Coronanieuws: avondklok verdwijnt, terrassen mogen weer open
De hoofdpunten:
- Het kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door. De avondklok verdwijnt en de terrassen mogen weer open.
- De Jonge: "Vaccin van Janssen wordt vanaf woensdag weer ingezet"
- Er kwamen sinds maandag 1177 nieuwe besmettingen bij.
- 393 patiënten liggen op dit moment in de Brabantse ziekenhuizen, blijkt uit de nieuwste cijfers.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
OMT adviseerde 'met klem' te wachten met versoepelen
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet "met klem" geadviseerd te wachten met de dinsdag aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, totdat vaststaat "dat de piek inderdaad achter ons ligt". En dat is volgens de deskundigen 'op basis van de huidige getallen' nog onduidelijk.
Dat staat in het jongste OMT-advies dat zorgminister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ondanks de waarschuwingen heeft het kabinet besloten dat volgende week de avondklok wordt opgeheven, de terrassen open mogen, en er meer ruimte komt voor onder meer winkels en het hoger onderwijs.
Het OMT constateert wel 'dat de epidemie zich op een plateau of nabij de piek bevindt'. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuis- en ic-opnames. Van een daling is nog geen sprake. "Alle indicatoren wijzen nog steeds op het risiconiveau zeer ernstig."
Inenting met Janssen-vaccin begint vanaf woensdag
Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. Dat kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan tijdens de persconferentie dinsdag.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge. Hij zal, anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, geen advies vragen aan de Gezondheidsraad.
Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten. Nederland ontving vorige week een kleine 80.000 doses Janssen-vaccins.
'Geen idee hoe terrassluiting gehandhaafd moet worden'
"Ik heb echt geen idee hoe ik de sluitingsregels straks moet handhaven. Dat wordt de grootste uitdaging." Dat zegt horecaondernemer Johan de Vos over de door het demissionair kabinet besloten tijd van 18.00 uur tot wanneer terrassen open mogen zijn vanaf 28 april. De Vos heeft in Breda twee zaken en leidde eerder al een grote groep horecaondernemers uit Breda die ludieke acties bedacht als protest tegen het sluiten van de horeca.
De Vos heeft geen goed woord over voor het besluit van de overheid om de terrassen alleen 's middags open te stellen. "Onbegrijpelijk. Als ik een ding echt onverantwoord vind, is het terrassen open tot 18.00 uur. Die snap ik niet. Ik denk dat Rutte maar half weet wat voor ellende hij zich op de hals gaat halen."
Hij vraagt zich ook af hoe hij het wegsturen van gasten moet handhaven. "Met twintig kroegeigenaren de politie bellen? Die zeggen: sorry, dat kunnen we niet aan. Wat mij betreft is om 18.00 uur mijn terras gesloten. Maar op een gegeven moment houdt het ook bij mij op."
De Jonge: geldende regels geen reden om fieldlabs af te blazen
Het is "onvermijdelijk" dat geëxperimenteerd wordt met evenementen in de vorm van fieldlabs, terwijl ook nog steeds strenge coronaregels gelden. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat bijvoorbeeld maar weinig mensen bij begrafenissen mogen zijn, "kan niet de enkele reden zijn om dan maar helemaal niets meer te willen uitproberen".
Met toegangstesten mogen mensen alleen naar een evenement of activiteit met een negatieve coronatest. De fieldlabs zijn veelal grote evenementen waarmee geëxperimenteerd wordt.
"Ik heb me verbaasd over de manier waarop de afgelopen tijd is bericht over fieldlabs en toegangstesten", foeterde De Jonge tijdens de persconferentie. Het kabinet kreeg veel kritiek van zorgmedewerkers en partijen in de Tweede Kamer. Zij zijn het er niet mee eens dat er grote evenementen worden georganiseerd, terwijl er nog steeds veel coronapatiënten op de intensive care komen. Ook de 700 miljoen die is uitgetrokken voor de toegangstesten, stuitte op veel bezwaar.
Rutte respecteert afblazen 538 Oranjedag, maar 'testen zijn nodig'
Demissionair premier Mark Rutte respecteert het besluit dat het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda komende zaterdag na de ophef is afgeblazen. Wel vindt hij dat dergelijke proefevenementen hard nodig zijn. 538 Oranjedag, onderdeel van Fieldlab Evenementen, werd maandag afgelast na kritiek van onder meer een nabijgelegen ziekenhuis en de horeca.
"Ik respecteer dat de burgemeester zo'n besluit neemt. Ook omdat hij op een gegeven moment zag dat er demonstraties van allerlei groepen werden aangekondigd", zei Rutte dinsdag tijdens de coronapersconferentie. Maar net als demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt Rutte de experimenten "echt" nodig, benadrukte hij. "Om ervaring op te doen en om te kijken wat kan wel en wat kan niet."
De Jonge zei eerder tijdens de persconferentie dat hij verbaasd was over de reactie op de Fieldlabs en de pilots Testen voor Toegang, waarbij bezoekers aan culturele instellingen vooraf een negatief testresultaat moeten laten zien. "Als je even teruggaat naar waarom we dat ook alweer doen, dan sluit het precies aan bij wat de grote meerderheid van de Kamer wenst. En wat volgens mij ook de grote meerderheid in de samenleving wenst; namelijk dat we zouden kijken of we via testen weer eerder en meer dingen mogelijk kunnen maken. Zo zijn ze ooit bedoeld geweest en zo zijn ze ook gestart."
Boa's en politie: eindtijd terrassen onhandig voor handhaving
Het is goed dat de terrassen weer opengaan, maar voor boa's en politie is het onhandig dat het demissionair kabinet daarbij een vroege sluiting van 18.00 uur heeft aangekondigd. Voorzitters van de boa- en politiebonden verwachten extra druk op de handhaving als terrasgasten zich na zessen zullen verplaatsen, naar bijvoorbeeld parken.
"Als iedereen tegelijk weg moet van het terras, dan gaan mensen zich massaal in groepen verspreiden", zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. "Daar is niet tegen op te handhaven." Ook Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP, zet zijn vraagtekens bij de aangekondigde versoepelingen. "We juichen het altijd toe als er door een verandering van maatregelen minder gehandhaafd hoeft te worden. Maar het is nog maar de vraag of iedereen na een gezellige dag op het terras met elkaar netjes weer om 18.00 uur naar huis gaat."
Rutte: net genoeg verbetering voor eerste versoepelingen
Eigenlijk is de situatie rond het coronavirus "niet ongelofelijk veel" veranderd vergeleken met vorige week, toen het kabinet nog terugdeinsde voor de eerste versoepelingen van de maatregelen. "Maar wel net genoeg", meent demissionair premier Mark Rutte, die het risico nu wel aandurft. Dat betekent goed nieuws voor horecaondernemers, die na maanden sluiting hun terrassen volgende week woensdag weer buiten mogen zetten.
Gasten zijn alleen welkom in de middaguren, en onder strikte voorwaarden. Voordat, in Ruttes woorden, "de bitterballen" op tafel komen, moet iedereen weer weg zijn. Ook winkeliers krijgen wat meer lucht. Zij mogen vanaf volgende week nog net zoveel klanten ontvangen als nu, maar die hoeven geen afspraak meer te maken.
Als dat leidt tot onverantwoord lange rijen in de winkelstraten, kunnen die in het uiterste geval worden gesloten. Ook markten mogen helemaal open, mits 1,5 meter afstand wordt bewaard.
KHN: "Vroege terrassluiting zorgt voor verplaatsing naar parken"
De vroege terrassluiting zoals het demissionair kabinet nu heeft aangekondigd werkt de verplaatsing naar parken alleen maar in de hand. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Mensen zullen toch samenkomen en zich verspreiden. Ik denk dat het heel naïef is dat het kabinet denkt dat mensen dan naar huis gaan. Het is nog net op tijd om in de supermarkt een kratje bier te halen en naar het park te gaan."
Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Dan zal er volgens Beljaarts een geforceerd moment ontstaan, een beetje net zoals vroeger bij de Engelse pubs die om 23.00 uur dichtgingen. "Dit is geen echte oplossing, je verplaatst het probleem naar een plek zonder toezicht. Het kabinet zit echt in een tunnelvisie waar men toch niet uit durft te komen", vindt Beljaarts.
Met de voorgestelde tijden missen horecaondernemers volgens Beljaarts het ochtendpubliek dat koffie en appeltaart komt nuttigen. Ook loopt de horeca zo het diner mis. "Daar hangen we de vlag niet voor uit."
CBR start 28 april met inhalen van 400.000 theorie-examens
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) start 28 april met het inhalen van de 400.000 theorie-examens die sinds 15 december vanwege de strenge coronamaatregelen niet afgenomen konden worden. "De praktijkexamens konden we al sinds maart weer afnemen, de theorie miste nog", zegt een woordvoerder. Dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie werden versoepelingen van de maatregelen vanaf 28 april aangekondigd, waar deze er een van is.
