Coronanieuws: 1,4 miljoen mensen gevaccineerd, sterke stijging besmettingen
De hoofdpunten:
- Het aantal Brabantse coronabesmettingen kwam dinsdag op 852.
- Volgens het EMA zijn er geen aanwijzingen voor stollingsproblemen door het vaccin van AstraZeneca.
- Tot nu toe zijn bijna 1,4 miljoen Nederlanders gevaccineerd.
- RIVM: aantal nieuwe coronagevallen loopt op, 40.000 positieve tests afgelopen week.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
22.53 - Steun voor bedrijven die personeel preventief laten testen
Het kabinet wil bedrijven ondersteunen die hun personeel regelmatig en preventief willen laten testen op het coronavirus, omdat thuiswerken geen optie is. Het gaat om situaties waarbij werknemers geen klachten hebben en die ook geen melding hebben gekregen van de CoronaMelder of in een risicogebied zijn geweest. Tot nu toe mochten werkgevers alleen in die twee gevallen hun werknemers laten testen. De tijdelijke steunregeling hiervoor stopt. Het gaat vooral om bedrijven waarbij mensen door de aard van het werk niet voldoende afstand kunnen houden.
19.45 - Geldigheid reisvouchers met 2 maanden verlengd
De vouchers die consumenten hebben gekregen omdat hun vakantie werd geannuleerd vanwege de coronacrisis, zijn 2 maanden langer geldig. De geldigheid is verlengd tot 14 maanden. De eerste verstrekte tegoedbonnen zouden op 17 maart verlopen, waarna uitbetaling zou volgen. Reisorganisaties zouden daardoor in de problemen komen. Er staat voor ruim 600 miljoen euro aan coronavouchers open, waarvan het merendeel voor de zomer komt te vervallen.
18.45 - Landen gaan AstraZeneca weer gebruiken bij positief oordeel EMA
Europese landen willen het coronavaccin van AstraZeneca weer gaan gebruiken bij een positief oordeel van de Europese medicijnwaakhond EMA. Experts van de EMA hebben tot nog toe geen aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat het coronavaccin van AstraZeneca problemen met bloedstolling veroorzaakt. Een definitieve conclusie wordt donderdag verwacht. Ook Nederland is uit voorzorg
tijdelijk gestopt met het toedienen van het bewuste vaccin.
18.00 - Zwemlessen hervat
Vandaag werden voor het eerst sinds maanden weer zwemlessen gegeven. En de kinderen waren daar heel blij mee.
17.40 - 'Vollere winkel zorgen niet voor problemen'
Vollere winkels leiden niet tot problemen. Dat melden winkelketens als IKEA, HEMA en Hornbach. Sinds dinsdag mogen winkels
meer dan twee klanten per verdieping ontvangen. Vanwege de coronaregels wordt nu naar winkeloppervlak gekeken. Daardoor kunnen er in grote zaken tot 50 klanten tegelijk aan het shoppen zijn. De ketens zouden mede vanwege de grootte van hun filialen graag nog meer mensen willen ontvangen. IKEA laat elk uur maximaal 50 klanten toe, wat voor de grote woonwarenhuizen niet heel veel is vergeleken met een normale situatie. Klanten moeten in hun eentje naar de winkel komen
en mogen dan 45 minuten shoppen. "Eenmaal binnen in de winkel verspreiden die klanten zich heel snel. Daarna ben je in een vrijwel
lege winkel aan het winkelen."
17.09 - 'Mensen denken dat het goed gaat, maar we zitten in gevarenzone'
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen blijven doen wat ze kunnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Daar zit mijn zorg, dat sommige mensen denken dat het heel goed gaat. Ja, we zien effecten van de vaccinaties, maar we zijn zeker nog niet uit de gevarenzone", waarschuwt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.
In de afgelopen week steeg het aantal geregistreerde besmettingen met 24 procent. Dat was het hoogste percentage sinds halverwege december. "Je ziet de cijfers toenemen, dat baart ons zorgen", aldus Timen.
17.00 - Bretonse coronavariant blijft onzichtbaar bij testen
In Bretagne, Frankrijk, is een variant van het coronavirus opgedoken die onzichtbaar blijft in testen. Dat schrijft dagblad Trouw. Afgelopen weekend werden 79 patiënten na een uitbraak opgenomen in een ziekenhuis in het stadje Lannion. Bij tien van hen viel de PCR-test negatief uit, hoewel ze duidelijk de symptomen van corona hadden. Volgens de Bretonse gezondheidsdienst zijn in ieder geval acht van de patiënten besmet met een variant van het virus waar de PCR-test geen grip op had.
16.30 - Bijna 1,4 miljoen Nederlanders gevaccineerd tegen coronavirus
Tot nu toe hebben bijna 1,4 miljoen mensen een prik tegen het coronavirus gekregen. Afgelopen week werden bijna 270.000 Nederlanders gevaccineerd. Bijna een half miljoen mensen hebben tot nu toe ook de herhaalprik gekregen, waarmee ze in elk geval
voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. Dat
aantal steeg afgelopen week met ruim 81.000.
Nederland heeft tot nu toe bijna 2,9 miljoen vaccindoses gekregen. In de afgelopen week zijn bijna 314.000 doses ontvangen.
16.00 - Proef met 5000 toeschouwers bij WK-kwalificatieduel van Oranje
Bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands
elftal tegen Letland, volgende week zaterdag in Amsterdam, mogen 5000 toeschouwers de Johan Cruijff ArenA binnen. Het duel van Oranje is toegevoegd aan de reeks Fieldlab-evenementen. Het onderzoek bij Nederland - Letland is vooral gericht op het
testbeleid en het gebruik van de nieuwe CoronaCheck-app die de
overheid heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen de bezoekers laten zien
dat ze een negatief testresultaat hebben. Woensdag start de kaartverkoop voor de wedstrijd.
15.30 - 852 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds maandag 852 nieuwe coronabesmettingen geteld, zo meldt het RIVM. In heel Nederland waren er dat 4985.
15.27 - RIVM meldt sterkste stijging coronabesmettingen sinds december
Het aantal geregistreerde positieve coronatesten
is afgelopen week met bijna een kwart (24 procent) toegenomen. Het
is de grootste procentuele stijging in een week tijd die het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dit jaar heeft
gemeld. De vorige keer dat het weekcijfer nog scherper omhoog was
gegaan, was in de rapportage van 15 december. Die dag ging de
strenge lockdown in. "De situatie blijft zorgelijk", concludeert het
RIVM.
Van vorige week dinsdagochtend tot aan deze dinsdagochtend registreerde het instituut 39.527 nieuwe besmettingen, waarvan 6250 in Brabant. De stijging volgt op diverse versoepelingen van de coronamaatregelen. Middelbare scholieren gaan sinds 1 maart weer een deel van de tijd fysiek naar school. Twee dagen daarna mochten ook mensen in de meeste contactberoepen weer aan het werk. Dat zijn onder meer kappers, masseurs, schoonheidsspecialisten, aanbieders van alternatieve geneeswijzen als acupunctuur of osteopathie en bijvoorbeeld ook rij-instructeurs. Ook de mogelijkheden om samen buiten sporten werden verruimd.
Premier Mark Rutte erkende tijdens de persconferentie waarin hij de versoepelingen aankondigde dat het kabinet bereid is "iets meer risico" te nemen. Dat moest wel "beperkt en weloverwogen". "We doen hiermee iets heel spannends", zei Rutte. Hij benadrukte dat het onderwijs open moet blijven, maar waarschuwde ook: "Als over een paar weken de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan, liggen alle andere opties van aanscherping wel weer op tafel."
15.10 - Stembureau in Waalwijk dicht door coronabesmetting
Het stembureau bij kindcentrum Bloemenoord in Waalwijk blijft op slot door een coronabesmetting bij basisschool Pieter Wijten. Wie in de buurt wil stemmen, kan woensdag terecht bij buurthuis Bloemenoord aan het Bloemenoordplein. Dat meldt Brabants Dagblad.
14.30 - EMA ziet 'geen aanwijzingen' voor stollingsproblemen door vaccin
Experts van het Europees Geneesmiddelenbureau
hebben tot nog toe geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat
het coronavaccin van AstraZeneca problemen met bloedstolling
veroorzaakt. EMA-directeur Emer Cooke maakte dat dinsdag bekend. Ze
zei erbij dat het onderzoek nog loopt. Een definitieve conclusie
wordt donderdag verwacht.
"We moeten eerst alle feiten grondig wetenschappelijk bestuderen, dat zijn we de Europese burgers verschuldigd", zei Cooke. Ze voegde eraan toe dat het EMA "nog steeds ervan overtuigd is dat de voordelen van vaccinatie zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen".
Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, zijn uit voorzorg tijdelijk gestopt met het toedienen van het bewuste vaccin. Het kabinet besloot de pauze in te lassen op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Aanleiding waren enkele meldingen uit Noorwegen en Denemarken over mensen die kort na de prik last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) én een tekort aan bloedplaatjes.
14.25 - De Jonge: reproductiegetal loopt zoals verwacht verder op
Het reproductiegetal (het aantal mensen dat een
besmette persoon opnieuw besmet) blijft oplopen, aldus minister Hugo
de Jonge van Volksgezondheid. Als dat cijfer "rond" de 1 blijft en
het aantal ziekenhuisopnames ongeveer op het "huidig niveau" blijft,
zijn volgens hem nieuwe versoepelingen mogelijk.
Het reproductiegetal is gestegen naar 1,06, zei De Jonge na kabinetsberaad over het coronavrius. Vorige week was het nog 1,01. Volgens de minister was het oplopen van de ziekenhuisopnames, het aantal besmettingen en het reproductiegetal ingecalculeerd. Het is nu van belang dat mensen zich aan de regels houden om het virus eronder te houden, benadrukt hij. "We moeten voorkomen in het zicht van de haven onverstandige dingen te doen."
Of de terrassen en het hoger onderwijs weer open kunnen, hangt af van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat vrijdag komt. Volgende week dinsdag maakt het kabinet bekend of er nieuwe versoepelingen komen.
14.15 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder naar 2037
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is op
dit moment 2037, 18 meer dan maandag toen er 2019 mensen met
Covid-19 in de hospitalen werden geteld.
Toen steeg het aantal coronapatiënten voor het eerst sinds 9
februari weer boven de 2000.
Er liggen nu 586 mensen op een intensive care, dat zijn er 22 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen er vier minder dan maandag. Daar bevinden zich nu 1451 mensen die door het virus zijn geveld.
13.51 - Farmaceut Moderna doet onderzoek naar coronavaccin voor kinderen
De Amerikaanse farmaceut Moderna is een proef
gestart met een vaccin tegen Covid-19 bedoeld voor kinderen. De
eerste doses zijn toegediend in de studie die het bedrijf KidCOVE
noemt. De doelgroep is jonger dan die waar concurrenten mee aan het
werk zijn.
De testpersonen van Moderna zijn 6 maanden tot 12 jaar oud, terwijl andere farmaceuten vooralsnog werken met kinderen vanaf 6 jaar.
Moderna, gevestigd in Cambridge, Massachusetts, werkt bij de studie samen met Amerikaanse overheidsinstellingen die gespecialiseerd zijn in onder meer de bestrijding van besmettelijke ziekten. Aan het onderzoek naar het kindervaccin doen 6750 peuters en kinderen mee in de Verenigde Staten en Canada.
13.15 - Viroloog België: met AstraZenecaprik 94 procent minder opnamekans
Het AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief voor
alle volwassenen. Inenting met dit vaccin tegen Covid-19 vermindert
het risico op opname met 94 procent, zegt de Belgische viroloog
Steven Van Gucht. "Op basis van de gegevens kunnen we stellen dat de
voordelen groter blijven dan de risico's. We vaccineren momenteel de
oudere bevolking. Het is cruciaal dat dit niet wordt onderbroken,
omdat het aantal besmettingen snel stijgt."
13.00 - Toezichthouder EMA houdt om 14.00 uur persconferentie over coronavaccin AstraZeneca
De Europese toezichthouder voor vaccins, het
Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), geeft om 14.00 uur een
persconferentie over het coronavaccin van AstraZeneca. Meerdere
landen, waaronder Nederland, zijn tijdelijk gestopt met het
toedienen van dat vaccin vanwege mogelijke bijwerkingen.
De persconferentie wordt gegeven door de directeur van het EMA, Emer
Cooke uit Ierland.
Nederland willen weten of het vaccin van AstraZeneca kan leiden tot
een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose)
en een te laag aantal bloedplaatjes in het bloed.
12.40 - 'Uitbetalen steun moet nu beginnen, wacht niet op voucherfonds'
Ook reisbureaus die pakketreizen van andere
touroperators verkopen zouden steun moeten krijgen bij het
terugbetalen van verstrekte vouchers via het geplande voucherfonds.
Bovendien zouden Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en de
Staat nu al moeten gaan uitbetalen, ook al is er nog geen
goedkeuring van de Europese Unie voor het fonds.
12.25 - Binnensport ziet sportdeelname slinken en vraagt perspectief
Meer dan dertig binnensportbonden en
belangenorganisaties vragen een duidelijk perspectief van de
regering voor de 6 miljoen mensen die door de coronamaatregelen nog
altijd niet kunnen sporten in sporthallen en -zalen. In een
gezamenlijke brief doen ze een dringende oproep aan het
(demissionaire) kabinet en de Tweede Kamer om bij een volgend
keuzemoment meer oog te hebben voor "de helft van sportend Nederland
die nu noodgedwongen inactief is".
12.05 - Lareb ziet geen verband tussen stollingsproblemen en coronavaccin
Bijwerkingencentrum Lareb ziet geen aanwijzingen
voor een verband tussen stollingsproblemen en vaccins tegen corona.
Volgens het centrum zijn er tot nu toe enkele tientallen meldingen
van stollingsproblemen zoals trombose en longembolie bij alle
coronavaccins binnengekomen. "Maar daarbij werd geen verlaging van
het aantal bloedplaatjes genoemd. De meldingen geven tot nu toe geen
aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is van
coronavaccins", zegt Lareb.
11.55 - Nog steeds fors minder passagiers luchthaven Schiphol
Het aantal reizigers op luchthaven Schiphol stond
in februari nog steeds zeer sterk onder druk door de coronacrisis en
opgelegde reisrestricties. Vorige maand verwerkte de luchthaven ruim
een half miljoen passagiers, een afname van 89 procent in
vergelijking met een jaar eerder, voordat de crisis echt losbarstte.
Het aantal vluchten van en naar Schiphol kelderde met 70 procent tot
in totaal 10.655.
11.30 - Pfizer levert EU vóór de zomer 10 miljoen bestelde vaccins meer
De Europese Unie krijgt vóór de zomer 10 miljoen
doses extra binnen van het coronavaccin van Pfizer. Die zouden
eigenlijk pas in de tweede helft van het jaar worden geleverd, maar
de productie gaat voorspoediger dan verwacht. Daarvan gaan
waarschijnlijk honderdduizenden doses naar Nederland.
Door de versnelling krijgt de EU in april, mei en juni meer dan 200 miljoen doses van het vaccin binnen, zegt de Europese Commissie. Het goede nieuws van Pfizer is een meevaller voor de EU, na de tegenslagen die vooral AstraZeneca keer op keer meldt. Nederland kreeg vorige week al te horen dat Pfizer nog deze maand 169.000 doses levert die eigenlijk later werden verwacht.
11.05 - ROAZ-cijfers
Het totaal aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is de voorbije 24 uur iets afgenomen. Dinsdagochtend waren er 302 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, 8 minder dan zondag. Dat maakte het ROAZ bekend.
Het voorbije etmaal zijn er dertig nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daar staat tegenover dat 36 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Drie patiënten zijn overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.
10.40 - 'Uitstel prik vraagt veel veerkracht van kwetsbare ggz-patiënten'
Dat het coronavaccin van AstraZeneca uit voorzorg
tijdelijk niet wordt toegediend, vraagt "veel van de mentale
veerkracht van de zorgmedewerkers en kwetsbare patiënten" in de
geestelijke gezondheidszorg, laat brancheorganisatie De Nederlandse
ggz weten.
"Na de vertraging van de leveringen van AstraZeneca, is dit een nieuwe tegenvaller", aldus de organisatie. Het levert ook "extra regelwerk" op, omdat de ggz-instellingen de vaccinaties zelf moeten verzorgen. Nieuwe bestellingen worden uitgesteld en de sector wacht de besluitvorming over het vaccin af.
10.30 - Zorgen in België over stijging ic-patiënten tot boven de 500
Het aantal Covid-19-patiÙnten in België dat op de
intensivecareafdelingen ligt is weer boven de 500 gestegen. Volgens
de jongste cijfers van de Belgische gezondheidsautoriteiten liggen
nu 2.112 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 503 op de ic's.
Het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen week met 14 procent
gestegen tot dagelijks gemiddeld 167.
10.25 - Privésauna's zinnen op rechtszaak tegen gedwongen sluiting
Eigenaren van privésauna's zijn boos omdat ze
tijdens de lockdown op een hoop worden gegooid met openbare sauna's.
Hierdoor zijn ze gedwongen gesloten, terwijl ze volgens
belangenvereniging BPSE veel meer gemeen hebben met ondernemers in
contactberoepen die al wel klanten mogen ontvangen. De organisatie
zint op een rechtszaak en probeert daarvoor via crowdfunding genoeg
geld op te halen.
Privésauna's zijn alleen op reservering te boeken voor kleine
gezelschappen.
09.45 - Steeds meer EU-landen staken gebruik vaccin AstraZeneca
Steeds meer EU-lidstaten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Zweden en Letland volgden dinsdag het voorbeeld van landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. De landen willen zeker weten dat er geen verband bestaat tussen het vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Onderzoek moet duidelijk maken of er een verband tussen de klachten en het vaccin is.
Eerder liet ook Cyprus al weten het vaccin voorlopig op de plank te laten liggen. De eilandstaat wil van de Europese toezichthouder EMA horen hoe het nu verder moet. Cyprus is ook van plan 50.000 doses te kopen van het Russische vaccin Spoetnik-V, maar wacht nog wel tot op Europees niveau groen licht is gegeven voor het gebruik. Niet alle EU-landen vinden het zinvol om het gebruik van het vaccin stil te leggen.
België liet weten dat het vaccineren doorgaat. Een opschorting, zelfs tijdelijk, is volgens de Belgische experts nadelig voor de vaccinatiecampagne in het algemeen.
08.50 - Ernstig verloop herseninfarcten bij Covid-patiënten in ziekenhuis
Herseninfarcten komen weinig voor bij
coronapatiënten in het ziekenhuis, maar verlopen wel vaak ernstig.
Ruim zeven op de tien (71,1 procent) van deze patiënten raakt
ernstig gehandicapt of overlijdt. Dat meldt de Hartstichting op
basis van onderzoek onder leiding van wetenschappers van het UMC
Utrecht.
Bij 1,8 procent van de coronapatiënten in ziekenhuizen traden herseninfarcten op. Bij patiënten die op de intensive care lagen was dit 2,7 procent. "Opvallend was dat deze patiënten voorafgaand aan de ziekenhuisopname geen groter risico op hart- en vaatziekten hadden dan mensen zonder herseninfarct", merken de onderzoekers op.
08.20 -Duitse gezondheidsexpert: we staan op de flank van de derde golf
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland neemt
weer snel toe. Het gaat om een toename van 20 procent in de
afgelopen week, zegt een epidemioloog van gezondheidsinstituut RKI
tegen de Duitse televisiezender ARD.
"We bevinden ons precies op de flank van de derde golf. Dat kan niet meer worden betwist", zei epidemioloog Dirk Brockmann. De medisch expert ziet een verband tussen de exponentiële groei van het aantal besmettingen en de versoepeling van coronamaatregelen.
