Liveblog

Coronanieuws: kabinet bekijkt versoepeling per week, Bruls wil perspectief

12 april 2021 om 06:43 • Aangepast 13 april 2021 om 10:19
nl
Ook deze maandag hebben we je via dit liveblog op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Man (77) overleden kort na prik bij GGD in Noordwijkerhout.
  • In Brabant zijn 1303 nieuwe besmettingen geregistreerd, in heel Nederland 6757.
  • Terrassen en hoger onderwijs gaan pas eind deze maand open, zoals het er nu naar uitziet.
  • Eerste doses Janssen-vaccin zijn afgeleverd bij Movianto in Oss.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

20.40

Burgemeesters niet op één lijn

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van de gemeente Rotterdam laat weten heel teleurgesteld te zijn als het kabinet dinsdag inderdaad besluit de buitenruimte toch op slot te houden. Volgens hem moeten de terrassen, dierentuinen en andere parken zo snel mogelijk open. Samen met de andere burgemeesters van de grote steden pleitte hij hier al vaker voor. Hij vergelijkt het met het openstellen van de basisscholen. De Rotterdamse burgemeester hoopt dat het kabinet durf toont en heroverweegt om onder meer de terrassen 21 april toch open te stellen.

Zijn collega Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en de voorzitter van het Veiligheidsberaad, pint zich minder vast op een datum. "Het bieden van perspectief is het belangrijkste. Het mooiste zou zijn als het versoepelen zo spoedig mogelijk begint."

20.15

Moskee in Amsterdam 's avonds open

De Blauwe Moskee in Amsterdam gaat zijn deuren 's avonds voor een beperkt aantal bezoekers openen voor het bidden tijdens de ramadan, die dinsdag begint. De gebeden worden de komende weken samengevoegd waardoor de dienst maximaal 45 minuten zal duren, zodat iedereen uiterlijk 21.30 uur de moskee verlaat en tijdig voor de avondklok thuis is, stelt het bestuur van de moskee. De Blauwe Moskee wil per keer 100 tot 130 mensen toelaten, aldus een bestuurslid. Het bestuur stelt dat alle coronamaatregelen gehandhaafd en nageleefd worden. Verder heeft de Blauwe Moskee nieuwe luchtreinigers geïnstalleerd. Ook worden bezoekers verzocht een zelftest af te nemen.

"Op deze wijze proberen wij de risico's die voortvloeien uit de mogelijke contacten in de moskee zo veel mogelijk te minimaliseren. Tevens hopen wij op deze wijze de thuisbezoeken zoveel mogelijk te ontmoedigen", stelt het bestuur van de moskee. Een bestuurslid laat weten dat de moskee de gemeente Amsterdam heeft geïnformeerd.

19.55

'Kabinet beoordeelt versoepeling per week'

Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. "We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols." Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) zei dit maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Dinsdag bespreekt het kabinet welke coronamaatregelen worden verlengd of niet. Die worden 's avonds in een persconferentie bekendgemaakt. Het lijkt erop dat per 21 april de terrassen niet opengaan. "Ik zou het liefst willen dat dit aan de orde is, maar ik ben hier somber over. Er ligt een heel helder advies van het Outbreak Management Team (OMT)", aldus Grapperhaus.

"Wij moeten alles afwegen en de druk op de ziekenhuizen is echt enorm. Wij zitten heel dicht bij die piek. Als die piek hoger gaat worden, dan gaan er ongelukken gebeuren. Het OMT zegt dat we nog even moeten volhouden. Heel even is in elk geval korter dan een maand", laat de minister weten.

Het uitstellen van versoepelingen is volgens hem een ontzettend moeilijk probleem, omdat bij een groot aantal Nederlanders een soort moeheid heerst. "De teleurstelling begrijpen we. Vorige week zagen we een lichtpunt en een paar dagen later was dit lichtpunt toch een beetje minder zichtbaar."

19.40

Meer terrassen in Moerdijk


Met ingang van wanneer is nog de vraag, maar de gemeente Moerdijk staat net als in 2020 tijdelijk een uitbreiding van het aantal terrassen toe. Burgemeester en Wethouders willen zo de ondernemers tegemoet komen. De gemeente heeft 35 verzoeken gekregen en de meeste hiervan goedgekeurd. Het gaat vooral om het verruimen van het aantal vierkante meters, niet zozeer het vergroten van het aantal tafels en stoelen. Aan de toestemming zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag het niet ten koste gaan van parkeerplaatsen en moet op de terrassen rekening worden gehouden met de coronabeperkingen. Ook zijn live optredens uit den boze. Diverse andere gemeenten gingen Moerdijk voor.

18.45

'Keuzevrijheid vaccin onder 60 jaar'


Als je jonger bent dan 60 jaar en toch geprikt wilt worden met het AstraZeneca-vaccin, zou je die keuze zelf moeten kunnen maken. Dit zegt de Gezondheidsraad tegen de NOS. Diezelfde raad adviseerde vorige week om mensen onder de 60 een alternatief vaccin aan te bieden. Minister Hugo de Jonge nam dat advies over. "Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen", zegt een woordvoerder van de Gezondheidsraad nu over de keuzevrijheid.

Ook andere deskundigen staan achter het plan om 60-minners zelf te laten kiezen of ze AstraZeneca willen. Het Ministerie van Volksgezondheid vindt het geen goed idee. "Het is niet verstandig en er zijn alternatieven", zegt een woordvoerder. Volgens de Gezondheidsraad is het advies van vorige week nog altijd hetzelfde en gaat de discussie over keuzevrijheid over iets anders.

18.25

Meerderheid bevolking voor versoepeling


Twee op de drie Nederlanders willen dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Die groep groeit, meldt onderzoeksbureau I&O Research na een peiling in opdracht van de NOS, die de afgelopen dagen is uitgevoerd. Begin maart wilde 59 procent meer versoepeling, nu is dat 64 procent. De ondervraagden willen vooral dat mensen meer bezoekers thuis kunnen ontvangen. Ongeveer 80 procent ziet dit zitten. Ook voor het openen van universiteiten en hogescholen, met sneltesten, is veel steun (72 procent). Twee op de drie mensen zijn voor het openen van terrassen en winkels. Meer dan 60 procent wil dat de avondklok wordt geschrapt.

Er zijn iets meer dan tweeduizend volwassen Nederlanders naar hun mening gevraagd. Volgens het onderzoeksbureau is daarbij rekening gehouden met geslacht, leeftijd en stemgedrag en is de peiling daarom representatief.

18.10

'Niet op zoek naar druktemakers, maar ruimtemakers'

Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandagavond toch opnieuw een beroep op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte in trekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.

Terrassen geven dan letterlijk en figuurlijk wat ruimte. "We zijn niet op zoek naar druktemakers, maar naar ruimtemakers", zei burgemeester Paul Depla maandag in het Omroep Brabant-radioprogramma Afslag Zuid. Gasten zijn op terrassen beter te reguleren dan in de overvolle parken, stellen hij en zijn collega's. Depla zelf doelt onder meer op Park Valkenberg in Breda waar het eerder dit jaar op sommige dagen enorm druk was. "Terrassen kunnen een mogelijke oplossing zijn om druktes te spreiden", aldus Depla, die er geen probleem mee heeft dat het openbaar bestuur in deze niet één lijn trekt. Volgens hem is het goed dat signalen uit de samenleving worden opgepakt en dat hierover discussie ontstaat. "Bestuurders zijn net mensen", aldus Depla.

Depla is overigens blij dat het pleidooi van de burgemeesters ook steun krijgt uit de ziekenhuiswereld. "Overal zie je mensen buiten die zich niet langer houden aan de regels. Dan is handhaven geen optie", aldus Ahmed Aboutaleb van de gemeente Rotterdam. Behalve Grapperhaus schuift ook RIVM-baas Jaap van Dissel aan bij de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

18.05

Nog minder aanwezigen op scholen


Op de scholen in ons land waren in de afgelopen twee weken gemiddeld 78 procent van de leerlingen aanwezig en 87 procent van de leerkrachten. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling onder duizend schooldirecteuren, die ze geregeld houdt om de gevolgen van de coronamaatregelen in de gaten te houden. Op 26 maart ging het om 85 procent van de leerlingen en 89 procent van de leraren en op 11 maart om 90 procent van de leerlingen en onderwijzenden.

De scholen gingen 8 februari weer open, maar de coronamaatregelen eisen daar nog steeds hun tol. Onderwijspersoneel en leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus moeten vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze zich laten testen of nog eens vijf dagen langer in quarantaine blijven. De jongste cijfers maken de roep nog sterker om het onderwijspersoneel een vooruitgeschoven plek te geven in het vaccinatieprogramma, vindt de AVS.

17.40

'Nog steeds aanbod valse coronaverklaringen'

Op Telegram bieden fraudeurs nog altijd valse coronaverklaringen aan waarmee iemand naar het buitenland kan reizen, zonder dat hij of zij daadwerkelijk getest is op corona. Demissionair minister Ferd Grapperhaus kondigde vijf maanden geleden al aan dit probleem aan te pakken, maar Shownieuws ontdekte dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid nog geen concrete maatregelen heeft genomen. Verscheidene politieke partijen willen opheldering. Attje Kuiken, de PvdA-parlementariër uit Breda, gaat hierover dinsdagochtend mondelinge vragen stellen in de Tweede Kamer.

17.30

BoekenVoordeel (86 zaken) failliet

BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels en vierhonderd werknemers in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan. Er is nog wel een laatste ultieme poging gedaan om met de Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, laat de onderneming weten. "Helaas is recent duidelijk geworden dat ondanks dat een deel van de verhuurders bereid was tot een overeenkomst, er niet voldoende draagvlak was voor de geboden oplossing", zo meldt een woordvoerder.

Brabant kent zeker tien filialen van BoekenVoordeel. Deze en de andere winkels van het concern zijn voorlopig nog open. Klanten kunnen, na het maken van een reservering, bovendien producten kopen.

17.20

Ziekenhuizen en boa's ondersteunen burgemeesters


De bonden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) steunen het pleidooi van verscheidene burgemeesters om terrassen en andere buitenruimtes onder voorwaarden te heropenen. Ze denken dat hiermee coronabesmettingen in volstromende parken voorkomen kunnen worden. "Elke maatregel die ervoor zorgt dat we minder hoeven te handhaven, juichen wij toe", aldus Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP. Volgens hem heeft de horeca al laten zien het veilig bezoek aan terrassen goed te kunnen organiseren.

Ook een aantal toplui van ziekenhuizen in ons land kunnen zich vinden in het pleidooi van de burgemeesters. Ad Melkert liet juist een ander geluid horen. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het kabinet een zinvol besluit heeft genomen met het uitstel van versoepelingen. De burgemeesters hopen maandagavond minister Ferd Grapperhaus te kunnen overtuigen met argumenten de versoepelingen niet tot eind april uit te stellen.

17.00

Dinsdag duidelijkheid over prikstrategie na AstraZeneca-besluit


Dinsdag moet duidelijk worden hoe het verder moet met de vaccinatiestrategie in Nederland, nu de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het vaccin van AstraZeneca niet meer in te zetten bij mensen jonger dan 60 jaar.

Minister Hugo de Jonge gaf donderdag aan het advies van de Gezondheidsraad op te volgen. Tot dat moment zou AstraZeneca ook worden gebruikt voor mensen jonger dan 60 jaar met bijvoorbeeld extreem overgewicht, het syndroom van Down en zorgmedewerkers.

Voor die mensen die te horen kregen dat ze toch geen prik van AstraZeneca krijgen, moet nu een andere oplossing worden bedacht. Zij worden geprikt met een ander vaccin, maar hoe de planning er precies uit gaat zien moet dinsdag blijken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

16.55

Kroegbaas wanhoop nabij


De horeca zou zich zo graag willen voorbereiden op een heropening met harde datum. Voorlopig blijft het gissen wanneer kroegen van het slot mogen. Ruud Bakker heeft een bar en restaurant in Eindhoven. Hij is lamgeslagen nu de heropening weer is uitgesteld. Bakker zit met drank die de houdbaarheidsdatum nadert en heeft hij nog maar een derde van zijn personeel over.

16.36

Kuipers: advies Gezondheidsraad 'fantastisch, goed nieuws'


Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is blij met het advies van de Gezondheidsraad om de tijd tussen de eerste en de tweede prik te verlengen zodat er genoeg vaccin is om meer mensen de eerste prik te geven. "Fantastisch, goed nieuws", zei hij maandag in zijn eerste reactie. Het kan zelfs leiden tot 'aanzienlijk' minder opnames, schat hij. Kuipers hoopt op een snelle aanpassing van het beleid.

16.20

Gezondheidsraad: meer tijd tussen twee prikken is overwegen waard


De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo'n verlenging is 'relatief klein', tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel.

Momenteel mag tussen de prikken van Pfizer/BioNTech zes weken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al twaalf weken tussen zitten. Als ook bij de andere twee vaccins de periode tussen twee prikken wordt verlengd tot twaalf weken, kunnen meer mensen al een gedeeltelijke bescherming tegen COVID-19 krijgen. Dat kan 'in het gunstigste geval' vijf ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de Gezondheidsraad op basis van modelberekeningen door het RIVM. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.

15.25

Aantal besmettingen blijft stijgen

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in ons land 6757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat relatief veel, hoewel het aantal positieve tests in het begin van de week lager ligt dan later in de week. In de afgelopen zeven dagen zijn 50.102 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7157 nieuwe gevallen per dag. Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde weer oploopt. Rond Pasen had het aantal positieve tests juist een pas op de plaats gemaakt. In Brabant werden 1303 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Tekst gaat verder na de grafiek.

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen

De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. Zondag zei het demissionaire kabinet na het Catshuisoverleg dat eventuele versoepelingen pas per 28 april mogelijk zouden zijn, mits de cijfers het toelaten.

"Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data", zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

De Vos, ook voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en woordvoerder van 65 horecaondernemers die al eerder gezamenlijk actie voerden tegen de coronamaatregelen, wil dat de overheid doet wat het belooft. Met een miljoen prikken per week zetten, zouden echt stappen gezet kunnen worden, denkt hij. Dan zou de horeca vanaf mei misschien alweer mensen binnen kunnen ontvangen, denkt hij.

14.21

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met COVID-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëenten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van zes patiënten.

14.10

Deze huisarts prikt 60-minners wél met AstraZeneca


Veel huisartsen zijn het niet eens met het advies om 60-minners niet langer te prikken met het coronavaccin van AstraZeneca. Dokter Nikkels uit Breda bijvoorbeeld, gaat er dan ook gewoon mee door.

En zijn patiënten vinden dat prima, stelt hij: "Het risico interesseert ze niet, ze zijn heel blij, tot huilens aan toe." Lees hier heel het verhaal van dokter Nikkels.

13.37

Proefvakantie Rhodos moet schat aan informatie opleveren

Zowel in binnen- als buitenland zijn de ogen gericht op de 189 Nederlandse proeftoeristen die maandagmiddag naar het Griekse eiland Rhodos vliegen. De all-inclusive vakantie moet volgens de directeur van reisorganisatie Sunweb, Mattijs ten Brink, 'een schat aan informatie' opleveren voor de reisbranche over hoe we binnenkort weer veilig vakantie kunnen vieren in coronatijd.

De vakantievierders hebben een PCR-test en een sneltest gedaan vóór ze in het vliegtuig stapten en ze moeten in quarantaine bij terugkomst. Tijdens de vakantie vullen ze enquêtes in en twee wetenschappers analyseren hun gedrag. "Er wordt niet ingegrepen, het moet een natuurlijke situatie zijn om echt kennis op te bouwen", licht de directeur van Transavia, Marcel de Nooijer, toe.

De Nooijer en Ten Brink gaan ervan uit dat na 15 mei de mogelijkheden voor vakantie uitgebreid zullen worden.

13.23

Grapperhaus: situatie nog niet goed genoeg om terrassen te openen

Het kabinet blijft erbij dat de coronacijfers te slecht zijn om terrassen en andere buitenlocaties weer open te kunnen gooien. Dat zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag, voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers. "De situatie, epidemiologisch, is nog niet zo dat we dat verantwoord vinden", aldus Grapperhaus. Het kabinet maakte zondag bekend dat versoepelingen er toch nog niet in zitten vanaf 21 april, iets waar Haagse bronnen eerder wel op zinspeelden.

De burgemeesters van de vier grote steden vinden desondanks dat de terrassen weer open moeten kunnen, met het naderende lenteweer. Handhaven wordt anders onhaalbaar, stellen zij.

13.18

Man (77) overleden kort na prik bij GGD in Noordwijkerhout

Een 77-jarige man is maandagochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden.

Medewerkers van de vaccinatielocatie, onder wie een arts en EHBOers, hebben zich meteen om hem bekommerd. Aansluitend is hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Even later kwam het nieuws dat de man in het ziekenhuis is overleden, aldus de GGD. Het RIVM en het bijwerkingencentrum Lareb zijn geïnformeerd en zullen onderzoek gaan doen, meldt de dienst.

"Wat overblijft zijn vragen. Vragen waarop nu nog geen antwoord te geven is", zegt de GGD. Volgens het Noordhollands Dagblad had de man het Pfizer-vaccin gekregen.

12.50

Verdere heropening hoger onderwijs gaat door op 26 april

Studenten aan hogescholen en universiteiten kunnen, zoals eerder aangekondigd, vanaf 26 april weer beperkt fysiek onderwijs volgen. Dat laten Haagse bronnen weten. Het gaat om gemiddeld één dag per week naar colleges. Zij moeten zich dan wel vooraf (laten) testen op het coronavirus en zich houden aan alle geldende regels en adviezen.

Het kabinet besloot zondag in het Catshuis een aantal versoepelingen die het volgende week hoopte te kunnen doorvoeren, nog een week uit te stellen. Maar de voorwaardelijke heropening van het hoger onderwijs hoort daar niet bij, zeggen de ingewijden. De studentenvakbond LSVb liet al weten het "onacceptabel" te vinden als de heropening van hogescholen en universiteiten opnieuw zou worden uitgesteld.

12.40

402 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 402 coronapatiënten opgenomen, negentien meer dan zondag. Dat blijkt maandag uit de dagelijkse ROAZ-cijfers.

De afgelopen 24 uur zijn veertig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat negentien coronapatiënten het voorbije etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen zijn ontslagen. Vijf werden er overgeplaatst en vier coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

12.30

Nog eens 400 miljoen voor steun aan zelfstandigen

Gemeenten krijgen deze week nog eens vierhonderd miljoen euro aan voorschotten voor de TOZO, de steunregeling voor zelfstandigen. Gemeenten maken deze steun zelf over aan zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis een flink deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt.

In totaal is dit jaar zevenhonderd miljoen euro aan voorschotten naar de gemeenten overgemaakt, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Vorig jaar ontvingen gemeenten drie miljard euro.

12.30

Vaccineren tijdens de ramadan. Hoe zit dat?

De ramadan, de vastenperiode voor moslims, is dit jaar van dinsdag 13 april tot en met woensdag 12 mei. Mag je je als moslim overdag laten vaccineren tijdens de ramadan? Een vraag die je als moslim kunt hebben.

In deze video geeft Hassan Barzizaoua, bestuurslid van de moskee Taqwa in Culemborg, antwoord op deze en andere vragen:

Wachten op privacy instellingen...
11.40

Farmaceut Janssen levert eerste coronavaccins af in Oss

Farmaceut Janssen uit Leiden heeft een eerste partij van 79.200 doses coronavaccin afgeleverd bij Movianto in Oss. De vaccins zijn goed voor het compleet vaccineren van net zoveel mensen. In tegenstelling tot de drie andere vaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd in de Europese Unie, is van het Janssen-vaccin namelijk maar één prik nodig.

Vanuit Oss worden de vaccins verder verdeeld. Van de eerste leveringen moeten 35.000 doses naar ziekenhuizen worden gebracht, zodat zij hun zwaar belaste personeel snel kunnen inenten. Daarmee moet worden voorkomen dat tijdens deze derde golf van besmettingen nog meer medewerkers ziek uitvallen. Het vaccin van Janssen is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt.

11.35

Eén reiziger niet mee naar Rhodos na positieve test

Van de 189 deelnemers aan een proefreis naar Rhodos is er één uitgesloten vanwege een positieve coronatest. Voor die persoon is een vervanger opgeroepen. De overige oorspronkelijk ingelote reizigers testten wel negatief en mogen mee op vakantie.

De deelnemers aan de proefvakantie mogen hun vakantieresort op het Griekse eiland niet verlaten. De reis, die uitgevoerd wordt door touroperator Sunweb en luchtvaartmaatschappij Transavia, moet inzicht geven hoe veilig reizen weer mogelijk wordt. De reizigers betalen zelf hun verblijf, de tests komen voor rekening van Sunweb.

11.20

Huisartsen dringen aan: snel vaccin voor risicogroepen onder 60

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hoopt dat zo snel mogelijk duidelijk wordt welk coronavaccin mensen onder de zestig jaar uit risicogroepen kunnen krijgen. Zij komen niet meer in aanmerking voor het vaccin van AstraZeneca, want dat is alleen nog bedoeld voor mensen van zestig jaar en ouder.

"Voor deze mensen moet op heel korte termijn een oplossing komen. Wij dringen daar zeer op aan bij het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM", zegt een woordvoerster van de LHV. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge komt dinsdag naar verwachting met meer informatie.

11.15

Veel meer meldingen van fraude bij online shoppen

Nu we veel meer online zijn gaan winkelen vanwege de coronacrisis, proberen criminelen daar een graantje van mee te pikken. De Fraudehelpdesk krijgt steeds meer meldingen van fraude rond het online kopen en verkopen van spullen.

In de eerste maanden van dit jaar heeft de helpdesk meer dan 1800 meldingen ontvangen. Dat zijn er meer dan in heel 2018 en bijna evenveel als in heel 2019. De organisatie denkt dat het aantal meldingen over het hele jaar kan uitkomen tussen acht- en negenduizend. Dat zou bijna twee keer zo veel zijn als in 2020. Het schadebedrag over heel 2021 zou boven de miljoen euro kunnen uitkomen.

10.50

5554 bekeuringen voor het niet naleven van de avondklok.

De politie heeft in de afgelopen week 5554 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Afgelopen weekend beëindigde de politie 47 illegale feesten. Het aantal avondklokboetes is lager dan de week ervoor, toen de politie 6392 boetes uitdeelde voor het niet naleven van de avondklok. Die boete bedraagt 95 euro.

Wachten op privacy instellingen...
10.28

Run op kaartjes Artis


Voor de kaartjes voor de driedaagse proefopening van Artis is maandagochtend veel belangstelling. Vlak na het begin van de kaartverkoop om 10.00 uur klapte de website van de dierentuin in Amsterdam eruit. Na een klein half uur was die volgens een woordvoerder weer in de lucht

De Amsterdamse dierentuin doet komend weekend op vrijdag, zaterdag en zondag mee met Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest een bezoek aan de dierentuin mogen brengen. Per dag kunnen er vijfduizend mensen in Artis terecht.

Wachten op privacy instellingen...
10.22

Ziekenhuisbestuurder steunt oproep buitenruimten te openen

De oproep van burgemeesters van de vier grote steden om buitenruimten te heropenen, krijgt steun van de voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Maurice van den Bosch schrijft op Twitter: "We denken dat versoepelen contrair staat op lockdown regels in belang van belasting zorg. Maar eens met BM-ers dat beheerste openstelling van buitenruimten juist kan helpen om besmettingen te voorkomen, omdat zo ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan."

Hij reageert daarmee op het nieuws dat het kabinet de versoepelingen van de coronamaatregelen met een week uitstelt, tot 28 april in plaats van 21 april. Daarop volgde een "dringend appel" van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan het kabinet om wel de terrassen en andere buitenruimten te openen.

09.35

'Uitstel heropenen hoger onderwijs zou onacceptabel zijn'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel als de heropening van hogescholen en universiteiten opnieuw wordt uitgesteld. Volgens de planning zouden de onderwijsinstellingen over twee weken (op 26 april) de deuren weer openen. Zondag kwam naar buiten dat het kabinet geplande versoepelingen wil uitstellen. Het is nog onduidelijk of dit ook voor de heropening van het hoger onderwijs geldt.

"Het water staat studenten aan de lippen. Ze zitten sinds half december dag in dag uit achter de laptop. De rek is er echt uit", zegt Lyle Muns, voorzitter van de LSVb.

09.00

'Veel Europese zakenreizigers gaan minder vaak vliegen'

Veel Europese zakenreizigers zijn van plan minder vaak het vliegtuig te pakken als de reisbeperkingen tegen het coronavirus zijn opgeheven. Veel zakelijk overleg kan namelijk via virtuele vergaderingen worden gedaan. Ook kunnen bedrijven geld besparen door te snijden in zakenreizen en is het beter voor het klimaat.

Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de European Climate Foundation. De ondervraagde zakenreizigers komen bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Kenners denken dat het nog jaren zal duren voordat de wereldwijde markt voor zakelijke reizen weer echt is hersteld van de crisis.

08.52

'Duizenden reizigers wachten nog op geld van voucher '

Duizenden reizigers die via een boekingssite een voucher kregen voor een vanwege corona geannuleerde vlucht, wachten nog op hun geld. Dat schrijft BNR, dat cijfers opvroeg bij claimbureaus als EUclaim, Vlucht-Vertraagd.nl en Aviclaim.

De claimclubs merken dat het geld soms wel een halfjaar op zich laat wachten. De luchtvaartmaatschappijen en boekingssites wijzen volgens topman Tom van Bokhoven van Vlucht-Vertraagd.nl naar elkaar en het geld blijft hangen.

08.30

Meer bedrijven failliet in maart, maar nog altijd op laag niveau

Het aantal faillissementen is vorige maand iets gestegen in vergelijking met een maand eerder. Maar nog altijd is het aantal uitgesproken faillissementen op een laag niveau, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vergelijking met februari, toen het laagste niveau sinds 1990 werd bereikt, steeg het aantal zaken dat failliet ging met dertig. In totaal werden 163 faillissementen uitgesproken.

Wachten op privacy instellingen...
08.20

Ziekenhuizen: uitstel versoepelingen verstandig van kabinet

Het kabinet heeft een verstandig besluit genomen met het uitstel van de versoepelingen. Dat zei voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is een verstandig besluit van het kabinet om de versoepelingen minstens met een week uit te stellen. In andere landen om ons heen wordt gesproken van half mei, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar daar zijn ze al verder met de vaccinatiecampagne. Dat is cruciaal", aldus Melkert. Vorige week kwamen berichten naar buiten dat het kabinet onder meer de terrassen wilde openen op 21 april. Ziekenhuizen drongen er echter op aan om de versoepelingen uit te stellen.

08.10

'Openingswedstrijd EK 2020 in Rome nog niet zeker'

Het is nog te vroeg om maandag te beslissen of de openingswedstrijd van het EK voetbal van 2020 komende juni kan worden gespeeld in Rome. Italië zal echter alle inspanningen doen om de wedstrijd te kunnen laten doorgaan, meldde de minister van gezondheidszorg in een interview met de krant la Repubblica.

De Italiaanse voetbalbond hoopt dat het in staat zal zijn om toeschouwers te verwelkomen in het olympisch stadion in Rome, maar afgelopen week kon de regering nog niet bevestigen dat dit gaat lukken. Het EK, dat vanwege corona een jaar is uitgesteld, begint op 11 juni.

05.30

Apothekers verkochten zeker 200.000 coronazelftests


De sinds kort verkrijgbare coronazelftests zijn in trek, merken de apothekers. "Sinds de zelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek zijn er zeker 200.000 verkocht, zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP in het AD. Volgens hem is het "gigantisch druk" in de apotheek, nadat op woensdag 31 maart de eerste zelftest werd verkocht. "Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin", aldus Prins.

05.15

Eerste doses Janssen-vaccin worden geleverd


De eerste 79.200 vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden bestemd voor Nederland arriveren maandag bij het bedrijf Movianto in Oss. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet besloten dat 35.000 doses naar de ziekenhuizen gaan. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd, geleverd en gegeven.

05.00

Burgemeesters bespreken heropeningsplan met ministers


De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, praten maandag in Utrecht met justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge over het heropeningsplan voor de samenleving. Daarvoor maakte het kabinet begin vorige maand een routekaart. Deze ligt al weken op tafel bij het beraad, omdat de burgemeesters vinden dat er vooral buiten sneller meer vrijheden mogelijk moeten zijn dan het kabinet voorstelde.

03.30

Bijna 200 toeristen vliegen voor pilotvakantie naar Rhodos


Bijna tweehonderd toeristen vertrekken maandagmiddag om 13.00 uur voor een eerste coronapilotvakantie naar het Griekse eiland Rhodos. De achtdaagse vakantie is een initiatief van de overheid om te testen onder welke voorwaarden er weer veilig gereisd kan worden. De all-inclusive pakketreis wordt uitgevoerd door reisorganisatie Sunweb en vliegmaatschappij Transavia.

Sunweb moest veel mensen teleurstellen, want er waren 25.000 aanmeldingen voor de proefvakantie. De 189 gelukkigen mogen tijdens de vakantie het Griekse vakantieresort Hotel Mitsis Grand Beach niet verlaten en er zijn geen andere gasten aanwezig. Deelnemers betalen de reis zelf, maar de kosten voor de coronatesten komen voor rekening van Sunweb.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.