"We zijn superblij dat we weer aan het werk kunnen", klinkt het vanuit het CBR, want de achterstanden zijn enorm. "We zijn sinds maart weer praktijkexamens aan het afnemen, maar ook daar hebben we een achterstand van 300.000 examens. Dat hebben we niet één-twee-drie ingelopen", zegt de woordvoerder. In totaal moet het bureau dus een achterstand van 700.000 examens zien weg te werken.
Miljoen 60-minners krijgen vanaf mei sneller hun vaccinatie
De GGD'en gaan versneld mensen van 18 tot 60 jaar oud met een medische indicatie vaccineren. Huisartsen, verpleegkundigen, basisartsen en de GGD'en werken samen met het RIVM om de ongeveer miljoen mensen in deze doelgroep hun inenting te geven. Ze krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. In principe wordt van oud naar jong gevaccineerd, omdat ouderen een groter risico lopen op een ernstig verloop van een besmetting dan jongere doelgroepen.
De 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie lopen echter ongeveer hetzelfde risico als mensen van 50 tot 60 jaar oud, en krijgen daarom voorrang. Ze krijgen vanaf de eerste week van mei een uitnodiging via hun huisarts. Die uitnodigingen worden in groepen uitgestuurd. Het gaat om de groep die ook uitgenodigd wordt voor een griepprik. Aanvankelijk zouden zij tegelijk gevaccineerd worden met de groep van 50 tot 60 jaar oud, maar dat wordt nu iets eerder.
Bovendien wordt er extra vaart gemaakt door samen te werken met de GGD'en, in plaats van het hele project aan de huisartsen over te laten, aldus het ministerie van VWS. Deze strategie kwam tot stand na "goed overleg" tussen zorgminister Hugo de Jonge, de koepels van de huisartsen en GGD'en en het RIVM, dat over het vaccinatieprogramma gaat. Op deze manier kan het aantal prikken volgens het ministerie opgevoerd worden naar 1,5 miljoen prikken per week.
De persconferentie is afgelopen. Volgende week worden een aantal coronamaatregelen versoepeld.
- Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
- Het nieuwe advies voor bezoekers thuis is: ontvang maximaal twee mensen per dag. Ga maximaal één keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
- Terrassen kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is vijftig. Er zijn vaste zitplaatsen. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op 1,5 meter afstand, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met twaalf jaar. Dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruikmaken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.
- Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.
- Op weekmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden.
- Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag ongeveer één dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden.
- Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk. - Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar honderd.
Winkeliers: versoepelingen zijn belangrijke stap vooruit
Winkeliers vinden de versoepelingen die vanaf 28 april voor winkels gelden een belangrijke stap vooruit. "Mensen zijn blij weer veilig en zonder afspraak in hun favoriete winkel te kunnen kopen. Voor ondernemers betekent het meer kansen voor broodnodige omzet", zo reageert winkeliersorganisatie INretail op de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Winkeliers mogen straks klanten zonder afspraak ontvangen. Maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen als de versoepelingen ingaan spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. "Laat deze stap van het kabinet daarom ook de opmaat zijn naar een snelle volgende", stelt INretail.
Pas als alle belemmeringen weg zijn is "echt ondernemen" volgens de organisatie weer mogelijk. Zolang er nog beperkende maatregelen gelden, blijft steun van de overheid bovendien noodzakelijk, benadrukt de brancheclub. INretail denkt ook dat ondernemers met non-foodwinkels het kabinet waarschijnlijk nog heel lang nodig zullen hebben om schulden op een realistische manier te kunnen aflossen.
Dit is omdat ze ook weer investeringsvermogen zullen moeten opbouwen. "Al het geld is afgelopen jaar in de zaak gestopt en nog steeds. Daarnaast zijn enorme schulden opgebouwd. Voor die situatie moet een oplossing komen."
Ziekenhuisdirecteur: "Dit komt heel onverantwoord over"
De versoepelingen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd, zijn een heel risicovolle gok. Dat zegt ziekenhuisdirecteur Marjolein Tasche van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in het tv-programma De Vooravond na afloop van de coronapersconferentie. "Het komt op mij als heel onverantwoord over."
Tasche wijst erop dat de druk op de zorg in haar ziekenhuis nog altijd hoog is. "Medewerkers lopen op hun tandvlees", zegt ze. En volgens haar is het Franciscus Gasthuis niet het enige ziekenhuis dat er zo voorstaat. De directeur ziet ook geen daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames die versoepelingen mogelijk maakt. Zo meldden de ziekenhuizen dinsdag de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Gemiddeld bleef de instroom de afgelopen twee weken ongeveer gelijk.
Studenten, hbo's en universiteiten 'opgelucht en blij'
Studentenorganisaties en het hoger onderwijs zijn opgetogen over het kabinetsbesluit om studenten vanaf volgende week maandag weer gemiddeld één dag per week fysiek onderwijs te laten volgen. "Studenten hebben lang gewacht om weer naar de campus te mogen en nu is het eindelijk zo ver", reageert voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
Hij noemt de eerste versoepeling broodnodig om jongeren weer een klein beetje ruimte te geven. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt het een grote opluchting voor studerend Nederland om terug de collegebanken in te mogen.
Voorzitter Dahran Coban stelt vast dat maanden online-onderwijs hun tol eisen. "Je medestudenten en docenten weer kunnen zien is een enorme opsteker. Een dag per week weer fysiek naar hbo of universiteit gaan gaat hopelijk het verschil maken voor studenten, zodat we op een positieve manier dit studiejaar kunnen afronden", aldus Coban.
'Versoepelingen horeca helpen veel cafés en restaurants niet'
De versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd voor de horeca zijn een eerste kleine stap voor de sector. Maar volgens FNV-bestuurder Edwin Vlek, die zich bij de vakbond richt op de horeca, biedt het openen van de terrassen geen oplossing voor een groot deel van de cafés en restaurants. En die terrassen mogen straks ook nog maar open zijn tot zes uur 's middags.
"Het is fijn dat de horeca weer iets mag en dat er weer iets van perspectief is. We zijn wel teleurgesteld door de beperkingen die dit met zich meebrengt, waardoor de versoepelingen niet direct bijdragen aan herstel van de sector, alleen in minimale mate", aldus Vlek. Door de vele nog altijd geldende beperkingen kan er volgens hem eigenlijk niet echt gesproken worden van een opening van de horeca. Kijken naar wat wel kan in de horeca in plaats van wat niet, is juist nu belangrijk, geeft Vlek verder aan.
"Kijk bijvoorbeeld naar de hotels. Vakantiegangers in deze hotels verplaatsen zich nu buiten de hotels om elders eten te halen. Dit terwijl ze als een soort van besloten groep in het hotel dit veel beter kunnen doen in de hotel-restaurants zelf." Ook voorziet de FNV'er dat de handhaving straks lastig zal blijven doordat de terrassen al om 18.00 uur dicht zullen moeten.
Winkel mag open zonder afspraak, maar strenge voorwaarden gelden
Winkeliers mogen klanten zonder afspraak ontvangen, maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter, zei demissionair premier Mark Rutte in de persconferentie op dinsdag.
Rutte doet voor de uitvoering "een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden". Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan. Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten.
Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier. Warenmarkten mogen, zolang 1,5 meter afstand wordt gehouden, volledig open.
Samenvatting van de persconferentie
Overzicht: stap één van het openingsplan
Het kabinet heeft besloten dat de eerste stap in het openingsplan op 28 april wordt gezet, zei Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. Het hoger onderwijs gaat al open per 26 april.
Alle versoepelingen per 28 april:
- Einde avondklok.
- Thuisbezoek gaat naar twee personen. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal twee mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
- Voor alle onderwijsniveaus mag er onderwijs gegeven worden op externe locaties. Dat geldt ook voor praktijkonderwijs en was al toegestaan voor het voortgezet onderwijs.
- Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden.
- Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dit houdt in dat ook de niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, weer open mogen. Hiervoor gelden wel voorwaarden.
- Theorie-examens voor het besturen van een voertuig kunnen weer worden afgenomen.
- Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd van 50 naar 100.
19. 23 - Vakbond CNV: versoepelingen komen geen dag te vroeg
De door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen komen geen dag te vroeg. Dat zegt vakbond CNV in een eerste reactie. Te veel bedrijven in de horeca en detailhandel staan volgens de bond momenteel op omvallen na maanden van sluiting, wat veel mensen hun baan dreigt te kosten.
CNV pleit er wel voor dat kabinet prioriteit geeft aan het structureel en verantwoord openen van de hele samenleving, waaronder dus alle horeca en detailhandel. Fieldlabs-experimenten zijn niet het juiste middel op weg naar vrijheid, vindt de bond. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin zijn er met de met de Fieldlabs astronomische bedragen gemoeid. Dat geld zou het kabinet volgens hem beter kunnen inzetten voor een verantwoorde opening van horeca en winkels.
De Jonge: "Vaccin van Janssen wordt vanaf woensdag weer ingezet"
Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. Dat kondigde zorgminister Hugo
de Jonge aan tijdens de persconferentie dinsdag. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes.
Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge. Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma.
Terrassen mogen alleen in de middag open met maximaal 50 gasten
Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte net bekendgemaakt. Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort.
De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke, aldus Rutte.
Rutte vindt versoepelingen spannend maar verantwoord
De versoepelingen die het kabinet dinsdagavond aankondigt, zijn 'ongelofelijk spannend'. Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.
De besmettingscijfers en druk op de zorg zijn nog altijd buitengewoon hoog. Volgens Rutte moet er bij de versoepelingen rekening gehouden worden met de mensen in de zorg, die nog altijd te maken hebben met een 'dagelijkse werkelijkheid van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen, hollen hollen'. Maar, zo citeerde hij de voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls: het is niet mogelijk om 'met nul risico' uit de coronacrisis te komen.
Rutte kondigt versoepelingen aan
"We durven deze stap aan", zegt Rutte, die spreekt over een balanceer-act. "In modellen zien we een daling in zicht komen bij ziekenhuizen, en daarmee ook een moment om een volgende stap te zetten in de versoepelingen." Volgens Rutte wordt het daarmee nóg belangrijker om de basisregels aan te houden. "We noemen het niet voor niets de basisregels. Als we die zo goed mogelijk volgen helpen we deze eerste stap een succes te maken."
De persconferentie is begonnen
Er worden versoepelingen verwacht, onder meer voor de horecasector en winkeliers.
De persconferentie begint over vijf minuten
Een videostream van de persconferentie is te volgen op de website en in de app.
'Reisbranche heeft niks aan mogelijke versoepelingen'
De reisbranche heeft voorlopig niets aan mogelijke versoepelingen, zegt branchevereniging ANVR. De toeristensector in het buitenland zit volgens de branchevereniging namelijk niet te wachten op reizigers uit een land met een hoog aantal besmettingen. "We willen voorkomen dat Nederlanders niet welkom zijn in andere landen omdat wij hoge besmettingen hebben. Wat mij betreft bijten we nog even op de tanden", zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.
De ANVR hoopt nog steeds dat Buitenlandse Zaken half mei het generieke reisadvies opheft. "Daardoor wordt het mogelijk om elk land afzonderlijk te gaan beoordelen." Dan is er perspectief, als er openingen zijn om naar landen te gaan die toeristen verwelkomen, zegt hij. Zo stelt Griekenland zichzelf alweer open voor buitenlandse toeristen.
Janssen hervat levering coronavaccins aan Europese Unie
Vaccinproducent Janssen hervat de levering van coronavaccins aan EU-landen. Moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) maakte dat dinsdag bekend, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had geoordeeld dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de mogelijke bijwerkingen. In zeer zeldzame gevallen kan het vaccin mogelijk ernstige bloedproblemen veroorzaken.
In de Verenigde Staten zijn die op een totaal van 7 miljoen prikken 8 keer gemeld. Eén vrouw die werd getroffen door hersentrombose overleed. J&J meldt dat de productinformatie bij het vaccin wordt aangepast. Er komt een waarschuwing in te staan voor de zeer zeldzame bijwerkingen. Het bedrijf herhaalt dat het "gecommitteerd blijft aan het leveren van 200 miljoen doses" aan de Europese Unie, Noorwegen en IJsland.
Strategie gewijzigd: miljoen prikken van huisarts naar GGD
Ongeveer een miljoen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medisch risico worden straks bij de GGD gevaccineerd, in plaats van bij de huisarts zoals was gepland. De uitnodigingen aan deze mensen die vallen in de zogenoemde 'griepprikgroep', worden begin mei verstuurd, het prikken begint medio mei. Dat meldt de NOS. Het gaat om personen die meer risico lopen op complicaties bij een coronabesmetting, zoals mensen met longaandoeningen.
Zij krijgen al jaarlijks een griepvaccinatie. De aanpassing betekent niet dat de groep sneller beschermd wordt. Het is nog steeds de verwachting dat de hele groep per half juni de eerste prik heeft ontvangen. Dat gaat gebeuren met een vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna.
Hoofd ic: fieldlab-proef Efteling onverstandig
Het is niet verstandig om aanstaande zaterdag 8.000 mensen te laten deelnemen aan de voorgenomen Fieldlab-proef in de Efteling. Dit zegt hoofd ic-afdeling Peter de Jager van het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch tegen BNR. "Ik heb er geen vertrouwen in."
Volgens De Jager is de situatie op de ic's vergelijkbaar met die van vorig jaar. "Dat maakt het wel toch vrij apart, wat we in de ziekenhuizen zien is dat de ic's steeds voller stromen. Het is onwerkelijk, dat wat achter de klapdeur op de ic gebeurt niet doordringt tot de mensen buiten." De Jager begrijpt de behoefte, "maar het is voor ons wel lastig".
Het kabinet lijkt te anticiperen op een daling van het aantal opnames met het oog op het toenemende aantal vaccinaties. Volgens De Jager gaat dat argument echter mank. "Wat we op de ic krijgen, zijn mensen die nog niet gevaccineerd zijn: zeventigers, tachtigers, maar ook zestigers, vijftigers en nog jonger. Dat vergeten de mensen. Het lijkt erop dat de haven in zicht is en dat we vlak ervoor kapseizen."
Ruim 4,6 miljoen coronaprikken gezet in Nederland
In de afgelopen week zijn er naar schatting 787.843 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarmee zijn er tot nu toe 4.688.307 prikken gezet, staat op het coronadashboard. Het gaat om eerste inentingen en herhalingsprikken bij elkaar.
In de voorgaande twee weken werden respectievelijk bijna 675.900 en 476.480 mensen ingeënt. Op 6 januari is er in Nederland begonnen met vaccineren om mensen te beschermen tegen Covid-19. Volgens gezondheidsinstituut RIVM daalt het aantal besmettingen onder ouderen die zijn gevaccineerd al weken.
CNV erg teleurgesteld over wegstemmen meer bonus zorgpersoneel
CNV Zorg & Welzijn vindt het "uiterst teleurstellend" dat er niet meer geld komt voor de bonusregeling voor zorgpersoneel. Wat er nu gaat gebeuren is ook niet duidelijk, aldus de bond.
De Tweede Kamer stemde een voorstel voor meer geld weg. Er was een nieuwe bonus van 500 euro ingepland, maar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) zei vorige week dat er dan alleen genoeg budget is om mensen in de 'frontlinie' van de coronazorg te belonen. Als alle zorgmedewerkers een bonus zouden krijgen, valt deze een stuk lager uit. Een bonus van 500 euro voor iedereen in de zorg zou 765 miljoen euro meer kosten dan begroot.
"Een gemiste kans", noemt de CNV de keuze van de Kamer. "Zeker in een tijd waarin er wel miljarden worden vrijgemaakt voor het bedrijfsleven, fieldlabs en testen."
Openingsplan na 28 april als de ziekenhuiscijfers het toelaten
Tijdens de persconferentie dinsdagavond zullen demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen per 28 april aankondigen. De eerstvolgende datum daarna voor verdere versoepelingen staat in het openingsplan van de overheid gepland op 11 mei. Tenminste, als het aantal opnames van coronapatiënten in het ziekenhuis laag genoeg is.
De terrassen open, de avondklok weg, scholen en onderwijsinstellingen verder open, thuisbezoek van één naar twee personen, de detailhandel opent verder, er mogen honderd mensen bij uitvaarten zijn en theorie-examens voor rijbewijzen mogen weer worden afgenomen. Dat is de lijst van versoepelingen die ingaat op 28 april, zij het vaak onder bepaalde voorwaarden, zoals een maximum aantal bezoekers of beperkte openingstijden.
Veel animo om laat op de avond vaccinatie te krijgen
De mogelijkheid om tot bijna middernacht te worden gevaccineerd in de Jaarbeurs in Utrecht wordt met beide handen aangegrepen. Alle tijdslots voor de pilot om op latere tijdstippen te worden gevaccineerd tegen het coronavirus zijn voor de hele week al volgeboekt, meldt de GGD Regio Utrecht (GGDrU).
De GGDrU prikt nu van 08.00 tot 20.00 uur. Om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is om later op de avond de inenting te krijgen wordt dat vanaf woensdag verlengd tot 23.45 uur. Met de gegevens uit de proef wordt bekeken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook wordt ingezet.
De verruimde openingstijden gelden ook tijdens de avondklok. Omdat een inenting geldt als een medische ingreep, zijn mensen met een afspraak vrijgesteld van de avondklok. Zij moeten nog wel een ingevulde eigen verklaring meenemen en krijgen na afloop een vaccinatiebevestiging mee.
Coalitiepartijen blokkeren hogere zorgbonus in Tweede Kamer
Het demissionaire kabinet hoeft niet met meer geld over de brug te komen voor de bonusregeling voor zorgpersoneel. Een voorstel daartoe kreeg geen meerderheid, doordat de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.
Als blijk van waardering voor de inzet in de coronacrisis kwam er vorig jaar op aandringen van de Tweede Kamer een bonus voor zorgpersoneel van 1000 euro, die werd toegekend tot een bepaald inkomensniveau. Het aantal aanvragen dat hiervoor binnenkwam, lag een stuk hoger dan het kabinet had verwacht. Daardoor werd het budget voor de bonus vorig jaar ruim overschreden.
Voor dit jaar is er een bonus van 500 euro ingeboekt, maar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) kwam vorige week met een winstwaarschuwing: als er wordt vastgehouden aan 500 euro, is er alleen genoeg budget om mensen in de 'frontlinie' van de coronazorg te belonen. Als alle zorgmedewerkers een bonus zouden krijgen, valt deze een stuk lager uit: tussen 200 en 240 euro. Een bonus van 500 euro voor iedereen in de zorg zou 765 miljoen euro meer kosten dan begroot.
EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen
Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's.
'Kabinet speelt Russisch roulette met ziekenhuiszorg'
Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.
Volgens bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn speelt het kabinet "Russisch roulette" met de ziekenhuiszorg. "Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek." Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. "Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan."
Gommers: kabinet moet alleen versoepelen als cijfers dalen
IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers "gaat ervan uit" dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers "nog even niet aan versoepelingen denken".
Ziekenhuizen meldden dinsdag de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. In Gommers' eigen ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is het volgens de intensivist dinsdag dan ook "paniek" en dat geldt voor meer ziekenhuizen, weet hij. "Er zijn vandaag heel veel nieuwe patiënten bijgekomen. We zijn de hele dag aan het puzzelen, omdat we weer moeten opschalen op de intensive cares en operaties moeten afzeggen."
Dinsdagmiddag werd duidelijk dat het kabinet vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen wil versoepelen. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Gommers rekent erop dat het kabinet die plannen alleen doorzet als de ziekenhuiscijfers de komende dagen gaan dalen. "Zo is dat afgesproken en ik neem aan dat ze zich eraan houden."
'Verruimen bezoekregeling weer stapje tegen vereenzaming ouderen'
Het verruimen van de bezoekregeling van één naar twee personen op een dag is een stap in de goede richting in de strijd tegen de vereenzaming van ouderen, zegt ouderenbond ANBO. "Mensen hebben veel alleen gezeten, nu komt er meer ruimte om bezoek te ontvangen", zegt een woordvoerder. Ouderenbond KBO-PCOB ziet vooral dat de bezoeken door de vaccinaties nu veiliger zijn.
Beide bonden zijn blij met de verruiming die dinsdagavond tijdens de persconferentie wordt aangekondigd en zal ingaan per 28 april. "Dat is voor iedereen fijn, of je nou wel of geen senior bent", zegt de KBO-PCOB-woordvoerder. Maar onderhand zijn veel senioren gevaccineerd, "vooral een groot deel van de groep 75-plussers, of zij hebben minstens de eerste prik". Dat het vaccineren nu op gang komt, biedt meer mogelijkheden, ziet de organisatie. "We kregen vaak de vraag hoe veilig op bezoek gaan of komen is, en in de cijfers zien we dat het vaccineren dus helpt."
Hoogste instroom coronapatiënten in ziekenhuizen van dit jaar
Terwijl het kabinet dinsdagavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd.
De laatste dag waarop het LCPS een hoger aantal noemde, was 29 december. Toen werden 430 patiënten opgenomen. "Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS.
Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een "ontzettend hoog niveau".
1177 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn van maandag op dinsdag 1177 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland waren het er 6871. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld.
Niet eerder dit jaar zoveel coronabesmettingen in een week: 9297 in Brabant
Het aantal coronabesmettingen in Brabant van deze week is het hoogste weekaantal in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. In onze provincie testten 9297 mensen positief op het coronavirus. Vorige week lag dat aantal nog op 8764. Ook in de rest van Nederland steeg het aantal meldingen.
