Coronanieuws: toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel
De hoofdpunten:
- 1707 nieuwe coronabesmettingen in Brabant en 8955 in heel Nederland
- Kabinet wil boete van 435 euro instellen voor schending verplichte quarantaine.
- Volgens premier Rutte eerste versoepelingen pas mogelijk tweede week van mei.
- Er lagen vrijdagochtend 376 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- De voorbije 24 uur werden 37 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, zes coronapatiënten overleden daar dit etmaal.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Dit liveblog is gesloten.
Liveblog
Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel
Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen. Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten.
Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken zijn zij allemaal gevaccineerd, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Vorige week vrijdag werden 35.000 Janssen-inentingen gereserveerd voor versnelde vaccinatie in de zorg, maar het gebruik van dat vaccin ligt stil zolang het onderzoek naar bijwerkingen loopt.
Nog daarvoor zouden de zorgverleners een prik met AstraZeneca krijgen, maar vanwege het risico op trombose wordt dat vaccin niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt na reeks dalingen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag gestegen, voor het eerst na drie dagen waarop het aantal daalde. In totaal zijn nu 2490 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 13 meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiÙnten met 3 toe, tot 792.
Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 10 tot 1698. Er liggen momenteel 426 non-Covid-patiÙnten op de intensive cares, wat de totale ic-bezetting op 1218 bedden brengt. Dat zijn 8 mensen meer dan een dag eerder. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers zegt vrijdag opnieuw dat de bezetting op de ic en op de verpleegafdelingen "stabiliseert".
Kabinet: 435 euro boete voor schending verplichte quarantaine
Wie uit een hoogrisicogebied naar Nederland reist en zich niet houdt aan de quarantaineregels, kan straks een boete van 435 euro krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De plicht is volgens het kabinet nodig omdat reizigers zich momenteel slecht aan de regels houden. De wet moet "zo snel mogelijk" ingaan.
Reizigers die uit een hoogrisicogebied komen, moeten ten minste vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze eventueel met een bewijs van een negatieve coronatest weer naar buiten. Zonder zo'n bewijs moeten ze tien dagen in quarantaine blijven. Als mensen zich bij herhaling niet aan de regels houden, kan een burgemeester ook een sanctie opleggen; een zogenoemde last onder dwangsom.
Risicogroepen mogelijk eerder geprikt, patiëntenorganisaties blij
Patiëntenorganisaties zijn blij dat coronaminister Hugo de Jonge gaat kijken of mensen tussen 18 en 60 jaar met een verhoogd medisch risico mogelijk toch iets eerder kunnen worden ingeënt tegen corona. Het gaat om zo'n 1,1 miljoen mensen, aldus de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).
Mensen onder de zestig met een verhoogd medisch risico zijn in de plannen van de overheid tegelijk aan de beurt met 50- tot 59-jarigen zonder medisch risico. De kans op een ernstig ziekteverloop van deze twee groepen is vergelijkbaar, zo is de redenering. De Jonge wil nu kijken of de groep niet parallel kan worden geprikt met de 50- tot 59 jarigen, maar net daarvoor. "Hoe ik dat inpas, daar moet ik echt even op puzzelen."
'Niet alle mogelijkheden CoronaMelder-app nu benut'
Niet alle mogelijkheden van de CoronaMelder-app worden benut. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Twente en de Open Universiteit, nadat zij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ervaringen met de app tussen november en januari onderzochten. Er bestaat nog veel twijfel over de effectiviteit van de app, zowel onder gebruikers als onder de mensen die bron- en contactonderzoek doen.
Zo gebruikt slechts de helft van de mensen die bron- en contactonderzoek doen zelf de CoronaMelder-app. Veruit de meerderheid van hen is niet overtuigd dat de app bijdraagt aan het terugdringen van coronabesmettingen. Dat komt doordat bron- en contactonderzoekers de werking en het belang van de app niet goed begrijpen, blijkt uit het onderzoek. De corona-app moet dan ook beter worden ge´ntegreerd in het bron- en contactonderzoeksproces, zo luidt de conclusie.
GGD: bel niet over prik met overgebleven vaccin
Nederland roept mensen op niet met de huisarts, medisch specialist of de GGD te bellen met vragen over het vaccineren van kwetsbare mensen met overgebleven vaccins. Het heeft volgens de organisatie ook geen enkele zin om naar een locatie te komen in de hoop op een overgebleven dosis.
GGD GHOR Nederland zegt vrijdag veel vragen te krijgen over het vaccineren van kwetsbare mensen met het zogenoemde 'surplus': de vaccindoses die overblijven na een prikdag. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei donderdag dat de gezondheidsdienst de overgebleven doses ook aan kwetsbare mensen mag geven, nadat eerder leek alsof het restje alleen bestemd was voor ziekenhuis- en GGD-medewerkers.
RIVM registreert 8966 nieuwe coronagevallen
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn bij het RIVM 8966 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink hoger dan het weekgemiddelde van 7493 en ook hoger dan op donderdag. Op donderdag was er ook al sprake van een relatief hoog aantal meldingen (8752). Op woensdag viel het cijfer juist lager uit (5468 meldingen), als gevolg van een technische storing.
Afgelopen dinsdag, voor de storing, waren er 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het aantal sterfgevallen door corona steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen week zijn 144 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld ruim twintig per dag.
Het aantal sterfgevallen is fors gedaald sinds het begin van de vaccinatiecampagne.
1707 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1707 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er ongeveer 200 meer dan woensdag.
Bezoeker moet vanaf juli meebetalen aan toegangstest
Vanaf juli moeten bezoekers betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.
De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid dus de kosten. Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd.
Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar dat is niet in beton gegoten. De gemiddelde kosten voor een sneltest zijn 30 euro, en vanaf juli draagt het ministerie nog 22,50 euro per sneltest bij, rekent een woordvoerder van het departement voor.
kabinet wil 435 euro boete voor schending verplichte quarantaine
Wie uit een hoogrisicogebied naar Nederland reist en zich niet houdt aan de quarantaineregels, kan straks een boete van 435 euro krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De plicht is volgens het kabinet nodig omdat reizigers zich momenteel slecht aan de regels houden. De wet moet "zo snel mogelijk" ingaan.
Reizigers die uit een hoogrisicogebied komen, moeten ten minste vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze eventueel met een bewijs van een negatieve coronatest weer naar buiten. Zonder zo'n bewijs, moeten ze tien dagen in quarantaine blijven. Als mensen zich bij herhaling niet aan de regels houden, kan een burgemeester ook een sanctie opleggen; een zogenoemde last onder dwangsom.
Volgens premier Rutte eerste versoepelingen pas mogelijk tweede week van mei
Premier Mark Rutte zegt dat de coronamaatregelen waarschijnljik pas in de tweede week van mei versoepeld kunnen worden. Dat meldt de NOS. Voor alsnog is de eerstvolgende mogelijkheid tot versoepelingen 28 april. De NOS schrijft dat die datum ''in potlood'' in de agenda staat en zo weer kan worden weggehaald.
Zuyderland geeft mogelijk toch AstraZeneca-prikken aan dokters
De ziekenhuizen van Zuyderland ''overwegen serieus'' om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als ze onder de 60 zijn. Zuyderland heeft locaties in Geleen en Heerlen.
Het besluit om toch te vaccineren met AstraZeneca druist in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het middel alleen nog maar te geven aan mensen van 60 tot 64 jaar.
In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. "Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic's liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond." Het ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins "die nog in de koeling liggen te wachten" aan eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.
70.000 testafspraken gemaakt voor proefuitjes
Er zijn inmiddels meer dan 70.000 afspraken gemaakt voor de gratis sneltests die toegang verlenen tot pretparken, dierentuinen, musea en andere evenementenlocaties. Tot en met woensdag werden 32.000 sneltests afgenomen. De rest van de gratis testafspraken lijkt dus grotendeels gemaakt voor uitjes dit weekend, als onder meer Artis, de Keukenhof en sommige theaters open zijn.
Bijna de helft van de testafspraken werd gemaakt voor attractieparken, zoals de Keukenhof en de dierentuin. De rest is bedoeld om naar het museum, theater of zwembad te gaan.
Volgens cijfers van de rijksoverheid waren er van het begin van de pilot, vorige week vrijdag, tot en met komend weekend bijna 100.000 plekken voor mensen die eropuit willen. Daarvan lijkt nu dus 70 procent geboekt. Het is wel mogelijk met één negatieve sneltest binnen veertig uur naar meerdere theatervoorstellingen of attractieparken te gaan.
