Kou over 538 Oranjedag in Breda nog niet helemaal uit de lucht
Bredase horecaondernemers waren woedend na de aankondiging van een officieel testevenement voor een 'Koningsdagfeest' van Radio 538. Op 24 april mogen 10.000 bezoekers voor het Fieldlab-evenement bijeenkomen, terwijl eet- en drinkgelegenheden al maanden geen gasten mogen ontvangen wegens het coronavirus.
Bestuurder Johan de Vos van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland eiste een gesprek met de radiozender over hoe lokale ondernemers kunnen meeprofiteren van het mega-evenement. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eet- en drankvoorziening tijdens het evenement in handen te geven van de Bredase horeca.
Volgens De Vos is de kou nog niet helemaal uit de lucht. "Iedereen is nog steeds verhit. Ik ben momenteel in beraad met mijn achterban. We blijven in gesprek met de gemeente, maar wat ons betreft is dit gesprek nog niet afgelopen."
In het gesprek donderdag is duidelijk geworden dat een rol voor de lokale horeca op het feest niet haalbaar is. Wel zijn de partijen nog in gesprek over een soort compensatie in de toekomst. Het is nog niet duidelijk wat dat precies inhoudt. "Maar het gaat over zaken in de stad zelf, over hoe je in de toekomst samen kunt werken zonder een passantenfestival te zijn."
Talpa-directeur Paul Römer kon donderdag in het Radio 1-programma Spraakmakers geen concrete voorbeelden geven van hoe 538 de lokale horeca-ondernemers de helpende hand gaat toesteken. "We horen de verhalen aan en delen begrip, en proberen elkaar te helpen."
De Bredase gemeenteraad heeft maandag een extra vergadering ingelast waarin Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het Koningsfeest op het Chasséveld in Breda. Alle partijen voelen zich overvallen door het besluit en vragen zich af waarom niet is gedacht aan de plaatselijke horeca.
Diverse politieke partijen maken zich zorgen over hoe de 10.000 bezoekers naar het Fieldlab-evenement komen en over de mogelijke aanzuigende werking op aangrenzende terreinen. Ze willen weten welke maatregelen worden genomen en hoeveel kosten er voor de gemeente met de pilot zijn gemoeid.
OMT-lid en epidemioloog Jan Kluytmans is bezorgd over de mogelijke besmettingen die het grote aantal bezoekers met zich meebrengt. Op BNR zei hij: "Ik vind 10.000 mensen een hele grote stap. Met testen haal je er een heleboel positieven uit, maar niet allemaal, daar zullen tientallen mensen tussen lopen die besmettelijk zijn. Ik ben daar toch bezorgd over. Vanuit het bestrijdingsperspectief vind ik dat risicovol", aldus Kluytmans.
LEES OOK: