Opnieuw heel druk in Spoorpark Tilburg, nieuwe bezoekers mogen er niet in
Ook deze woensdagmiddag begint het rond twaalven alweer lekker vol te lopen. Kindertjes spelen in hun zwemgoed in het water, groepen jongeren kruipen gezellig in het zonnetje bij elkaar. Picknick-kleedjes worden naast elkaar gelegd. Een club van veertien studentes is in zomertenue op het gras neergestreken. Ze weten dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat ze daar zo dicht bij elkaar zitten.
"Ik heb dit zo gemist"
Als er een beveiliger dichterbij komt, schuiven ze een beetje van elkaar af. Het begon ook niet meteen met zo’n grote groep, maar er haakten steeds meer meiden aan.
“Een beetje schuldig voel ik me wel” zegt de een, maar een ander denkt daar heel anders over: “Ik voel me niet schuldig hoor. Ik hou rekening met wie ik zie. En ik ga morgen niet bij mijn opa en oma op bezoek. Maar je kunt dit wel verwachten. We mogen al een jaar niks. Dan gaan studenten elkaar toch opzoeken. We hebben dit zo gemist”.
Het Spoorpark en de gemeente Tilburg hebben goed overleg over hoe de populariteit van het redelijk nieuwe Spoorpark de coronaregels niet in de wielen moet rijden. Vanaf woensdag zijn er als het mooi weer is tien beveiligers in het park aanwezig die mensen op de regels moeten wijzen en ze desnoods uit elkaar moeten halen.
Sophie Peters, manager van het Spoorpark: "Het merendeel van de bezoekers houdt wel anderhalve meter. Maar de mensen die zich niet aan de afspraken hebben gehouden worden bekeurd of het park uit gezet. Vandaag zijn er tien beveiligers continu aanwezig. Ook handhaving en politie zijn regelmatig aanwezig en die kunnen we ook oproepen als het nodig is."
"Ik hou van een heel vol park met heel veel mensen. Alleen in deze tijd van pandemie mag dat niet"
Het is voor de parkmanager heel dubbel dat ze mensen die graag naar het park willen komen de deur moet wijzen omdat het te druk is:" We hebben een park gemaakt vooral om het te gebruiken. Ik hou van een heel vol park met heel veel mensen. Alleen in deze tijd van pandemie mag dat niet en is het niet verstandig."
Dinsdag werden er al verschillende coronaboetes uitgedeeld. Naast de drukte in het park werd er ook veelvuldig geklaagd over wildplassen. Dat zorgde ervoor dat de toiletten weer opengaan in het park en dat er een toiletjuffrouw is aangesteld om de toiletten schoon te houden. Iedereen die wild plast en betrapt wordt mag 140 euro aftikken.
Het management van het Spoorpark wijst de bezoekers van het park erop dat je elkaar ook in de buitenlucht kunt besmetten. “Zeker wanneer je dicht bij elkaar staat kun je elkaar besmetten en als je gaat picknicken in het park raak je dezelfde dingen aan waardoor je ook besmet kunt raken.”
Aan het eind van de dag zie je dat de duizend bezoekers flink wat afval hebben achtergelaten. Overal in het park liggen bierblikjes en flesjes. Iedere ochtend komen tientallen vrijwilligers naar het Spoorpark om dat samen op te ruimen, zodat het er de volgende ochtend weer netjes is voor een volgende bezoekersgolf.