Coronanieuws: bijna 4 miljoen coronaprikken gezet
De hoofdpunten:
- Binnen sporten wordt mogelijk half mei weer toegestaan.
- Kabinet wil nu met vijf stappen coronaregels versoepelen.
- Er zijn tienduizend bezoekers welkom bij de 538 Oranjedag in Breda.
- De buitenschoolse opvang gaat waarschijnlijk vanaf maandag weer open.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
We sluiten dit liveblog
Producent Moderna: coronavaccin werkt ook nog na zes maanden
Het coronavaccin Moderna, dat ook in Nederland wordt toegediend, biedt zes maanden na de tweede injectie nog steeds een sterke bescherming tegen de ziekte. Dat meldt de Amerikaanse producent, die spreekt over een werkzaamheid van ruim negentig procent.
VWS wil eerst opheldering over Janssen voordat zorg prik krijgt
Het is nog niet duidelijk of ziekenhuizen hun personeel snel kunnen inenten met het nieuwe Janssen-vaccin, zoals onlangs werd afgesproken. Het Ministerie van Volksgezondheid wil eerst van het Europese geneesmiddelenbureau EMA en de medicijnautoriteit CBG meer weten over mogelijk ernstige bijwerkingen die aan het licht zijn gekomen. Zorgminister Hugo de Jonge verwacht dat woensdag.
Snel ander vaccin dan AstraZeneca voor 60-minners
Op korte termijn komt er snel een ander coronavaccin dan AstraZeneca beschikbaar voor 60-minners. Zo worden medewerkers onder de 60 jaar in de langdurige zorg vanaf komend weekend benaderd door de GGD om een nieuwe afspraak in te plannen voor een vaccinatie. Het RIVM meldt dat het gaat om 23.000 mensen. Deze zorgmedewerkers krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Aantal vaccinaties bijgesteld van 3,2 miljoen naar 3,9 miljoen
Tot en met afgelopen maandag zijn er 3,9 miljoen prikken gezet met coronavaccins. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht die vaccinatiecijfers dinsdag naar buiten op het coronadashboard. In de aanpassing van het dashboard, waar eerst 3,2 miljoen prikken werden gemeld, zijn achterstanden weggewerkt. Sinds afgelopen zaterdag was het cijfer niet meer bijgewerkt, terwijl er wel twee volle dagen is geprikt.
De Jonge hoopt nog altijd op inzetbaarheid Janssen-vaccin
Zorgminister Hugo de Jonge hoopt nog altijd het coronavaccin van Janssen te kunnen inzetten. Als ook dat in Leiden ontwikkelde vaccin wegens een verhoogd risico op tromboseklachten in de ban wordt gedaan 'hebben we een probleem', erkent hij. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, benadrukt De Jonge.
'Uitblijven versoepeling maatregelen bittere pil ondernemers'
Het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april is opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en detailhandel. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens hen wordt de situatie voor veel ondernemers met de dag nijpender. "Veel ondernemers in de evenementen, horeca, reisbranche en detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen."
Winkeliers: kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen
Het demissionair kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen waar winkeliers last van hebben. Dat zegt winkeliersvereniging INretail na de persconferentie waarin het openingsplan werd gepresenteerd om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Volgens de vereniging wil de meerderheid van de mensen graag winkelversoepelingen. Winkelen mag nu alleen op afspraak. De vereniging constateert dat één op de vijf mensen niet komt opdagen voor de afspraak en ziet dat de reserveringsagenda leeg blijft.
Horeca wil met kabinet in gesprek over voorwaarden opengaan
De horeca wil met het demissionaire kabinet in gesprek over de voorwaarden in het dinsdagavond gepresenteerde openingsplan waarop de horeca open zou kunnen. Dat zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de persconferentie waarin het plan werd gepresenteerd. "We zijn heel benieuwd naar de voorwaarden die nog niet nader omschreven zijn", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Studenten houden vast aan fysiek onderwijs vanaf 26 april
Studentenorganisaties en universiteiten houden het kabinet aan het plan om vanaf 26 april weer fysiek hoger onderwijs toe staan. Op Rijksoverheid.nl werd dinsdagavond een document gepubliceerd waarin staat: "Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten."
"Het is erg belangrijk dat studenten weer fysiek les krijgen. Het gaat veel te slecht met jongeren om openstelling nogmaals uit te stellen. Wij verwachten dat de verlossende woorden volgende week eindelijk komen", aldus voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Als het hoger onderwijs op 26 april met een fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden."
Voorzitter Dahran Coban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) stelt dat het geen luxe is om een keer per week naar de onderwijsinstelling te mogen gaan. Ze noemt het broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online-onderwijs volgen. "Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet zijn belofte waarmaakt.
'Goed nieuws voor kinderen en ouders dat bso weer opengaat'
Het is goed nieuws voor kinderen en ouders dat de buitenschoolse opvang (bso) vanaf maandag weer helemaal opengaat. Dat zegt voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Loes Ypma. "We zijn blij dat de versoepeling naast de scholen en dagopvang nu ook voor de bso geldt", zegt Ypma. "Kinderen ontwikkelen zich door te spelen met andere kinderen. Zij hebben maandenlang zonder die stimulerende en speelrijke omgeving van de kinderopvang moeten doen, die hun structuur en uitdaging biedt.
Daar hebben we ons soms ook best zorgen om gemaakt", zegt Ypma. Tegelijkertijd zorgt de heropening van de opvang voor schoolgaande kinderen ook voor veel opluchting bij ouders, ziet Ypma. "Voor ouders was het ook ontzettend ingewikkeld om thuis te werken en ook nog onderwijs en zorg te combineren. Dat heeft bij best wel veel ouders tot stressvolle situaties geleid. Dus het is goed dat er nu weer ruimte is voor ontspanning." Naast kinderen en ouders zijn ook de pedagogisch medewerkers erg blij met het nieuws. "Zij hebben de kinderen natuurlijk echt gemist al die maanden."
Samenvatting van de persconferentie
Racoon geeft Fieldlabconcert in Den Bosch op 7 mei
De band Racoon geeft op 7 mei in Den Bosch een Fieldlab-concert in de Brabanthallen. Dat heeft de groep dinsdag bekendgemaakt. Er zijn 3500 kaartjes beschikbaar. De bezoekers hoeven tijdens het concert niet de 1,5-meterregel in acht te nemen. Zij moeten wel van tevoren negatief getest zijn. Er wordt gevraagd of de fans mee willen doen aan onderzoek rond het evenement.
De kaartverkoop begint donderdag. "We zijn ontzettend blij dat we na lange tijd weer voor een volle zaal gaan optreden", laat de band op haar website weten. "Dit wordt de eerste grote show sinds het verschijnen van onze nieuwe singles en we kunnen niet wachten om jullie een volledige concertavond te bezorgen."
Brussel over uitstel uitrol Janssen-prik: veiligheid boven alles
De veiligheid van de Europese burgers is absolute prioriteit, stelt de Europese Commissie in een officiÙle reactie op het uitstel van de levering aan de EU van het Janssen-vaccin. "We volgen een wetenschappelijke benadering en daarmee de opinie van het EMA", aldus een woordvoerder. Brussel "neemt kennis" van de aankondiging van farmaceut Johnson & Johnson dat levering van de prikken in Europa wordt opgeschort tot de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar mogelijke bloedproppen na inenting met het vaccin.
Volgens de woordvoerder staat het dagelijks EU-bestuur blijvend in contact met het farmaceutische bedrijf om de ontwikkelingen te volgen. Hij wijst erop dat het EMA afhankelijk is van andere autoriteiten omdat het Janssen-vaccin nog niet in de EU is toegediend. "Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen het vaccin en de bloedstollingen."
Binnen sporten mogelijk half mei weer toegestaan
Binnen sporten is mogelijk vanaf half mei weer toegestaan. Het openen van binnensportlocaties is stap twee in het stappenplan dat het demissionaire kabinet presenteerde. "We gaan in stap twee zoveel mogelijk buiten weer dingen mogelijk maken, met speciale aandacht voor sport", zei coronaminister Hugo de Jonge. "Dat zelfs ook binnen. Wel op 1,5 meter en met een gemaximaliseerd aantal mensen binnen."
Op dit moment kan iedereen tot en met 26 jaar buiten zonder restricties sporten, al zijn competitiewedstrijden niet toegestaan. Voor mensen van 27 jaar en ouder geldt dat ze in groepen van maximaal vier mogen sporten, met onderling 1,5 meter afstand. Binnen sporten is niet toegestaan. Onder meer sportscholen en zwembaden kunnen in de loop van mei, op z'n vroegst 11 mei, hun deuren openen als de coronacijfers dat toelaten.
Het kabinet kijkt daarbij vooral naar de dagelijkse ziekenhuisopnames. "We kunnen de eerste stap bijna zetten, als we zien dat we over de piek van de derde golf in de ziekenhuizen heen raken", aldus De Jonge.
Kabinet wil nu met vijf stappen coronaregels versoepelen
Niet met een routekaart, maar met een openingsplan wil het kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. In vijf stappen moet steeds meer kunnen, afhankelijk van het aantal bezette bedden op de intensive care en het percentage Nederlanders dat is gevaccineerd tegen corona. Dit stappenplan presenteerde het kabinet dinsdag tijdens de persconferentie.
Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen. "We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar", zei coronaminister Hugo de Jonge. Vanuit de Tweede Kamer klonk eerder juist kritiek dat het kabinet met data kwam, die achteraf toch moesten worden aangepast.
Het kabinet zei in maart bijvoorbeeld dat de terrassen mogelijk al begin april open konden. Volgens de routekaart kunnen restaurants en kroegen en de terrassen mogelijk onder voorwaarden open op 28 april. Dan zou ook de avondklok van tafel kunnen, die al sinds januari geldt. Ook zouden mensen dan niet een maar twee mensen per dag thuis mogen ontvangen.
CNV: schaal coronasteun bedrijven snel op
In ruil voor het verlengen van de huidige coronamaatregelen moet de steun voor bedrijven snel worden opgeschaald en moet er een nieuw, specifiek steunpakket komen voor sectoren die hard geraakt worden door de pandemie. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de persconferentie van dinsdagavond over het openingsplan van het demissionair kabinet.
"Tienduizenden mensen raken anders hun baan kwijt", aldus de bond. CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt dat de maatregelen de horeca, winkels en reisbranche keihard raken. "Voor de horeca zijn de druiven zuur: ook met Koningsdag blijven ze dicht. We roepen het kabinet op om zo snel mogelijk met een nieuw, sectorspecifiek steunpakket te komen om deze sectoren door de crisis te helpen."
Fortuin zegt dat het kabinet, gezien alle omstandigheden, nu niet anders kan dan de keuze maken om de coronamaatregelen te verlengen. Wel noemt hij het uitstellen van de levering van het Janssen-vaccin "de zoveelste klap in de vaccinatie-soap". Moederbedrijf Johnson & Johnson meldde dinsdag uit voorzorg de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen vanwege bijwerkingen door onder meer bloedproppen bij een kleine groep mensen in de Verenigde Staten. Daar zijn al miljoenen mensen geprikt met het Janssen-vaccin. De bijwerkingen worden nu verder onderzocht.
De Jonge: eerste stap openingsplan als de piek van de derde coronagolf voorbij is
Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op een persconferentie over corona. Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames. Volgende week dinsdag wordt gekeken of versoepelingen mogelijk zijn. Zondag werd al bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen, met een week worden uitgesteld naar 28 april.
Rutte: '21 april komt te vroeg'
Premier Mark Rutte vindt het "jammer" dat 21 april als mogelijke datum voor de eerste stappen richting heropening van de samenleving, vorige week voortijdig is uitgelekt. Die datum is vervolgens "een eigen leven gaan leiden", zegt hij.
"Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten plannen aan het maken was", zegt Rutte. Maar: "21 april komt gewoon echt te vroeg". Het kabinet bekijkt voortaan van week tot week wat er op basis van de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting wel en niet kan. De eerste datum waarop mogelijk maatregelen kunnen worden losgelaten, is 28 april. "En 'mogelijk' onderstreep ik", aldus Rutte.
Persconferentie is begonnen
Er worden weinig versoepelingen verwacht.
Over vijf minuten begint de persconferentie
De conferentie van het demissionair kabinet is live te volgen in dit liveblog of op de livestream op de hoofdpage.
Acute zorg wil vaccinatie personeel met vaccin Janssen doorzetten
Ziekenhuizen willen de vaccinatie van hun personeelsleden met de reeds geleverde coronavaccins van Janssen het liefst doorzetten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat dat weten aan het ANP. "Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken", zegt hij.
'Groot deel van horeca heeft geen terras'
Een groot deel van de restaurants en cafés heeft er waarschijnlijk weinig aan als het kabinet zou besluiten dat de terrassen weer open mogen. Cijfers van horecadatabase Datlinq wijzen uit dat lang niet alle horecagelegenheden in Nederland een terras tot hun beschikking hebben. Volgens de meest recente gegevens zijn er verspreid over het land bijna 25.000 horecalocaties met een terras, van bars tot shoarmatenten en van ijssalons tot luxueuze restaurants. Dat lijkt veel. Maar volgens Datlinq overschrijdt het totaal aan horecalocaties in Nederland de 50.000.
RIVM: Braziliaanse variant kan op termijn dominant worden
De Braziliaanse variant van het coronavirus, die geldt als zorgwekkend, duikt de laatste weken iets vaker op in Nederland. Als de stijgende lijn doorzet, sluit het RIVM niet uit dat deze variant in de zomer de meest voorkomende versie in Nederland wordt. In de steekproef die het instituut elke week neemt uit positieve coronatesten is de Braziliaanse variant inmiddels goed voor 1,5 procent van alle besmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat de onzekerheden over de verdere ontwikkeling nog heel groot zijn.
'Vertraging uitrol Janssen-coronavaccin nieuwe klap voor horeca'
De uitgestelde uitrol van het coronavaccin van farmaceut Janssen in Europa is een nieuwe klap voor de horeca, want vaccineren wordt juist gezien als de belangrijkste manier om cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens Beljaarts is vaccineren "de heilige graal" als het gaat om heropening van de horeca. Door het uitstel lopen vaccinaties vertraging op. "Een snelle heropening komt verder in gevaar, dat is heel zorgelijk."
8764 coronagevallen in één week tijd
De afgelopen week is bij 8764 Brabanders corona vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Het is een stijging van iets meer dan tien procent ten opzichte van een week eerder. Toen werden 7909 mensen in Brabant positief getest op het coronavirus.
'Heropenen terrassen lost niets op'
Het argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. "Dan zijn straks de terrassen en parken vol", vertelt RIVM-epidemioloog Susan van 't Hof in gesprek met NU.nl.
Toezichthouder: te vroeg voor conclusies over vaccin Janssen
Toezichthouder CBG noemt het "te vroeg om conclusies te trekken" over het mogelijke risico op zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen. Naar aanleiding van enkele meldingen over trombose en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten liep al een onderzoek van het bewakingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat gaat door.
Bende opgerold voor oplichting met beschermingsmiddelen corona
Vijf mannen tussen de 27 en 35 jaar zijn opgepakt voor oplichting en witwaspraktijken. De hoofdverdachte, een 35-jarige Amsterdammer, bood volgens de politie via frauduleuze websites beschermingsmiddelen voor COVID-19 aan die nooit werden geleverd. Daarbij zijn vermoedelijk bankrekeningen van tientallen zogenoemde geldezels gebruikt die tegen een kleine vergoeding hun bankrekening beschikbaar stelden.
In Tilburg en Oss zijn dinsdag opslagboxen doorzocht. In onder andere Eindhoven, Den Bosch, Amsterdam, Almere, Dordrecht, en het Belgische Hoogstraten waren invallen in huizen. Daarbij zijn onder meer mobieltjes, administratie, contant geld, een nepwapen en drugs in beslag genomen.
Nederlandse olympische sporters krijgen met voorrang coronavaccinatie
De Nederlandse sporters die naar de Olympische Spelen in Japan gaan deze zomer, kunnen met voorrang een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf.
Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.
Landelijk wel stijging coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen is het afgelopen etmaal in Nederland iets gestegen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het RIVM 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 82 meer vergeleken met de voorgaande dag. Vergeleken met vorige week dinsdag zijn het er ruim 1200 meer.
1041 nieuwe besmettingen in Brabant
De afgelopen 24 uur zijn er 1041 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat zijn er flink minder dan een dag eerder, toen lag dat getal nog net boven de 1300.
