internet nu meer winkels zijn geopend'
Er wordt niet minder via internet verkocht, ook al gaan de winkels in steeds meer landen weer open na versoepelde coronamaatregelen. Dat zegt Dan Schulman, de topman van betalingsbedrijf PayPal in een interview met persbureau Bloomberg. "Het zal nooit meer worden zoals het was", denkt hij.

Paypal ligt op schema om dit jaar voor 1000 miljard aan betalingen te verwerken. Dat is een stijging ten opzichte van het totaal van 936 miljard dollar in 2020. Paypal is door de coronapandemie enorm gegroeid. De Amerikaanse onderneming wist 5,3 miljoen nieuwe verkopers aan zich te binden. Het betalingsbedrijf verwacht eind juni bijna 400 miljoen gebruikers te hebben.

21.00 - Stemlokalen gesloten, dag één zit erop
De eerste dag dat mensen hun stem kunnen uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen zit erop. Dit jaar zijn de mogelijkheden om in een stembureau te stemmen uitgesmeerd over drie dagen. Vanwege het coronavirus waren maandag al ongeveer 1600 stemlokalen open voor kwetsbaren en mensen uit een risicogroep.

Die zijn om 21.00 uur gesloten. Dinsdag gaan die om 07.30 uur weer open, in principe voor dezelfde groep mensen. In totaal zijn naar schatting 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd. De eerste stembureaus gingen maandag om 07.30 uur open. Vanwege corona zijn er veel aangepaste stemlokalen, zo kan er worden gestemd in de buitenlucht, in een tent of een zogenoemde drive-through, waar met de auto doorheen gereden kan worden.

20.11 - Ook Luxemburg stopt tijdelijk met AstraZeneca-vaccin
In navolging van een reeks andere landen heeft ook Luxemburg besloten uit voorzorg tijdelijk te stoppen met AstraZeneca-vaccinaties. Het groothertogdom wacht nu op de resultaten van onderzoek door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar een aantal problemen die zijn opgetreden bij mensen die zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, zoals trombose. De autoriteiten wijzen wel op het actuele standpunt van de EMA ??dat de voordelen van het AstraZeneca-coronavaccin bij het voorkomen van COVID-19 groter zijn dan de risico's van bijwerkingen.

19.30 - EMA voert donderdag overleg over AstraZeneca-vaccin
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA buigt zich donderdag over het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft het EMA in een verklaring gemeld. Nederland en meerdere Europese landen zijn voorlopig gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. De landen nemen de maatregel na meldingen dat enkele mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Onderzoek moet uitwijzen of er enl/wires/ANP

18.55 - Eurogroep: na coronacrisis richten op schuldvermindering
De ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep) willen zich na de pandemie vooral richten op het verminderen van de staatsschulden die door de coronasteunmaatregelen omhoog zijn geschoten.

"Zodra het herstel flink onderweg is, moeten de eurolanden hun toegenomen schulden aanpakken door middel van hun begrotingsstrategieën voor de middellange termijn", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. De EU-landen hebben de Europese begrotingsregels bij het uitbreken van de coronacrisis vorig jaar in de ijskast gezet.

Daar blijven ze hoogst waarschijnlijk ook nog volgend jaar. Ook in 2022 wordt er niet op een euro meer of minder gekeken om bedrijven en burgers zoveel mogelijk financieel op de been te houden, bleek na afloop van een Eurogroepvergadering per videoverbinding.

Tot de economie weer op een vergelijkbaar peil is als voor de coronacrisis blijven de eurolanden de nodige steunmaatregelen nemen. "Vroegtijdige terugtrekking van die steun moet worden voorkomen", aldus de Eurogroep.

17.47 - Bevrijdingsfestivals opnieuw helemaal online
De veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn voor de tweede keer achtereen alleen online te bezoeken. Via een livestream op Bevrijdingsfestival.nl zijn meer dan tweehonderd optredens en andere activiteiten te zien. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn Ambassadeur van de Vrijheid, aldus het Nationaal comité 4 en 5 mei. Gewoonlijk reizen de ambassadeurs met een helikopter van het ene naar het andere Bevrijdingsfestival.

