Wasbeer bijt medewerker van de dierenambulance die hem wil vangen
Albert Vesters uit Vught ontdekte het de wasbeer toen hij zijn kippen wilde voeren. De Vughtenaar hoorde 's ochtends om vijf uur dat zijn kippen onrustig waren. "Dat gebeurt vaker, als er een kat rondloopt bijvoorbeeld." Dus dacht Albert er niet al te veel van. Maar toen hij rond acht uur zijn kippen eten ging geven, zag hij dat de onrust in het kippenhok niet door een kat werd veroorzaakt.
"Daar zag ik ineens een wasbeer. Hij bleef rustig toen ik binnenkwam, maar de kippen waren wel geschrokken. Die lopen nu in de tuin. De wasbeer zat nog in het hok", vertelt Albert. Het roofdier heeft een van de kippen doodgebeten. Het dier heeft de hele ochtend in zijn kippenhok gezeten.
Wat hij nou precies met de wasbeer moest, wist Albert niet. "Ik blijf wel uit de buurt, want ik waag me niet aan beesten die ik niet ken.
Dierenambulance gebeten door wasbeer
De gemeente Vught stuurde de Dierenambulance Den Bosch naar het huis van Albert. Die kwam rond half twaalf het dier vangen. De wasbeer beet een van de ambulancemedewerkers in zijn hand. "Dat is logisch. Het dier was hartstikke bang en weet niet wat er gebeurt. Dus hij beet door de handschoen heen. Maar dat hebben we ervoor over zodat het beestje veilig naar de opvang kan", aldus een medewerker van de lokale dierenambulance.
De landelijke dierenambulance laat weten niet blij te zijn met hoe er hier gehandeld is. "De voorbereidingen zijn niet gegaan zoals ze moeten gaan. Er is impulsief gehandeld. Dat een wasbeer je bijt, mag absoluut niet gebeuren. Je moet zo'n dier niet zomaar vastpakken. Dat kan levensgevaarlijk zijn als het dier ziektes met zich meedraagt. Ze hadden veiligheidsmaatregelen moeten treffen door bijvoorbeeld iemand in te schakelen die het dier verdooft", aldus de dierenambulance.
Het dier wordt naar een tijdelijke opvang in Schaijk gebracht. Daarna zal het dier gaan naar Stichting AAP of een opvang in Someren. "Het dier wordt niet doodgeschoten. Dit is een veel betere en diervriendelijkere oplossing", laat de gemeente weten.
Stichting AAP
Stichting AAP had vanochtend aangeboden het dier op te vangen. "Daar is nog niet op gereageerd", zegt een woordvoerder. "We zitten aardig vol, maar maken graag een plekje voor het dier vrij." Volgens de woordvoerder zou het beter zijn geweest als het dier meteen naar de definitieve plek was gebracht. "Het is vrij stressvol voor een dier om gevangen te worden en dan in een transportkist ergens heen te moeten."
De stichting vermoedt dat de wasbeer die afgelopen weekend is opgevangen een huisdier was, omdat het vrij tam is. Mogelijk is dat bij deze ook het geval. "We denken dat het geen toeval is dat er twee wasberen tegelijk in Vught opduiken. Ze kunnen verwant zijn." De stichting hoopt dat de wasbeer bij hen terecht komt, zodat de twee bij elkaar kunnen worden gezet. "Misschien zijn ze elkaars gezelschap wel gewend. Dus het is in hun belang dat ze samen worden gevoegd."
Tweede wasbeer in Vught
Afgelopen weekend trok een wasbeer ook al veel bekijks in Vught. Die zat daar namelijk dagenlang in een boom. Zondagavond is het dier uiteindelijk met een verdovingsgeweer uit de boom geschoten. Het is opgevangen door Stichting AAP en zit nu in quarantaine. De komende dagen wordt het dier onderzocht.
LEES OOK: