Coronanieuws: tijdelijke stop op AstraZeneca-vaccin bij 60-minners
De hoofdpunten:
- 375 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
- 1084 nieuwe besmettingen in Brabant.
- Nog maar één prik als je het afgelopen half jaar corona hebt gehad.
- Vakantiegangers, studenten en stagiaires op Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden vanwege de ernstige coronasituatie opgeroepen daar weg te gaan.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Dit liveblog is gesloten.
Liveblog
Halsema: doe terrassen open
Burgemeester Femke Halsema (Amsterdam) wil dat de overheid terrassen opent vanwege drukte in parken. Dat zei ze in de talkshow BEAU. "Je moet zorgen dat de regels en het leven op elkaar aansluiten. We hebben meer buitenruimte nodig. Plekken als Artis, de Hortus, die moeten open kunnen. En ook de terrassen hebben we nodig."
In de horeca is meer toezicht op het gedrag van mensen, dan in het park, zegt Halsema. "Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden", zei Halsema over de drukte in de parken.
Ook de gemeente Breda stelde al eerder de terrassen liever te openen.
Coronazelftest vanaf zaterdag beperkt verkrijgbaar bij Etos
Drogisterijketen Etos heeft vanaf zaterdag coronazelfstests in de winkels liggen. De eerste dagen gaat het volgens Etos nog om een beperkte hoeveelheid. Vanaf volgende week neemt de beschikbaarheid toe.
Met de sneltesten kunnen mensen bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier. Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week de antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex goed. De test die Etos verkoopt is van producent Roche en kost 8,99 euro.
Geen onrust bij dienst in Mieraskerk, veel gelovigen aanwezig
Veel kerkgangers zijn vrijdagavond naar de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel gegaan voor de avonddienst op Goede Vrijdag. Er is geen sprake van onrust of een onveilige situatie buiten de kerk, na de onrust afgelopen zondag toen een verslaggever werd aangevallen.
In de kerk houden alle aanwezigen zich volgens de kerk aan de geldende coronaregels, wel worden er meer mensen toegelaten dan het RIVM adviseert. De afgelopen dagen is er een vuurwerkbom afgegaan bij de kerk en is er een dreigbrief gestuurd waarin staat dat de kerk in brand wordt gezet. Daarom is de politie aanwezig en worden mensen aangesproken die zich verdacht gedragen. Bij de kerk staat verder een groepje verslaggevers.
Nederlanders op Curaçao niet in paniek, maar wel bezorgd
Nederlanders op Curaçao zijn niet in paniek geraakt nadat ze donderdagmiddag de oproep hadden gekregen om het eiland te verlaten als er geen noodzakelijke reden is om te blijven. Dat zegt de Nederlandse Vertegenwoordiging op Curaçao vrijdag. Een handjevol mensen heeft contact gezocht met de overheidsdienst.
Mensen die terugkeren naar Nederland moeten een negatief testresultaat kunnen tonen. Veel stagiairs hebben praktische vragen.
Vakbond NU'91: vertrouwen in AstraZeneca-vaccin neemt niet toe
Het vertrouwen in het coronavaccin van AstraZeneca 'neemt niet toe' na de nieuwe prikpauze. Dat zegt zorgvakbond NU'91. Een woordvoerder noemt het besluit om het vaccin voorlopig niet aan mensen van 60 jaar en jonger te geven "een extra tegenslag, en best een grote.
"Het is belangrijk dat we op stoom blijven met vaccineren, want we weten allemaal dat vaccineren de enige uitweg uit de pandemie is."
Coronazelftesten in honderden apotheken verkrijgbaar
Zelftests voor corona liggen inmiddels in enkele honderden apotheken. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP. Naar de coronazelftesten is veel vraag, melden meerdere apotheekketens. Ook online kunnen de zelftests inmiddels worden besteld. Bij sommige verkopers worden bestellingen zelfs op dezelfde dag geleverd.
Bij BENU, met zo'n 350 apotheken een van de grootste ketens van Nederland, kloppen 'heel veel' mensen aan voor de zelftests. "We bestellen constant bij", zegt een woordvoerder. BENU ontving vrijdag een levering van 50.000 zelftests, waarmee aan de vraag voor het paasweekend wordt beantwoord. Ook bij de Pluriplus-apotheken, ruim 300 in totaal, liggen de zelftests sinds gisteren in de schappen.
Er zijn ook apotheekketens die nog steeds op hun bestelling wachten.
Geen AstraZeneca-vaccin bij 60-minners
Nederland stopt tijdelijk met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin bij mensen onder de 60 jaar. Dat maakt het Ministerie van Volksgezondheid bekend. De GGD schrapt nu per direct 10.000 prikafspraken. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden. Het gaat om een tijdelijke stop die vooralsnog duurt tot en met 7 april.
Directe aanleiding voor de maatregel zijn vijf meldingen in Nederland van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om "uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes". Soortgelijke meldingen kwamen ook eerder uit andere EU-landen.
Breda pakt drukte in Park Valkenberg aan.
De gemeente Breda heeft voor vier locaties een vergunning verstrekt voor een tijdelijke horeca pop-ups. Die stands moeten zorgen voor een betere spreiding bij drukte en mooi weer. Ook deze week bleek het Valkenberg tegen zijn grenzen aan te lopen vanwege het warme weer, stelt de gemeente.
B&W heeft daarom besloten om andere plekken in de stad aantrekkelijker te maken door onder andere verkoop van eten en drinken. en het aanbieden van bijvoorbeeld bootcamps. De vier locaties zijn het Wilhelminapark, het Van Sonsbeeckpark, het Boeimeerpark en park Overbos in Prinsenbeek.
Supermarkten: doe in paasweekend gespreid boodschappen
Supermarkten roepen mensen op om in het paasweekend gespreid naar de winkel te komen om hun quiches, smoothies en gevulde eieren in te slaan. Omdat de horeca nog steeds gesloten is in verband met de coronamaatregelen, rekenen de supers op extra drukte.
"Gelukkig kun je op Google goed zien wanneer het in de supermarkt bij jou in de buurt erg druk en minder druk is", zegt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL. Ze raadt mensen aan op die manier te kijken wat de handigste tijd is om de paasboodschappen te doen.
Rutte: steek tijdens Pasen Duitse grens niet over
Het is niet de bedoeling dat Nederlanders en Duitsers tijdens Pasen de grens oversteken voor een bezoek aan een buurland. Dat benadrukken demissionair premier Mark Rutte en de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vrijdag in een gezamenlijke verklaring.
Met de oproep willen de bewindslieden voorkomen dat corona zich verspreidt tussen de grensgebieden, nu de besmettingscijfers hoog zijn
Dancetour opnieuw geannuleerd
Ook in 2021 zal Dancetour niet plaatsvinden, dat maakt de organisatie zojuist bekend. "Er is te veel onzeker en omdat Dancetour een gratis evenement is, maken we geen aanspraak op het garantiefonds", zo zegt de organisatie.
Op 22 augustus zou Dancetour Tilburg aandoen.
Geen grote afschaling in ziekenhuizen, aldus zorgautoriteit
Ziekenhuizen melden geen grote afschaling van zorg in verband met corona, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. "De capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen om reguliere zorg te leveren, is deze week vergelijkbaar met de afgelopen weken."
Ziekenhuizen zeggen wel dat er deze week iets minder operatiekamers werden gebruikt dan vorige week. Deze week was 78 procent van de Nederlandse operatiekamers in gebruik, vergeleken met wat er zonder corona zou worden benut. Dat is maar iets minder dan vorige week, toen nog 80 procent van de operatiekamers in gebruik was. De weken daarvoor lag dat percentage op 79 procent.
1084 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds donderdag 1084 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen het getal uitkwam op 1225 nieuwe besmettingen.
7296 nieuwe coronagevallen, gemiddelde na weken gedaald
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7296 nieuwe coronagevallen geregistreerd, aldus het RIVM. Daardoor is het gemiddelde aantal coronagevallen over de afgelopen week gedaald, voor het eerst in vier weken.