Dit jaar laten zij in de aanloop naar 5 mei via sociale media horen wat zij van vrijheid en onvrijheid vinden. Zanger Tino Martin reist daarvoor met een journalist naar Auschwitz. Rapper Jonna Fraser laat een verhaal horen over wat zijn Surinaamse afkomst voor hem betekent en zangeres Davina Michelle gaat met haar volgers in gesprek over vrijheid.

17.25 - 'GGZ-instellingen bieden onvoldoende hulp aan jongeren'
Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg kunnen de groeiende stroom van kinderen en jongeren met psychische problemen niet meer bijbenen. Er is te weinig personeel, te weinig geld en de wachtlijsten worden steeds langer. Dat signaleert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een rondgang bij twintig instellingen.

De IGJ spreekt over een groeiende groep jeugdigen waar de mentale problemen door de coronacrisis dermate zijn verergerd dat zij dringend hulp nodig hebben. Zo kampen jongeren en kinderen met verslaving, gedragsproblematiek, eetstoornissen, zelfbeschadiging en gedachtes over zelfmoord. Vooral de toename van kinderen onder de vijftien jaar met ernstige psychische problemen baart de IGJ zorgen.

17.02 - Een jaar lang thuiswerken: lege treinen en weinig files
Op de wegen en in de treinen, bussen, metros en trams was het een jaar geleden uitgestorven, toen Nederlanders massaal begonnen thuis te werken. Het bleek voorlopig het nieuwe normaal. Maar het werd nooit meer zo rustig in het ov en op de weg als in die eerste weken van de intelligente lockdown.

Deze week een jaar geleden was het plots 81 procent rustiger in treinen, bussen, trams, metros en veerponten vergeleken met 2019 en reden er 45 procent minder autos op de weg. Dat blijkt uit cijfers van OV-chipkaartbedrijf Translink over het aantal check-ins bij het openbaar vervoer en gegevens van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). In de weken voor deze acute daling werd het ook al geleidelijk aan rustiger.

15.47 - Meer jongeren met betalingsproblemen door corona
Bij jongeren tot 25 jaar zijn de betalingsproblemen in het coronajaar 2020 gestegen. Dat meldt de Stichting BKR in haar Kredietbarometer. Eind 2019 hadden ruim 32.000 jongeren problemen met betalen, eind 2020 waren dit er ruim 34.000. Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR, zegt dat het belangrijk is dat er oog is voor de groeiende groep jongeren met betalingsproblemen.

"Zij hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, een vaak forse studieschuld, de werkloosheid onder jongeren neemt toe en zij worstelen met hun onzekere (financiÙle) positie." Zijn stichting verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland.

15.20 - 854 Brabantse besmettingen
Het aantal Brabantse coronabesmettingen is enigszins gedaald, naar 854 besmettingen. Zondag werden er 1038 geteld, tegen 954 op zaterdag.

In heel Nederland blijft een stijgende lijn te zien. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5549 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er aanzienlijk meer dan op eerdere maandagen.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.884 meldingen van positieve tests. Dat zijn gemiddeld 5.555 nieuwe gevallen per dag. Dat is het hoogste gemiddelde sinds 18 januari.

Wachten op privacy instellingen...

14.36 - Meer dan tweeduizend coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opgelopen tot 2019. Dat is het hoogste aantal sinds 8 februari. In de afgelopen 24 uur is het aantal opgenomen coronapatiënten met 97 gestegen, dat is de grootste toename in een dag sinds 4 januari. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1455 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 87 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive care steeg van 554 naar 564.

14.30 - WHO: belangrijk dat coronavaccinatie doorgaat
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties kijkt naar meldingen over het coronavaccin van AstraZeneca. Maar volgens de organisatie 'is er momenteel geen bewijs dat de incidenten worden veroorzaakt door het vaccin. Het is belangrijk dat de vaccinatiecampagnes doorgaan zodat we levens kunnen redden en ernstige ziektes door het virus kunnen tegengaan'. Nederland en enkele andere landen zijn voorlopig gestopt met het toedienen van het coronavaccin.

13.53 - Robert leeft in onzekerheid: 'Krijg ik de tweede AstraZeneca-prik nog wel?'
Robert de Jager vindt alle commotie rondom het coronavaccin van AstraZeneca ‘een storm in een glas water’. De Bredanaar is verbaasd dat de vaccinatie zo plotseling en midden in de vaccinatiecampagne is gestopt. “Maar wat ik vooral me vooral afvraag: hoe zit het met de tweede vaccinatie? Gaat die nog gewoon door?”

13.21 - Stroom aan boekingen legt systeem winkelen op afspraak IKEA plat
Meubelwinkelketen IKEA kampt met een technische storing in het onlinesysteem waarmee klanten een afspraak kunnen maken om te komen winkelen. "Er is zoveel interesse dat het systeem eruit ligt", laat een woordvoerster weten. IKEA opent vanaf dinsdag weer de deuren voor shoppen op afspraak. Klanten konden vanaf maandagochtend een tijdslot boeken.

13.19 - Vorige week 5837 avondklokboetes en 53 illegale feesten beëindigd
Afgelopen week heeft de politie 5837 boetes opgelegd vanwege het niet naleven van de avondklok. Dat zijn er iets minder dan de 6014 van de zeven dagen daarvoor. Ook het aantal beëindigde illegale feesten in het weekeinde (53) ligt iets lager dan het aantal van een weekeinde eerder (60). Daarnaast zijn 95 mensen beboet die het verbod op groepsvorming overtraden, zo maakte de politie maandag bekend. Dat waren er vorige week nog 278.

13.13 - Nog zestien coronademonstranten Malieveld vast
Er zaten maandagochtend nog zestien demonstranten vast die zondag op het Malieveld in Den Haag werden aangehouden, meldt de politie. Er werden daar twintig demonstranten gearresteerd bij een protest tegen de coronamaatregelen. De drie mensen die op het Museumplein in Amsterdam zijn aangehouden, zijn allemaal vrijgelaten.

12.58 -Specialisten: 'Temperatuur meten geen goede screening op coronavirus'
Temperatuurmetingen aan de poort, bijvoorbeeld van een ziekenhuis, zijn volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) geen goede methode om mensen te screenen op het coronavirus. Koorts kan weliswaar een van de klachten zijn die het coronavirus teweegbrengt, maar dat is waarschijnlijk maar bij een minderheid van de patiënten het geval. Contactloze thermometers leveren bovendien te onbetrouwbare resultaten op.

12.57 - Hotels Schiermonnikoog gooien restaurants toch niet open
De eetgelegenheden van een aantal hotels op Schiermonnikoog openen dinsdag toch niet hun deuren. Eerder dreigden de ondernemers met het openen van de restaurants uit protest tegen het coronabeleid van de regering. Daarbij voelden zij ook te weinig steun vanuit de gemeente. Na een gesprek met burgemeester en wethouders afgelopen vrijdag is het plan in de ijskast gezet.

12.34 - Marathon van Amsterdam is optimistisch en opent inschrijving
De marathon van Amsterdam heeft de inschrijving geopend voor de komende editie op zondag 17 oktober. Organisator Le Champion denkt dat in het najaar op een veilige manier kan worden hardgelopen. De marathon werd vorig jaar afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. "We beseffen dat er nog een aantal belangrijke stappen genomen moeten worden in het onder controle krijgen van het coronavirus, maar we zijn optimistisch over de mogelijkheden in het najaar."

12.31 - Stemmen komt op gang
Het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen komt maandag, de eerste dag dat het kan dit jaar, op gang. Het is de bedoeling dat vanwege het coronavirus maandag en dinsdag risicogroepen en kwetsbaren gaan stemmen. In Eindhoven lag het opkomstcijfer rond twaalf uur 's middags rond 1,7 procent. In Amersfoort en Nijmegen was dit drie procent, Groningen 2,1 procent, Den Haag twee procent, Utrecht 1,6 en Rotterdam 0,9 procent.

12.28 - Zorgvakbond wil snel alternatief na tijdelijke stop AstraZeneca
Zorgvakbond NU'91 doet 'een dringende oproep' aan de politiek om op een zo kort mogelijke termijn te komen met een alternatief voor het vaccineren van zorgprofessionals. "Wij pleiten ervoor dat deze beroepsgroep prioriteit blijft houden bij het vaccineren. Anders lopen zij alsnog al die tijd het risico om besmet te raken met Covid-19", reageert Stella Salden, voorzitter van NU91.

12.15 - Zodra AstraZeneca mag worden gebruikt, wordt er extra geprikt
Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD'en krijgen dan extra doses geleverd, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. De GGD'en zeggen dat ze genoeg mensen op de vaccinatielocaties hebben om de extra prikken toe te dienen en 'de opgelopen vertraging versneld in te halen'.

12.10 - Scholen dicht vanwege corona-uitbraak
Drie basisscholen in Brabant zijn deze maandag niet opengegaan. Reden is de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om Kindcentrum Aventurijn in Uden, dat zeker ook dinsdag dicht blijft, NBS De Hoogakker in Breda en De Beekgraaf in Nistelrode. De schooldirecties overleggen met de GGD. De ouders van de scholen in Breda en Nistelrode zijn zondagavond ingelicht. In de mail aan de ouders meldt de directie van De Hoogakker dat het besluit is genomen 'uit zorg voor de veiligheid van de kinderen en ons personeel.' In Nistelrode zijn kinderen van drie groepen besmet.

Geen les deze maandag op De Hoogakker in Breda en De Beekgraaf in Nistelrode (foto: Wikimedia).
Geen les deze maandag op De Hoogakker in Breda en De Beekgraaf in Nistelrode (foto: Wikimedia).

11.54 - Combinatie stolling én tekort bloedplaatjes 'zeldzaam en typisch'
De combinatie van gezondheidsklachten die aanleiding gaf om ook in Nederland tijdelijk te stoppen met het coronavaccin van AstraZeneca, is heel specifiek en zeldzaam. Enkele Scandinaviërs kregen in de dagen na hun prik last van ernstige bloedstollingen en een tekort aan bloedplaatjes. Terwijl bloedplaatjes juist nodig zijn om het bloed te laten stelpen bij verwondingen. "Dat is inderdaad tegenstrijdig", beaamt voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). "Het is een heel zeldzaam en typisch beeld."

11.39 - ActiZ is zeer bezorgd over opschorten AstraZeneca-vaccin
Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ heeft begrip voor het besluit van zorgminister Hugo de Jonge om het prikken met AstraZeneca tijdelijk te staken. "We snappen dat de minister het zekere voor het onzekere neemt, we wachten het even af. Maar we zijn hier wel zeer bezorgd over", reageert een woordvoerder van de organisatie. Hij wijst erop dat het besluit vooral medewerkers in de thuiszorg treft. "Die stonden klaar voor het AstraZeneca-vaccin."

11.04 - ROAZ-cijfers
Het totaal aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is de voorbije 24 uur weer toegenomen. Maandagochtend waren er 310 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, 21 meer dan zondag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. Het voorbije etmaal zijn er dertig nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daar staat tegenover dat tien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Twee patiënten zijn overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

09.52 - Lareb: 'Tien meldingen van mogelijke trombose na AstraZeneca-vaccin'
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tien meldingen ontvangen over het AstraZeneca-vaccin, 'waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol hebben gespeeld'. Lareb heeft echter nog geen meldingen binnengekregen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar.

09.43 - Oosterhout scheldt huur sportaccommodaties kwijt
Voor alle sportverenigingen in Oosterhout wordt de huur voor de gemeentelijke sportaccommodaties gedurende de lockdownperiode kwijtgescholden. Dat heeft het college van B&W besloten. Er konden de afgelopen maanden minder sportactiviteiten plaatsvinden en ook het sluiten van de sportkantines zorgt er voor dat een groot deel aan inkomsten wordt gemist. Dit heeft een grote impact op de inkomsten voor de verenigingen.

09.32 - VNO-NCW: 'Schulden ondernemers moeten langjarig uitgesmeerd worden'
Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis met schulden kampen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of bij financiers moeten lang de tijd krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen. Daarvoor pleit Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW in een interview met de Volkskrant. Thijssen zei geschrokken te zijn van plannen van politieke partijen om de lasten te verzwaren.

09.22 - Tijdelijk stoppen met AstraZeneca-vaccin verstandig , zeggen huisartsen
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het verstandig dat het kabinet de vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk stillegt. "Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben", reageert een woordvoerder van op het besluit.

08.45 - ANBO: verstandig om tijdelijk te stoppen met AstraZeneca-vaccin
Seniorenorganisatie ANBO vindt het verstandig dat de afspraken voor het inenten met het AstraZeneca-vaccin voorlopig zijn opgeschort. "Eerst moet alles rustig op een rijtje worden gezet en de meldingen goed worden onderzocht. Voor alles moeten we onrust voorkomen. Als blijkt dat er wat mis is, heb je op tijd de boel stil gezet. Natuurlijk willen de 60 tot 65-jarigen zo snel mogelijk gevaccineerd worden, maar de twee weken vertraging moeten we voor lief nemen."

08.15 - AstraZeneca in nauw contact met gezondheidsautoriteiten
De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca blijft in nauw contact met de gezondheidsautoriteiten over het coronavaccin dat vanaf maandag tijdelijk niet meer wordt gebruikt in Nederland. De farmaceut stuurde zondagavond nog een veiligheidsrapportage naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een woordvoerster van AstraZeneca zegt de voorzorgsmaatregel te respecteren.

08.00 - 'Goede hoop dat vaccinatie niet vertraagt'
Zorgminister Hugo de Jonge heeft goede hoop dat het coronavaccin van AstraZeneca snel weer kan worden gebruikt. In dat geval hoeft de pauze die zondag werd aangekondigd niet te leiden tot vertraging van de vaccinatiecampagne. Dat zei hij in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Het prikken met AstraZeneca is tijdelijk gestaakt omdat mensen na toediening van het vaccin te maken kregen met bloedstolsels.

07.55 - Tandartsen: 'Laat ons meehelpen bij vaccineren'
Tandartsen staan te trappelen om te helpen bij het vaccineren tegen het coronavirus. Ze hebben ervaring met prikken en beschikken over de infrastructuur om snel aan de slag te gaan. Dat zegt de KNMT, beroepsorganisatie van tandartsen, in de BNR Ochtendspits. De organisatie deed bij het ministerie van Volksgezondheid eerder al een aanbod om mee te helpen, maar zegt dat daarvan geen gebruik is gemaakt.

07.05 - Ruim 6500 nieuwe coronagevallen in Duitsland
In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 6604 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. Dat zijn er fors minder dan een dag eerder, toen er 10.790 nieuwe gevallen werden gemeld. In totaal zijn nu ruim 2,5 miljoen corona-infecties vastgesteld in Duitsland. Het dodental steeg volgens de cijfers van het RKI met 47 sterfgevallen tot 73.418.

05.45 - Bijna 289.000 AstraZeneca-prikafspraken moeten afgezegd worden
Het besluit om in de komende twee weken, tot en met zondag 28 maart, geen prikken te zetten met het vaccin van AstraZeneca, betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden. Dat blijkt uit cijfers van het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Op 28 maart zouden er in Nederland 639.075 mensen ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut tegen 350.284 momenteel, zo is de prognose. Het verschil, 288.791 prikken, kunnen niet gezet worden door de beslissing.

05.35 - Huisartsen worden op de hoogte gebracht van AstraZeneca-besluit
Huisartsen worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om uit voorzorg voorlopig te stoppen met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Zij zullen daarna zelf contact opnemen met hun patiënten om eventuele prikafspraken te annuleren, laat de Landelijke Huisartsen Vereniging weten. Hoeveel afspraken de huisartsen de komende twee weken hadden staan, is vooralsnog niet bekend.

05.30 - Nederland stopt voorlopig uit voorzorg met vaccin van AstraZeneca
Nederland stopt tot en met zondag 28 maart met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten. Het besluit wordt genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan. Minister Hugo de Jonge zei donderdag nog dat Nederland zou doorgaan met AstraZeneca. Enkele andere landen waren toen al uit voorzorg gestopt inentingen met dit coronavaccin.

Foto: ANP
Foto: ANP

05.20 - GGD blundert en geeft zorgmedewerker twee verschillende vaccins
De GGD Amsterdam heeft een vrouw gevaccineerd met coronaprikken van twee verschillende fabrikanten, meldt Hart van Nederland. De zorgmedewerker van zestig jaar werd begin februari ingeënt met het Pfizer-vaccin. Op 1 maart kreeg zij AstraZeneca. Dat is tegen de richtlijnen die door de overheid zijn opgesteld.

05.15 - FNV wil overheidsfonds voor met corona besmette zorgmedewerkers
De FNV wil dat er een fonds van de overheid komt voor zorg- en welzijnsmedewerkers die grote persoonlijke schade ondervinden van een coronabesmetting. Van de medewerkers die in de eerste golf, in het voorjaar van 2020, corona opliepen, zegt negentig procent nog klachten te ondervinden. Ruim een kwart heeft financiële gevolgen of verwacht die, blijkt uit een enquête van de FNV en tv-programma Pointer onder ruim 3600 zorgverleners.

05.00 - Rode Kruis Hulplijn inmiddels ruim 30.000 keer gebeld
De Rode Kruis Hulplijn, op 16 maart vorig jaar geopend toen de coronacrisis begon, wordt nog dagelijks zo'n vijftig keer gebeld. Inmiddels zijn er volgens het Rode Kruis al meer dan 30.000 telefoontjes over corona en daaraan verwante onderwerpen ontvangen. Na vooral veel praktische vragen in het begin merkt Het Rode Kruis dat mensen nu vooral een luisterend oor nodig hebben. "Zij voelen zich vaak eenzaam. Een gesprek zorgt dan voor wat verlichting."

04.00 - Burgemeesters vergaderen digitaal wegens verkiezingen
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert maandagmiddag digitaal. Dat is afgesproken omdat het maandag ook de eerste dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer is. Voor sommige burgemeesters zou de reis naar de gebruikelijke vergaderplek in Utrecht op die dag te veel tijd kosten, aldus een woordvoerster van het beraad.

03.30 - Stembureaus open, met name voor risicogroepen en kwetsbaren
Nederland gaat vanaf maandag naar het stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandagochtend openden om halfacht de allereerste stemlokalen, vooral voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Ook dinsdag gaat een beperkt aantal stemlokalen open voor deze groep. Deze dagen zijn er zo'n 1600 stembureaus beschikbaar. Woensdag zijn 9200 stemlokalen open, waar ook de rest van Nederland mag stemmen.

00.00 - GGD'en moeten 43.000 prikafspraken afzeggen door AstraZeneca-stop
De GGD'en moeten tienduizenden afspraken afzeggen nu besloten is om mensen voorlopig niet meer in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat deze week om 29.000 prikafspraken en volgende week om 14.000 afspraken, zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de GGD'en.

De GGD'en gebruiken AstraZeneca om zorgmedewerkers in de langdurige zorg te vaccineren. Degenen die in de periode tot en met 28 maart een afspraak hebben, worden per sms of telefonisch op de hoogte gebracht dat de afspraak niet doorgaat.

Het besluit om het AstraZeneca-vaccin de komende tijd niet meer te gebruiken is uit voorzorg genomen, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!