ETZ start met proef tegen medicijnverspilling, kankerpatiënten doen mee

6 april 2021 om 12:13 • Aangepast 8 april 2021 om 07:38
nl
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg begint dinsdag met een proef om te kijken of verspilling van dure medicijnen kan worden tegengegaan.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Patiënten krijgen een speciale kluis van ongeveer anderhalve kilo mee naar huis, waarin medicijnen op de juiste temperatuur in worden bewaard. Als een patiënt een pil nodig heeft, kan hij op een knop drukken en dan komt er een pil uit. De proef wordt gedaan met het kankermedicijn lenalidomide, dat 6000 euro per kuur van 21 pillen kost. Het ziekenhuis doet de proef onder meer in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ.

Niet meer weggegooid
Als een kuur wordt afgebroken, door bijvoorbeeld overlijden of een overstap naar een ander medicijn, dan worden alle pillen nu nog weggegooid. Door de pillen in deze speciale kluis te bewaren, kunnen de medicijnen als ze niet meer nodig zijn worden teruggebracht naar een apotheek.

Momenteel wordt volgens VGZ jaarlijks ongeveer voor 100 miljoen euro aan pillen weggegooid, omdat ze niet meer gebruikt hoeven te worden. Door de duurste medicijnen in een speciale kluis te bewaren, moet dat worden voorkomen. Het bedrijf Remediz ontwikkelde het apparaat. "Dit is in feite een verlengstuk van de apotheek", zegt een van de oprichters van het bedrijf, Hans van Ro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.