Minder coronapatiënten in ziekenhuis, maar aantal opnames stijgt
Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op maandag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 28 naar 2554. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bleef afgelopen etmaal gelijk op 794. De laatste keer dat er meer dan 800 mensen op de ic's lagen, was op 29 april vorig jaar. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1760 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 28 minder dan op maandag.
Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. Afgelopen etmaal kwamen 306 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling te liggen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS 2172 nieuwe opnames, gemiddeld 310,3 per dag. Dat is het hoogste peil sinds 4 januari.
Kort geding sneltestbedrijven tegen Staat dient nog deze week
Het kort geding van tientallen commerciële sneltestbedrijven tegen Stichting Open Nederland en de Staat wordt donderdag behandeld. Die stichting zou Lead Healthcare onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de Staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren voor testevenementen. De coronasneltesters eisen onder meer dat de huidige aanbesteding wordt gestaakt en willen ook de kans krijgen de opdracht uit te voeren.
Nederlandse olympiërs krijgen vaccinatievoorrang
Olympische sporters krijgen voorrang in het Nederlandse vaccinatieprogramma. Volgens De Telegraaf bevestigen bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid dat.
Aantal positieve coronatesten stijgt weer na dip rond Pasen
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.
Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.
In de afgelopen week zijn 174 menen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.
Eindhoven Airport vertrouwt op herstel luchtvaart en reizen
Eindhoven Airport denkt dat 2021 een beter jaar wordt dan vorig jaar. Toen zakte door de coronacrisis het aantal reizigers in en de luchthaven leed dan ook verlies. Nu ziet het vliegveld positieve ontwikkelingen zoals het groeiend aantal vaccinaties in tal van landen, sneltesten en proeven die met reizen worden gedaan.
Wel benadrukt algemeen directeur Roel Hellemons van Eindhoven Airport dat 2021 'een uitdagend jaar' is. Omdat herstel van de luchtvaart afhankelijk is van tal van factoren houdt het vliegveld naar eigen zeggen rekening met meerdere financiële scenario's. Maar ondanks alle onzekerheden blijft de luchthaven zich inzetten voor verdere verduurzaming, aldus het vliegveld.
Huisartsenkoepel houdt vast aan advies over prikken AstraZeneca
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijft bij het advies aan huisartsen om niet het AstraZeneca-vaccin te geven aan mensen onder de 60 jaar, ook na uitlatingen van de gezondheidsinspectie. "Er is overheidsbeleid geformuleerd door de minister en als je daar willens en wetens van afwijkt dan maakt je dat mogelijk juridisch kwetsbaar. Je loopt risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Wat als er onverhoopt toch iets gebeurt? Dan kan dat consequenties hebben", zegt een woordvoerster van de LHV.
Buitenschoolse opvang vanaf maandag weer open
De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat melden Haagse ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen.
Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.
West-Brabant krijgt drie nieuwe priklocaties
In mei worden drie extra priklocaties geopend in West-Brabant. Het gaat om priklocaties op Breda International Airport, Tussenriemer in Roosendaal en sporthal Het Verlaat in Almkerk. Breda International Airport opent als eerste in de week van 3 mei.
De priklocaties worden geopend omdat er naar verwachting binnenkort veel meer vaccins worden geleverd. Eigenlijk zou de locatie op Breda International Airport al in april open gaan, maar dat is verschoven naar mei.
Museumkaarthouders kunnen kaartjes gaan boeken voor testbezoek
De kaartverkoop voor de proef met sneltesten voor museabezoekers is begonnen, meldt de Museumvereniging. Belangstellenden met een Museumkaart kunnen een kaartje reserveren via museum.nl/pilotsneltesten.
In de week van 19 april kunnen mensen naar zeventien musea verspreid over heel Nederland, die allemaal drie dagen opengaan. In totaal zijn er zon 37.000 kaarten beschikbaar.
Huisartsen platgebeld om plek op wachtlijst voor coronaprik
Huisartsenpraktijken in Brabant worden vaak tientallen keren per dag gebeld door mensen die graag een plek op de wachtlijst willen voor een coronaprik. De bellers hopen dat er aan het eind van de dag restjes van het vaccin over zijn. Omroep Brabant maakte een rondgang langs een aantal huisartsen om te vragen of dat zin heeft en of ze sowieso een wachtlijst hanteren. Lees er hier meer over.
'Jongeren 'verzekeren' zich tegen avondklokboete'
Honderden jongeren in Amsterdam en andere steden hebben zich verzameld in appgroepen waarin ze zich 'verzekeren' tegen boetes voor het overtreden van de avondklok. Dat meldt RTL Nieuws. "Als je 10 euro overmaakt vóórdat je een boete krijgt, word je gedekt door het fonds", belooft de beheerder. Volgens deskundigen is verzekeren tegen opzettelijk handelen verboden.
Er zijn zeker drie appgroepen met in totaal honderden leden. In de apps worden ook routes gedeeld die 'veilig zijn', wat betekent dat er geen politie in de buurt is. Wanneer je beboet wordt voor het overtreden van de avondklok, stuur je een foto naar de beheerder van de groep. Die maakt dan 95 euro naar je over, mits je bij de eerste 55 boetes zit.
225 meldingen van overlijdens na inenting
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 225 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, onderstreept de organisatie.
Volgens Lareb zijn bij groot deel van deze groep gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. "Bij een aantal meldingen hebben bijwerkingen mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheidssituatie of sluimerende onderliggende conditie al dan niet door hoge leeftijd", aldus het centrum.
'Covid-certificaat' moet eind juni beschikbaar zijn
Eind juni moet het Europese systeem met een Covid-certificaat werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) begin juni van start, zei hij in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement.
Volgens Reynders moet het certificaat, in digitale of papieren vorm, gratis door de lidstaten beschikbaar worden gesteld en is het een tijdelijk instrument om reizen tussen de EU-lidstaten in coronatijd te vergemakkelijken. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uitroept dat de pandemie voorbij is, is het document niet meer nodig.
'VS stoppen tijdelijk met prikken met Janssen-vaccin'
De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De overheid gaat dinsdag een prikpauze aankondigen, meldt The New York Times, dat al heeft gesproken met functionarissen. In de Verenigde Staten wordt het vaccin al toegediend.
Volgens The New York Times hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het Nederlandse coronavaccin gekregen.
We zijn massaal gaan beleggen in coronatijd
Het aantal beleggende Nederlanders is in coronajaar 2020 flink opgelopen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) belegt inmiddels een op de vijf huishouden, goed voor een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019. De toezichthouder telde in totaal ongeveer 1,6 miljoen beleggende Nederlanders.
Bij de circa 160.000 nieuwelingen op dit vlak lijkt de coronacrisis een rol te hebben gespeeld. Onderzoek van de AFM wijst uit dat veel mensen door de pandemie hiervoor meer tijd en geld beschikbaar hadden. In lockdownperiodes zaten veel mensen immers noodgedwongen thuis.
379 patiënten in Brabantse ziekenhuizen
Er liggen dinsdag 379 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 23 minder dan een dag eerder. Er zijn 42 mensen in het ziekenhuis opgenomen in de afgelopen 24 uur, 51 mensen werden ontslagen en mochten weer naar huis.
Voor zeven coronapatiënten werd een bed in een ander ziekenhuis gezocht, zij zijn overgeplaatst. Er zijn zeven overlijdens gemeld.
Partijen willen opheldering over deal voor toegangstesten
Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een oproep van de SGP kan op steun rekenen van ten minste de PvdA, SP, GroenLinks, en de ChristenUnie.
Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst met de stichting. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.
'Koffiecup wordt betrouwbare en duurzame coronatest voor thuis'
Onderzoekers van Wageningen University en TNO hebben een coronatest ontwikkeld op basis van een koffiecup. De CoronaEspresso, zoals ze hem noemen, is volgens de makers heel geschikt voor thuisgebruik. Net zoals bij bestaande snel- en zelftesten is geen laboratoriumapparatuur nodig om de uitslag te bepalen. Een belangrijk verschil is dat de CoronaEspresso volgens de wetenschappers een betrouwbaarder resultaat geeft. Het is een zogeheten LAMP-test en die zijn in nauwkeurigheid vergelijkbaar met de klassieke PCR-testen.
