Depla zag 'maatschappelijke kookpan' ontstaan en geen ruimte voor 538-feest

19 april 2021 om 17:57 • Aangepast 20 april 2021 om 10:14
nl
Burgemeester Paul Depla van Breda baalt dat hij een stekker uit de 538 Oranjedag in Breda heeft moeten trekken. "Ik betreur het, maar ik kan niet anders dan geen vergunning verlenen", zegt hij. "We zien een maatschappelijke kookpan ontstaan."
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De politie en de GGD-GHOR adviseerden Depla vandaag het evenement niet door te laten gaan. Zo liet de GGD-GHOR weten dat de zorg het niet aan zou kunnen, als er een incident zou gebeuren op of bij het evenemententerrein. En de politie maakte zich grote zorgen over de aanzuigende werking die het evenement zou hebben. Zo bestond de vrees dat ook veel mensen zonder kaartje naar Breda zouden komen, net als tegenstanders van het coronabeleid.

"We konden de veiligheid voor de stad en de mensen hier niet waarborgen, nadat we een risico-analyse hebben gemaakt", legt Frederiek Schouwenaar van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant uit. Volgens haar waren er online veel oproepen om rondom het feest te demonstreren. "Die roep zwelt nog steeds aan."

Maatschappelijke kookpan
Voor Depla was het de eerste keer in zes jaar dat de politie een negatief advies gaf voor het laten doorgaan van een evenement. "Dat geeft wel aan hoe bijzonder deze situatie is. "

"We zien een maatschappelijke kookpan ontstaan. Het evenement staat onder zo'n maatschappelijke druk. Het is een symbool geworden voor het huidige coronabeleid, de testsamenleving, teleurstelling van de horeca die niet open is en de boosheid van mensen die vinden dat dit evenement plaatsvindt terwijl de ziekenhuizen vollopen. Voor je het weet heb je in plaats van een mooi evenement een onbeheersbare en onveilige situatie. En dat wil je niet."

Storm van kritiek
Tienduizend mensen wisten kaarten te bemachtigen voor het zeer gewilde Fieldlab-evenement. Daarnaast was er een storm van kritiek. Zorgmedewerkers startten een petitie, de politiebond overwoog acties en de Bredase horeca was boos. Depla zag die onrust en hij besloot het kabinet nogmaals te vragen of het verstandig was dit Fieldlab-evenement door te laten gaan. "Want het wordt georganiseerd in het kader van het kabinetsbeleid. Schriftelijk hebben ze laten weten dat ze erachter staan."

Coronatechnisch 'verantwoord'
Depla vroeg RIVM-voorman Jaap van Dissel om gezondheidsadvies: "We zien alle discussies en het ene OMT-lid rolde over de ander heen."

Het antwoord van Van Dissel was dat het onder een aantal omstandigheden verantwoord zou zijn. Volgens de Duitse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss konden er wel wat aanpassingen doorgevoerd worden. Zo gaf hij mee eventueel de tienduizend bezoekers te verdelen in een aantal bubbels met specifieke regels.

Geld terug
De afgelasting is een teleurstelling voor 10.000 bezoekers die zich opmaakten voor hun eerste grote feest in tijden. Zij krijgen het volledige bedrag dat ze voor tickets betaald hebben automatisch teruggestort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.