Eeuwenoude tunnel in ere hersteld: 'Belangrijk in tijd van droogte'
Om precies te zijn gaat het om een gemetselde gang van pakweg twee meter hoog en twintig meter lang. Tot voor kort was de duiker door alle begroeiing amper meer te zien. Door het verkeer dat jarenlang over de tunnel denderde, was de constructie flink aangetast. En ook het smeedijzeren hekwerk stond er verroest en verbogen bij.
Er was de afgelopen weken dus behoorlijk wat voor nodig om de duiker op te knappen. Maar inmiddels heeft het ijzerwerk weer een frisgroen kleurtje en is het metselwerk terug in de oude staat gebracht met zoveel mogelijk hergebruikte stenen.
Uit eigen zak
De herstelwerkzaamheden worden door de gemeente Woensdrecht geheel uit eigen middelen betaald. Op bijdragen van de provincie en waterschap Brabantse Delta hoeft de gemeente niet te rekenen. Zonde, vindt wethouder Van Agtmaal. Met name omdat daarmee de historische waarde van de duikers niet wordt erkend.
"Al gaat het zeker niet alleen om de historische waarde," benadrukt Van Agtmaal. De duiker aan de Martinushoeveweg mag dan zo’n anderhalve eeuw oud zijn, hij vervult nog steeds een belangrijke functie in het buitengebied: het vasthouden en opslaan van regenwater. “En dat is in deze tijd van droogte en klimaatveranderingen héél belangrijk.”