Kort geding sneltestbedrijven om oneerlijke concurrentie
Twintig testbedrijven spannen een kort geding aan tegen Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert. De stichting zou één bedrijf onterecht hebben voorgetrokken, om op kosten van de Staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren. Dat meldt Trouw.
Er is sprake van oneerlijke concurrentie bij het organiseren van testevenementen, vinden twintig commerciële sneltesters. Voor die 400 testevenementen benaderde de stichting alleen het Baarnse Lead Healthcare, dat deze maand zon 200.000 sneltesten mag uitvoeren. Geen van de tientallen concurrerende testbedrijven werd benaderd voor de opdracht.
WHO wil verbod op handel in levende zoogdieren op voedselmarkten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil af van de verkoop van levende zoogdieren op voedselmarkten. Door die praktijk aan banden te leggen moet de opkomst van nieuwe ziektes worden tegengegaan.
Voedselmarkten met levende dieren kwamen na het opduiken van het coronavirus al onder een vergrootglas te liggen. Een aantal van de eerste bekende patiënten was gelinkt aan een markt in de Chinese stad Wuhan.
Toverland doet niet mee aan pilot 'testen voor toegang'
Toverland ziet af van deelname aan de pilots met toegangstesten van de overheid. Het Sevenumse attractiepark (Limburg) is van mening ook zonder die maatregelen verantwoord open te kunnen. Dat meldt 1Limburg.
"We hebben vorig jaar al laten zien dat we met maatregelen op een veilige manier ruim 500.000 bezoekers kunnen ontvangen", licht een woordvoerder toe.
Politie deelt in jaar tijd bijna 113.000 coronaboetes uit
De politie heeft in een jaar tijd 112.975 coronaboetes uitgeschreven. Het grootste gedeelte van die boetes ging naar mensen die de avondklok overtraden: 64 procent. Er werden 40.555 waarschuwingen gegeven. In steden werd veel meer bekeurd dan daarbuiten.
Bekijk hieronder hoeveel coronaboetes werden uitgedeeld in jouw gemeente:
Marktkooplui demonstreren tegen coronamaatregelen: 'We worden niet gezien'
Marktkooplieden uit het hele land trekken dinsdag in colonne naar Den Haag voor een protest op het Malieveld. De marktkooplieden zijn boos, omdat ze naar eigen zeggen niet worden gehoord en hen totaal geen perspectief wordt geboden. Dat schrijft de NOS. Aan allerlei collega's in de horeca, detailhandel, evenementenbranche en sportsector wordt volgens hen perspectief geboden. "Maar hoor je weleens iets over de markt? Nooit, alsof we niet bestaan", zegt marktkoopman Paul Bol.
'Valse verwachtingen zorgen voor nog meer schade in horeca'
Het toch uitstellen van eerder aangekondigde waarschijnlijke versoepelingen van coronamaatregelen, zorgt voor nog meer schade in de horeca. "Schep geen valse verwachtingen en wees duidelijk in je communicatie als kabinet", zegt FNV-bestuurder Edwin Vlek. Volgens hem verlaten veel medewerkers de horeca, vrijwillig of noodgedwongen, terwijl ze hard nodig zijn om de sector weer op te bouwen.
Dinsdagavond persconferentie demissionair premier Rutte en - minister De Jonge
Dinsdagavond om zeven uur geven demissionair premier Marik Rutte en - minister Hugo de Jonge weer een coronapersconferentie. De verwachting is dat er geen nieuwe versoepelingen zullen worden aangekondigd. Eerder lekte nog uit dat het kabinet dacht aan het openen van onder meer de terrassen. Maar dat werd later weer teruggetrokken toen er veel kritiek vanuit de ziekenhuizen op dat plan kwam.
De persconferentie is live te volgen via verschillende kanalen van Omroep Brabant.
'Negatieve coronatest voor dagje uit mogelijk verplicht'
Het kabinet overweegt om een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs te verplichten voor musea, dierentuinen en pretparken als ze straks weer open gaan. Dat melden bronnen uit de politiek en vrijetijdssector aan BNR. Op dit moment loopt er al een grootschalige proef met toegangstesten bij tientallen attracties door heel Nederland.