Artis opent na vijf maanden weer de deuren
Maximaal 5000 mensen kunnen in het Amsterdamse dierenpark terecht. De dierentuin doet mee aan testen voor toegang waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest naar binnen mogen. Bezoekers kunnen een kaartje reserveren voor een tijdslot. aan dat tijdslot zit geen eindtijd, dus mensen kunnen zelf bepalen hoe lang ze blijven. Medewerkers houden in de gate of het niet te druk wordt.
Zaterdag en zondag is Artis ook nog geopend. Eerder deze week ontving Ouwehands Dierenpark in Rhenen ook mensen in het kader van Testen voor toegang. Blijdorp in Rotterdam opent dit weekend en kan dan 4000 mensen ontvangen. GaiaZOO in Kerkrade gaat op 19 en 20 april open voor maximaal 2000 gasten per dag.
Vaccinatie van olympische sporters al begonnen
Het vaccineren van de olympische sporters is begonnen. Volgens een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF zijn de eerste sporters al bij de vaccinatielocatie van de GGD Gelderland-Midden op Sportcentrum Papendal geweest voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Over drie tot vier weken kunnen ze hun tweede inenting komen halen.
Geen WiSh Outdoor dit jaar
Het Festival WiSH Outdoor in Beek en Donk gaat dit jaar niet door. Het festival is een van de grootste van Brabant en zou in het eerste weekend van juli plaatsvinden, maar de organisatie laat weten dat de risico’s dan nog te groot zijn. "Tot WiSh Outdoor 2022", schrijft een medewerker van de organisatie op Facebook.
Minister noemt uitstel coronaversoepeling 'vieze tegenvaller'
Justitieminister Ferd Grapperhaus baalt dat het kabinet toch moest besluiten versoepelingen nog zeker een week uit te stellen. Vooral met het oog op de druk op handhavers, had hij graag minder regels gezien, maar de ziekenhuiscijfers laten dat nog niet toe, zegt hij. "Ik kom natuurlijk echt op voor de politie en boa's en vorige week was echt even een vieze tegenvaller."
Ruim 370 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
Er lagen vrijdagochtend 376 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, evenveel als donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden 37 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Daar staat tegenover dat 31 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Zes coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
Radio 538 waarschuwt voor oplichters
Radio 538 waarschuwt voor oplichters die kaarten aanbieden voor het grote Oranjefeest dat op zaterdag 24 april in Breda plaatsvindt. "Onze tickets zijn gepersonaliseerd en daarmee niet overdraagbaar", benadrukt een woordvoerder vrijdag. De enige officiële verkoopkanalen voor tickets van de zogenoemde 538 Oranjedag, die onderdeel is van Fieldlabs, zijn 538.nl en Vakantieveilingen. "Alle tickets op 538.nl zijn inmiddels uitverkocht", aldus de zegsvrouw.
Eisen van coronatestbedrijven tegen Staat afgewezen
De aanbesteding voor sneltesten voor testevenementen kan gewoon doorgaan. Het verzet van een tiental coronatestbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen de Stichting Open Nederland en de Nederlandse staat, is door de rechter afgewezen. De bedrijven wilden de huidige aanbesteding weg hebben omdat één partij al zonder aanbesteding een opdracht voor de opstartfase met toegangstesten had gekregen.
Alpe d'HuZes wordt verschoven naar 2022
Alpe d'HuZes gaat vanwege de coronapandemie weer niet door en wordt verschoven naar 2022. Bij dit jaarlijkse evenement beklimmen een paar duizend deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend het Franse Alpengebied Alpe d'Huez. Hiermee wordt geld opgehaald om onderzoek te doen naar kanker. De organisatie twee alternatieven bedacht. Er komt een speciale loterij en 25 september kunnen mensen door zelf sportieve acties te verzinnen geld inzamelen.
'Geef mensen met grensoverschrijdend werk coronatestbewijs'
Zo'n 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken moeten voortaan coronatestbewijzen krijgen van de GGD. Die oproep doet vakbond FNV aan coronaminister Hugo de Jonge. Grensarbeiders worden volgens de bond financieel gedupeerd doordat de GGD geen testbewijzen verstrekt. Zij worden daardoor gedwongen naar commerciële bureaus te gaan voor een test. Dat kan hen duizenden euro's kosten.
Beter Bed noteert records na heropenen winkels op afspraak
Beddenverkoper Beter Bed heeft in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar, ondanks dat de winkels de eerste twee maanden van het jaar dicht moesten blijven door de coronalockdowns, beter gepresteerd dan verwacht. Toen de winkels begin maart open konden
voor winkelen op afspraak, werden net zoveel bedden verkocht als voor de pandemie, aldus het bedrijf. Topman John Kruijssen spreekt van 'records' in de orderboeken.
Heropening horeca voor lang niet alle horeca rendabel
Als de horeca straks weer open mag, is het maar zeer de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. Sommige ondernemers kunnen geen personeel betalen of voorraden inkopen, meldt BNR Nieuwsradio. Ook in andere branches speelt het probleem. De zender baseert zich op een navraag bij onder meer Koninklijke Horeca Nederland (KHN), dat geen exacte aantallen gaf maar de signalen wel herkent.
Meeste gevaccineerden blijven zich aan coronaregels houden
Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen het coronavirus de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt, meldt EenVandaag na onderzoek. Aan het onderzoek deden een kleine 26.000 leden van het Opiniepanel mee, van wie 5576 mensen die een of zelfs al twee keer zijn gevaccineerd. Negen van de tien gevaccineerden geeft aan zich te houden aan de regels. Een op de twintig houdt zich minder aan de maatregelen. Hierbij gaat het vooral om niet-kwetsbare mensen.
GGD Regio Utrecht gaat tot laat in avond vaccineren
De GGD Regio Utrecht gaat vanaf woensdag tot laat in de avond vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Het gaat om een tijdelijke pilot om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is onder inwoners om zich op latere tijdstippen te laten vaccineren tegen het coronavirus. De GGDrU prikt nu van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. Tijdens de pilot kan dit tot kwart voor twaalf 's avonds.
Artis en het Concertgebouw verwelkomen testbezoekers
De komende dagen krijgen de dieren in Artis weer bezoek. De Amsterdamse dierentuin doet vrijdag, zaterdag en zondag mee aan 'Testen voor toegang', waarbij mensen op vertoon van een ticket en een negatieve coronatest naar binnen mogen. Per dag kunnen vijfduizend bezoekers terecht. Die moeten in het park anderhalve meter afstand houden en in binnenruimtes een mondkapje dragen. Daarnaast mogen 425 liefhebbers vrijdag, zaterdag en zondag weer een concert bijwonen in het Amsterdamse Concertgebouw. Hier worden bezoekers , musici en medewerkers allemaal getest.
Vorige week stierven meer mensen dan verwacht
Voor het eerst sinds begin februari zijn er meer mensen overleden dan verwacht. Van maandag 5 tot en met zondag 11 april ging het om 3150 mensen, zo'n honderd meer dan verwacht, volgens het CBS. Onder de doden zijn relatief weinig mensen die langdurige zorg krijgen. In die groep stierven ongeveer duizend mensen en dat zijn er ruim honderd minder dan verwacht. Of dit te maken heeft met de vaccinatie tegen het coronavirus, laat het statistiekbureau in het midden.
Motie Wilders voor heropening Efteling
PVV-leider Geert Wilders heeft donderdagavond in de Tweede Kamer een motie ingediend met het verzoek aan de regering om de Efteling in Kaatsheuvel te heropenen volgens de richtlijnen die het park zelf opstelde: met het houden van afstand en het dragen van een mondkapje binnen. Wilders wees erop dat dit volgens alle testen en regels kan en dat de kans op coronabesmettingen in de buitenlucht nagenoeg nihil zou zijn. "U maakt mensen hier ontzettend blij mee."
Meerdere partijen Tweede Kamer willen dat minister meer geld vrijmaakt voor zorgmedewerkers
Meerdere partijen in de Tweede Kamer vinden dat minister Tamara van Ark meer geld moet vrijmaken om iedereen in de zorgsector toch de beloofde zorgbonus van vijfhonderd euro te geven. De minister wil dat de Kamer een keuze maakt tussen óf vijfhonderd euro voor de zorgmedewerkers in de 'frontlinie' van de coronazorg óf tweehonderd tot 240 euro voor alle medewerkers in de hele zorgsector. Dit omdat het bedrag anders veel hoger wordt dan begroot.