De vorige vrijdagen waren er meer positieve tests. Bovendien zijn het aanmerkelijk minder gevallen dan op woensdag (7649) en donderdag (7858). Meestal piekt het aantal positieve tests juist op vrijdagen en zaterdagen.
Noodopvang daklozen Klokgebouw dicht
De tijdelijke nachtopvang vanwege corona voor dak- en thuislozen in het Klokgebouw in Eindhoven sluit per 1 mei. De overheid heeft besloten dat gemeenten niet langer voor deze groep mensen noodopvang hoeven te organiseren.
Het gaat om een opvang voor dak-en thuislozen die daar formeel geen recht op hebben. De opvang aan de Mathildelaan blijft voorlopig geopend omdat de overheid heeft besloten dat de noodopvang voor 'rechthebbende daklozen' voorlopig wel doorgaat.
Meer dan 700 coronapatiënten op intensive cares
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 17 gestegen naar 705. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum PatiÙnten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkomt.
Het totaalaantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook licht gestegen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2330 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 3 meer dan op donderdag.
73- en 74-jarigen kunnen nu alvast prikafspraak maken
Mensen van 73 tot 74 jaar oud krijgen volgende week een uitnodiging voor een prik tegen het coronavirus, maar ze kunnen nu alvast online een afspraak maken. Het gaat om 390.000 mensen die in 1947 en 1948 zijn geboren. Zij krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de koepel van gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland.
Ook mensen uit 1949, 1950 en 1951 krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor hun vaccinatie. De zeventigers kunnen terecht bij ongeveer tachtig locaties van de GGD'en. In totaal bestaat deze leeftijdsgroep uit ongeveer 950.000 mensen. Waarschijnlijk eind april en begin mei komt de volgende groep aan de beurt. Dat zijn mensen van 65 tot 70. In de afgelopen weken zijn 75-plussers al gevaccineerd.
Brussel: Leidse vaccinfabriek kreeg geen Brits geld
Het Verenigd Koninkrijk heeft helemaal geen geld gestoken in het Leidse bedrijf dat coronavaccins maakt voor AstraZeneca, zegt de Europese Commissie. Dat zou het Leidse Halix de commissie hebben verteld.
Of het VK of de EU Halix financieel heeft geholpen om de productie van vaccins op gang te brengen, is belangrijk voor de vraag wie recht heeft op die vaccins. Londen en Brussel touwtrekken al over de vaccins sinds bleek dat de productie tegenvalt en AstraZeneca zeker de EU veel minder levert dan afgesproken.
Meer dan 700 coronapatiënten op intensive cares
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 17 gestegen naar 705. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkomt.
Het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is ook licht gestegen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2330 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 3 meer dan op donderdag.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1625 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder.
Voucherfonds vermoedelijk volgende week van start
Reisorganisaties kunnen naar verwachting volgende week een lening aanvragen bij het voucherfonds. Die verwachting spreekt directeur Erik Jan Reuver van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) uit nadat de Tweede Kamer vrijdag werd ingelicht over goedkeuring van de Europese Commissie voor het voucherfonds. Hij denkt dat SGR begin komende week zijn handtekening kan zetten onder het contract voor de lening van 400 miljoen euro van de overheid.
RIVM onderzoekt gevolgen corona op lange duur
Het RIVM start een onderzoek naar de gevolgen die een coronabesmetting heeft op de kwaliteit van leven op langere termijn. Mensen die vanaf eind april een coronatest laten doen, kunnen een verzoek krijgen van het RIVM om een jaar mee te werken.
Het RIVM wil onderzoek doen onder duizend tot tweeduizend mensen. Er zullen ook niet-besmette mensen om medewerking worden gevraagd in een zogenoemde controlegroep.
Er zal worden gelet op tal van klachten, zoals vermoeidheid en benauwdheid, maar ook het verlies van geur en smaak. Het is van belang om vast te stellen in welke mate en hoe lang die klachten aanhouden en hoeveel mensen er vermoedelijk mee te maken hebben of krijgen. Tienduizenden mensen die ziek zijn geworden door het virus klagen over een moeizaam herstel.
Jubileumeditie van Fruitcorso Tiel gaat weer niet door
De zestigste editie van het Fruitcorso in het Gelderse Tiel is opnieuw afgelast. Het corso heeft pas in september plaats, maar de bouwers moeten maanden van tevoren beginnen met het opbouwen van de wagens en dat kan nu niet vanwege de coronamaatregelen, aldus de Stichting 4-Stromenland.
Er is volgens de organisatie nu onvoldoende zicht op versoepelingen op de korte termijn. Vorig jaar ging de jubileumeditie van het corso ook niet door vanwege de coronacrisis.
Paus verrast daklozen die wachten op coronavaccin
Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag een verrassingsbezoek gebracht aan daklozen in Vaticaanstad. Die waren naar de Paus Paulus VI Aula gekomen om ingeënt te worden tegen het coronavirus, berichten lokale media.
De 84-jarige paus maakte in die grote hal een praatje met mensen die stonden te wachten op hun prik. Ook begroette hij artsen en verpleegkundigen. Op een foto van het Vaticaan is te zien dat de paus een mondkapje droeg en werd omringd door mannen, vrouwen en kinderen.
Dode door longembolie na toediening coronavaccin AstraZeneca
Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zouden kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes.
De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. Dat meldt het bijwerkingencentrum Lareb. Een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.
Een andere persoon kreeg naast de trombose en het lagere aantal bloedplaatjes ook een hersenbloeding. In totaal hebben zeker vijf mensen de potentiële bijwerkingen gekregen. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het is niet bekend hoe oud de overleden gevaccineerde was. De vijf kregen zeven tot tien dagen na vaccinatie de eerste klachten. Ook in andere Europese landen begonnen de klachten toen.
Basisschool in Esbeek dinsdag weer open
Basisschool en kinderopvang/BSO de Torenlei in Esbeek gaat dinsdag weer open. Ten minste één begeleider van de kinderopvang en een aantal kinderen waren positief getest op het coronavirus. Daarom is de school deze week dicht.
Corendon staakt voorlopig alle reizen naar Curaçao
Reisorganisator Corendon annuleert de komende weken alle reizen naar Curaçao vanwege het snel toenemende aantal besmettingen met het coronavirus op het eiland. "We staan via de reisleiding in contact met iedereen die daar zit om te overleggen wat de mogelijkheden zijn voor terugkeer", meldt de reisorganisatie.
Corendon, dat met KLM vliegt, laat weten dat er nog enkele reizigers op Curaçao zitten. Als zij weg willen kunnen ze met Corendon contact opnemen en dan gaat de reisorganisatie de terugkeer regelen, zegt de woordvoerster.
375 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
Momenteel liggen 375 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 2 meer dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal zijn 54 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Daar tegenover staat dat 44 patiënten uit de ziekenhuizen zijn ontslagen, 7 patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en 10 patiënten zijn overleden. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).
TUI stopt nog niet met vluchten naar Curaçao
Reisorganisator TUI stopt nog niet met de vluchten die het naar Curaçao uitvoert. Op het eiland neemt het aantal coronabesmettingen snel toe en de zorg is er zwaar onder druk komen te staan. TUI verwacht dat het aantal reizigers dat naar het eiland toe wil zal afnemen gezien de situatie, maar vindt het nog te vroeg om te zeggen of het stopt met het aanbieden van vluchten.
Ziekenhuizen slaan alarm, maar op priklocaties zitten prikkers niks te doen
Na een jaar corona-ellende en een zware lockdown sinds half december, luiden ziekenhuizen opnieuw de noodklok. Na drie maanden vaccineren gaat het nog niet veel beter in Brabant. Een onaangekondigd kijkje in het vaccinatiecentrum in Veghel, leert dan ook dat er nog altijd niet van de volledige prikcapaciteit gebruik wordt gemaakt. "We hebben simpelweg niet meer vaccins", aldus de GGD.
Burgemeesters praten over proeven met toegangstesten
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken dinsdag met coronaminister Hugo de Jonge hoe, waar en wanneer er proeven komen met bijeenkomsten die toegankelijk zijn met een coronatoegangstest. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarover in gesprek met diverse organisatoren en gemeenten. De burgemeesters willen weten hoe het ministerie zich de spreiding en de aanpak voorstelt en welke gemeenten worden aangewezen voor een proef.
Al besmet geweest, dan alleen nog afspraak voor één prik
Mensen die het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vrijdag bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken. Dat meldt het RIVM, dat daarmee aansluit op een advies van de Gezondheidsraad. Die stelde eerder dat mensen die het afgelopen half jaar COVID-19 hebben gehad voorlopig aan één dosis van het vaccin genoeg hebben.
Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen halfjaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen, aldus het RIVM. Beschikbare vaccins kunnen dan voor andere mensen worden ingezet. Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie plaatshad, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door.
Banken: hulp overheid blijft nodig in bestrijden coronacrisis
Banken zijn nog steeds veel geld kwijt aan het ondersteunen van bedrijven om de coronacrisis door te komen. Ze benadrukken dat het waarschijnlijk ook nog wel even gaat duren voor alle getroffen bedrijven hun omzet weer op peil hebben. "Het doorlopen van het steunpakket van de overheid is dus essentieel", zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Volgens de NVB zijn sinds het begin van de crisis al aan circa 52.000 bedrijven leningen verstrekt vanwege de coronacrisis, goed voor zo'n 44,3 miljard euro. Afgelopen maand ging het hard met de financieringen, want bij de vorige peiling bedroeg het bedrag nog 39,9 miljard euro. In maart zouden zo'n 3000 ondernemingen zijn geholpen.
Verplichte zelftests voor Duitse scholieren net over de grens
Scholieren in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten zich na de paasvakantie zelf twee keer per week testen op besmetting met het coronavirus. Ongeveer een op de vijf leerlingen weigert dat tot nu toe, reden voor de deelstaatregering in Düsseldorf de zelftests te verplichten. Ook andere deelstaten zijn hiermee bezig.
Brunch- en ontbijtboxen erg populair met Pasen
Uitgebreide restaurantboxen zijn dit jaar erg populair voor op de paastafel. Nu eetgelegenheden gedwongen dicht zijn vanwege de strijd tegen het coronavirus, bieden de luxe maaltijdpakketten horecaondernemers een kans om toch nog wat geld te verdienen. Vooral brunch- en ontbijtboxen verkopen goed, melden restaurantplatforms.
Minder ziekenhuisbedden beschikbaar door oververmoeid personeel
NU.nl langs meerdere zorgregio's. Het ziekteverzuim is in sommige regio's - onder meer in Brabant - zo'n twee keer zo hoog als normaal en ziekenhuizen kijken dan ook met grote zorgen naar de oplopende besmettingscijfers.
Hogescholen worstelen nog met zelftests voor studenten
Hogescholen en universiteiten weten nog niet hoe zij over ruim drie weken de zelftests voor de honderdduizenden studenten in het hoger onderwijs moeten organiseren. Een dikke week na de persconferentie van het kabinet hierover is nog veel onduidelijk, volgens Trouw.
Het was hoopvol nieuws: zelftests moeten het op 26 april mogelijk maken om de deuren van het hoger onderwijs weer wat verder te openen, zei demissionair minister Hugo de Jonge. Dat kwam voor veel universiteiten en instellingen wat onverwacht. Het blijkt bovendien een flinke operatie, die niet zomaar opgetuigd kan worden.
Nederland roept toeristen en stagiaires op om Curaçao te verlaten
De Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten roept vakantiegangers, studenten en stagiaires op het eiland zo snel mogelijk te verlaten. Het gaat om tussen de twee- en drieduizend mensen. Het zijn Nederlanders die geen noodzakelijke reden hebben om op het eiland te blijven, niet om mensen die op het eiland staan ingeschreven. De oproep geldt in ieder geval tot 15 april. Dit is een gevolg van de actuele coronasituatie daar. Die is zeer ernstig.