Heineken in Den Bosch maakt biogas van onverkocht bier
Er komen nog steeds tankwagens bier terug uit de cafés. Bier dat cafés niet kunnen tappen omdat ze nog gesloten zijn vanwege de coronacrisis. “Dat bier is maar beperkt houdbaar. Daarom moet het uit de voorraadtanks worden gepompt”, legt een woordvoerder van Heineken uit. "Over het algemeen heeft de horeca momenteel weinig bier meer op voorraad staan. Maar het bier wat opgehaald wordt, moet zo nuttig mogelijk worden toegepast."
Aan het begin van de coronacrisis werd ook bier teruggehaald uit horecagelegenheden. Toen hebben Heineken en andere brouwerijen met het alcohol uit het bier honderdduizenden flesjes handgel geproduceerd voor ziekenhuizen in Nederland en België. Nu gooit Heineken het over een andere boeg.
De bierbevoorradingswagens rijden met het oude bier naar de waterzuiveringsinstallaties van de brouwerijen in Den Bosch. Reactoren behandelen het water, waarbij biogas wordt geproduceerd. Dit biogas wordt vervolgens gebruikt bij de productie van nieuw bier.
De bierbrouwer werkt sinds 2010 aan de duurzame ambitie ‘Brewing a Better World’ door onder andere de CO2-uitstoot van de brouwerijen te verlagen. Voor groene energie hebben ze een grote hoeveelheid zonnepanelen en windmolens geplaatst.
Ook winnen ze sinds 2018 biogas uit het afvalwater van de brouwerij in Den Bosch. Dit wordt aangevuld met biogas uit de afvalzuivering van het Waterschap Aa en Maas. In de vergistingsinstallatie wordt nu ook het teruggehaalde bier gepompt om er energie van te maken.