Angst voor nieuwe regels: 'Honderden studenten moeten straks hun huis uit'

14 april 2021 om 09:25 • Aangepast 14 april 2021 om 14:02
nl
Eindhovense studentenverenigingen vrezen dat zeker 700 studenten hun huis uit moeten en 15 studentenhuizen de deuren kunnen sluiten als de gemeente de nieuwe regels voor kamerbewoning strak handhaaft.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Imke Bloemen van DAS Eindhoven, een studentenpartij op de TU/e: “Veel studenten worden hun huis uit gezet. We houden ons hart vast. En er is al veel stress onder studenten met het huidige woningtekort. Zijn studenten wel welkom in deze stad?”

Net als andere studenten maakt zij zich grote zorgen over de strengere regels voor kamerbewoning en woningsplitsing. Dinsdagavond uitten veel studenten die zorgen richting de gemeenteraad.

Aanpak huisjesmelkers
Vorig jaar gaf de Eindhovense politiek groen licht voor strengere regels, om huisjesmelkers aan te pakken en de leefbaarheid op peil te houden. Zo mag er binnen een cirkel van dertig meter van een kamerverhuurpand niet opnieuw een huis worden gesplitst. Bij woningsplitsing wordt van een bestaand huis meerdere huizen gemaakt.

Ook wordt een aantal wijken ‘op slot’ gezet: hier mogen geen kamerverhuurpanden meer bij komen. Om de regels goed op te kunnen volgen, moeten veel situaties nog worden aangepast. De regels gelden namelijk ook voor panden waar nu zonder vergunning kamers worden verhuurd. Het gevolg: veel mensen dreigen uit huis te worden gezet omdat huizen mogelijk illegaal zijn gesplitst.

'Verlies van betrokken studenten'
Onder meer studenten en arbeidsmigranten dreigen slachtoffer te worden van de nieuwe regels, menen studentenverenigingen. "Ik denk dat 25 procent van de studenten op straat komt te staan", aldus Bloemen. Ze krijgt steun van onder meer Mijntje van der Lande, die spreekt namens studentenverenigingen SSRE en Demos. "Veel studentenhuizen moeten dan dicht. En daar wonen betrokken studenten, die binding hebben met de stad. Dit betekent verlies van studenten in Eindhoven en hiermee wordt geknaagd aan het bestaansrecht van verenigingen."

Verhuurders
De gemeenteraad buigt zich volgende week over de problematiek. Dan bepaalt de lokale politiek of verhuurders extra tijd krijgen om illegale kamerbewoning om te zetten naar een legale situatie. Ze zouden dan tot het eind van het jaar jaar de tijd krijgen om de papieren rond te krijgen.

Belangengroep Particuliere Verhuurders Eindhoven (BPVE) is blij met die extra tijd. "Jarenlang was er veel onduidelijkheid over de regels. Hopelijk is dat straks verleden tijd. We denken dat de malafide verhuurders met deze nieuwe regels en wat meer tijd beter kunnen worden aangepakt", meent Janneke van Engelen van de BPVE.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.