Video

Onderzoekers: burgemeester moet relschoppers Eindhoven geen idioten noemen

18 maart 2021 om 16:27 • Aangepast 19 maart 2021 om 10:13
nl
De zware rellen in Eindhoven op 24 januari hadden niet door de politie voorkomen kunnen worden. Dat concludeert het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Wel is er kritiek op de harde uitspraken van burgemeester Jorritsma die avond. Hij gebruikte daarbij de woorden 'burgeroorlog' en 'schuim van de aarde'.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

De onderzoekers namen afgelopen weken de aanloop naar en de gebeurtenissen op 24 januari onder de loep. Gemeente, politie en justitie in Eindhoven besloten in de dagen voor die zondagmiddag al grootschalig gebruik te maken van politie, 96 ME’ers en twaalf paarden.

Hoewel de gemeente er alles aan heeft gedaan om de ongeregeldheden te voorkomen, is er wel kritiek op de afhandeling van burgemeester Jorritsma. Die avond gebruikte hij in een emotionele bui harde woorden om de rellen af te keuren. "Verschillende experts wezen er op dat het gebruik van woorden als ‘burgeroorlog’ onverstandig is."

Hoogleraar Sanders stelde dat rellende jongeren aanduiden als ‘idioten’ en de strijd benadrukken met termen als ‘burgeroorlog’ hen juist voedt in het idee dat ze zich terecht verzetten. "Die woorden bevestigen dat mensen in die verzetsrol zitten en die voelen zich dan zo geprikkeld dat ze er misschien nog wel een schepje bovenop doen", zo concludeerde het COT. Jorritsma heeft in een brief aan de gemeenteraad verklaard in het vervolg andere woorden te kiezen, 'die minder aanleiding geven tot discussie'.

Complexe mix
Voorafgaand was het al duidelijk dat het aangekondigde protest een samenspel zou worden van allerlei groeperingen (links, rechts, hooligans, relschoppers, mensen die hun stem willen laten horen).

Volgens het COT heeft de driehoek onder druk en in korte tijd verschillende besluiten moeten nemen zoals de inzet van de waterwerper, traangas en het noodbevel. Volgens het onderzoek blijkt dat besluiten snel maar zorgvuldig genomen zijn. Hierbij hielp het dat verschillende besluiten, zoals voor de inzet van de waterwerper en het traangas, in de voorbereiding al waren besproken. Zware maatregelen zoals de waterwerper en traangas hadden overigens beperkt effect.

Te gladde tegels voor politiepaarden
Ook heeft de politie enkele tegenslagen moeten verduren die middag. Zo viel er een waterwerper uit vanwege een lekke band en moest er lang op een nieuwe gewacht worden. Ook zijn er agenten te paard uitgegleden. Volgens het onderzoek hadden de politiepaarden niet ingezet moeten worden op het 18 Septemberplein omdat de tegels te glad zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.