Vier op de tien 60-plussers zien prik met AstraZeneca niet meer zitten
De beslissing om vanwege gezondheidsriciso's mensen onder de 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca lijkt ook effect te hebben op oudere Nederlanders. Meer dan vier op de tien 60-plussers (42 procent) die nog gevaccineerd moeten worden, hebben geen behoefte meer aan deze specifieke prik. 55 procent is nog wel bereid AstraZeneca te nemen.
Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NOS. De vaccinatiebereidheid met AstraZeneca staat in schril contrast met die voor de andere beschikbare vaccins. 92 procent van de 60-plussers is bijvoorbeeld bereid om een prik met Pfizer te krijgen.
'VWS stort 925 miljoen voor entreetesten, maar geen toezicht'
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stort 925 miljoen euro voor sneltesten bij evenementen in een private stichting. Deze constructie is hoogst ongebruikelijk, niet transparant en toezicht op de besteding van het geld ontbreekt.
Bovendien is de opdracht aan de stichting niet aanbesteed, wat in strijd is met de wet. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
De stichting Open Nederland moet Nederland de komende maanden weer van het slot halen. Met behulp van 400.000 sneltesten per dag moeten Nederlanders binnenkort weer naar het museum, de dierentuin of de bioscoop kunnen.
CNV: coronasteun mag pas weg als laatste prik is gezet
Het kabinet moet coronasteunpakketten voor bedrijven verder uitbreiden nu versoepelingen van de coronamaatregelen worden uitgesteld en het vaccineren traag verloopt. Hiervoor pleit vakbond CNV.
70 procent van de ondervraagde werkenden voorspelt dat er door het huidige vaccinatietempo tienduizenden extra werklozen bij zullen komen, zegt CNV op basis van onderzoek onder 2300 leden. 62 procent voorspelt daarnaast dat Nederland een zware economische crisis kan verwachten.
'Veel werknemers ontevreden over thuiswerkvergoeding'
Veel werknemers zijn ontevreden over hun thuiswerkvergoeding. Hun werkgever zou te weinig compensatie bieden voor de kosten die ze maken voor het vanuit huis werken tijdens de coronapandemie, meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een enquête onder ruim 3000 werkenden in loondienst.
De compensatie die werknemers daarvoor krijgen wordt door 42 procent van de respondenten als slecht of zeer slecht beoordeeld. Volgens Multiscope komt dat neer op ruim een miljoen Nederlandse thuiswerkers. Een op de drie werknemers die thuis werken is wel tevreden over de financiële ondersteuning die ze krijgen van hun werkgever.
Studie: Britse variant coronavirus toch niet dodelijker
De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook de klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder ook is aangetoond, besmettelijker dan eerdere verschijningsvormen van het virus.
In The Lancet Infectious Diseases en The Lancet Public Health zijn twee nieuwe onderzoeken over de Britse variant verschenen. Bij een daarvan bekeken de onderzoekers de gegevens van 341 coronapatiënten die eind vorig jaar positief testten in het zuidoosten van Engeland toen daar de Britse variant bezig was aan een opmars.
Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen begint weer op te lopen
Het aantal coronagevallen in Nederland neemt weer toe. Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen en waren er minder positieve tests, maar sinds een paar dagen stijgt dit aantal weer. Waarschijnlijk zitten we nu ongeveer op het niveau van voor Pasen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 48.186 nieuwe gevallen had geregistreerd, de week ervoor noteerde het RIVM 51.866 positieve tests.
In de zes dagen na de laatste update zijn 44.537 besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn gemiddeld bijna 7423 gevallen per dag. Op zondag meldde het RIVM meer dan 8200 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind maart. Het weekcijfer van dinsdag kan daarmee weer boven de 50.000 uitkomen.
Tegenvallende opkomst bij coronavaccinatie door huisartsen
Huisartsen hebben op verschillende plekken in het land te maken met een tegenvallende opkomst bij de coronavaccinatie. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag in het Nederlands Dagblad (ND).
Roedoe spreekt van "wisselende signalen". In Zwolle meldden huisartsen afgelopen weekeinde een opkomst van 50 tot 60 procent en ook in Rotterdam viel de opkomst vorige week zwaar tegen, maar de LHV-woordvoerder kent ook een wijk in Den Haag waar de opkomst afgelopen weekend wel rond de 90 procent lag.