08.00 - Nederlandse bedrijven vragen minder octrooien aan
Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar
aanzienlijk minder octrooien aangevraagd. Het is de grootste daling
van aanvragen sinds 2012. Nederlands meest actieve aanvrager was
Philips en ook daar ging het aantal aanvragen flink omlaag,
vergeleken met een jaar eerder. Dat komt naar voren uit nieuwe
cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). Vanwege de pandemie
kreeg het instituut over de gehele linie wel meer aanvragen voor
medisch gerelateerde octrooien.
07.00 - Consumentenbond opent meldpunt voor jaar oude coronavouchers
De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waar
reizigers met coronavouchers van een jaar oud zich kunnen melden als
zij nog geen geld hebben teruggekregen. De eerste vouchers die zijn
uitgegeven zijn bijna een jaar oud en de bond wil weten of reizigers
hun geld van de reisorganisaties wel hebben ontvangen.
Een jaar geleden, aan het begin van de coronacrisis, annuleerden reisorganisaties veel reizen die niet meer mogelijk waren vanwege de coronamaatregelen. Normaal gesproken moet een organisatie in zo'n geval een reiziger binnen veertien dagen terugbetalen, maar omdat dat het faillissement van veel organisaties zou betekenen, werd door onder meer de Consumentenbond geadviseerd om een voucher te accepteren. Deze waren gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).
05.00 - Kinderen mogen weer naar zwemles, buitensporten mag met vier mensen
Met ingang van dinsdag worden enkele
coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen volwassenen van 27 jaar en
ouder met maximaal vier mensen op 1,5 meter afstand buiten sporten,
vrachtwagenchauffeurs mogen weer theorie-examen doen en lessen
volgen, en kinderen tot en met 12 jaar kunnen naar zwemles.
Veel zwembaden organiseren extra zwemlessen om de achterstallige lessen in te halen. "Dat kan nu gelukkig makkelijk, omdat de baden dicht zijn voor andere bezoekers", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB), "en het is ook fijn dat we ruim voor de zomer beginnen. Zo kunnen kinderen veilig naar het strand in hun vakantie."
04.30 - Nederlandse grenzen weer open voor een aantal reizigersgroepen
De coronamaatregelen rondom het inreisverbod worden
vanaf dinsdag verruimd. Daarmee mogen reizigers die op de lijst van
uitzonderingen staan, zoals langeafstandsgeliefden, weer Nederland
in.
Verder staan op de lijst van uitzonderingen onder anderen
zakenreizigers, studenten, kennismigranten en professionals uit de
culturele en creatieve sector.
De uitzonderingscategorieën werden
per 23 januari opgeschort vanwege de corona-ontwikkelingen. Die
opschorting vervalt per 16 maart. Voor alle reizigers van buiten de
Europese Unie of een Schengenland die niet tot een van de
04.00 - Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe coronagevallen loopt op
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt snel. In
de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo'n 40.000 positieve tests
geregistreerd, ongeveer een kwart meer dan een week eerder. Dat zou
het hoogste aantal sinds half januari zijn.
Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vorige week dat het in een week tijd 31.959 nieuwe gevallen had geregistreerd, vrijwel evenveel als in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld 4566 meldingen per dag. In de zes dagen erna zijn er 34.592 positieve tests bij gekomen, gemiddeld 5765 per dag.
03.30 - Grote winkels mogen meer klanten verwelkomen
Grote winkelketens mogen vanaf dinsdag meer mensen
in hun winkels toelaten. Het is een van de versoepelingen die het
kabinet eerder aankondigde. Bij winkelen op afspraak gold voor
winkels eerst dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn.
Nu wordt ook gekeken naar vloeroppervlakte. Per 25 vierkante meter
mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.
Bij het winkelen op afspraak gelden de gangbare regels rondom corona, zoals de 1,5-metermaatregel. Verder geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken, en dat winkels werken met tijdvakken van minimaal tien minuten. De nieuwe regels maken het voor grote ketens iets aantrekkelijker om hun deuren weer te openen.