Baba ganoush met focaccia - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'
10 april 2021 om 12:34 • Aangepast
12 april 2021 om 10:25
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 10 april hoorde je koksopleider André Huijsmans.
Hij koos voor een recept met aubergine van de gebroeders Van Duijn uit Steenbergen, op de Brabantse Wal.
Voor een auberginedip voor twee personen heb je dit nodig:
- een aubergine
- een teen geraspte knoflook
- een halve theelepel gemalen komijn
- een halve theelepel gemalen koriander
- een eetlepel extra vergine olijfolie
- het sap van een halve citroen
- drie theelepels Griekse yoghurt
- vier theelepels tahin
- een eetlepel vers gehakte peterselie
- vier draaien uit de pepermolen (liefst zwarte peper)
- een theelepel zout
- een halve theelepel paprika, als garnering
Werkwijze:
- Grill de aubergine in zijn geheel op de barbecue tot deze goed zacht is.
Dit duurt zeker dertig minuten. Draai de aubergine met regelmaat om.
- Als de aubergine gaar is, laat je hem even afkoelen.
Snij vervolgens de kop van de aubergine (waar hij aan de plant heeft gezeten) en snij de aubergine dan over de lengte in vier kwarten.
- Haal nu de schil van de aubergine zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt.
Snij dan het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Doe het vruchtvlees in een kom, voeg de olijfolie en citroensap toe en pureer het geheel met een staafmixer.
- Koel de puree in de koelkast of vriezer. het moet afkoelen tot hooguit zes graden.
- Voeg dan alle andere bestanddelen toe, behalve de paprika.
- Verdeel de baba ganoush over twee schaaltjes, sprenkel er voorzichtig het paprikapoeder over. Schenk er nog een beetje olijfolie over en garneer met een paar toefjes peterselie.
- Serveer deze auberginedip met, eventueel zelfgemaakt, focacciabrood op een houten plank.
Lekker om te serveren met extra garnituren, zoals olijven, snoeptomaatjes, plakjes mozzarella en kappertjes.
Smakelijk!