Aantal nieuwe coronagevallen gestegen, 1 op de 10 test positief
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week verder toegenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 53.981 positieve testresultaten geregistreerd, 5,3 procent meer dan een week eerder. "Met uitzondering van een dip door het Paasweekend, neemt sinds januari het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatest, nagenoeg elke week toe", aldus het instituut. Daarbij is het percentage positieve testen afgelopen week toegenomen van 9,6 procent tot 10,1 procent. Het aantal afgenomen testen bedroeg vorige week 493.510, iets meer (1 procent) dan de voorgaande week.
Bierbrouwers staan klaar om horeca te bevoorraden
Nederlandse bierbrouwers staan klaar om horecazaken te bevoorraden. Heineken, Grolsch en Swinkels laten weten voldoende bier op voorraad te hebben en al hun klanten binnen een week te kunnen voorzien. Ingewijden in Den Haag meldden dat het kabinet dinsdag gaat bekendmaken dat de coronamaatregelen voor de horeca worden versoepeld per 28 april.
"We zijn er dag en nacht mee bezig, dit komt niet onverwachts", zegt een woordvoerder van Grolsch. De brouwer is "zo goed mogelijk voorbereid in alle opzichten" en is op dagelijkse basis in gesprek met klanten. Ook Swinkels, brouwer van onder meer Bavaria, is al aan het bevoorraden.
Kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door
Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door.
Vanaf maandag mogen op voorwaarden ook meer scholieren en studenten terug naar school. Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak. Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen, theorierijlessen gaan weer van start. Wel komt er een extra rem op Fieldlabs: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen.
'Ook versoepelingen markten, begrafenissen en theorielessen'
Het demissionaire kabinet maakt dinsdagavond naast het weer opengaan van de horecaterrassen en het afschaffen van de avondklok bekend dat bij begrafenissen 100 bezoekers welkom zijn. Ook gaan de locaties voor theorielessen weer open en gaan markten weer helemaal open. Dat melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Het hoger onderwijs mag open onder dezelfde voorwaarden als het voortgezet onderwijs. Het praktijkonderwijs gaat weer open en de locaties voor theorie-rijlessen openen ook weer de deuren. Daarnaast wordt vandaag bekend dat het kabinet de zogeheten Fieldlabs 'on hold' zet bij een hoge bezetting van de intensive cares. Boven een bezetting van 900 ic-bedden stoppen alle experimenten van de Fieldlabs, aldus RTL.
Nivel onderzoekt langetermijngevolgen van corona
Het gezondheidsinstituut Nivel gaat onderzoek doen naar de korte- en langetermijngevolgen van een corona-infectie voor de gezondheid van mensen. Daarbij kijkt het instituut niet alleen naar de klachten die mensen ervaren, maar ook naar de effecten van een coronabesmetting op de kwaliteit van leven.
Ook brengt het Nivel de sociale en andere gevolgen in kaart, zoals het vermogen van patiënten om te werken. Voor de meeste mensen verloopt het ziekteproces mild na een besmetting met het virus, maar sommigen blijven langere tijd last houden van klachten. Over die laatste groep mensen is nog maar weinig bekend.
Winkelketens hopen op versoepeling, maar waken voor teleurstelling
Grote winkelketens als HEMA, Intergamma en Blokker zijn 'verheugd' over de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen, waardoor ze hun deuren naar verwachting per 28 april weer 'normaal' kunnen openen. Maar zolang de versoepelingen nog niet zijn bekrachtigd, blijven ze huiverig voor teleurstellingen.
De detailhandel mag naar verluidt volgende week weer open, zonder dat mensen van tevoren een afspraak hoeven te maken. De winkels moeten er dan wel voor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn. Momenteel moeten klanten minimaal 4 uur van tevoren een afspraak maken om te kunnen shoppen in niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en kringlopen.
393 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen
Er liggen momenteel 393 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 5 minder dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden 44 nieuwe patiënten opgenomen. 44 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis, 2 mensen zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en 11 coronapatiënten zijn overleden. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).
'Afzien van meivakantie zorgpersoneel hartstikke pijnlijk'
Het is 'hartstikke pijnlijk' als ziekenhuispersoneel geen meivakantie kan nemen, terwijl de beroepsgroep 'aan het eind van het Latijn is en toe aan rust'. Dat zegt Michel van Erp, van belangenorganisatie NU'91, in reactie op berichten hierover.
"We hebben hier te maken met een beroepsgroep die geen collega's en patiënten in de steek zal laten, maar dat is wel met alle gevolgen van dien, dat gaat zich een keer wreken." Hij noemt het personeelstekort 'gigantisch' en roept de bevolking op om zich aan de basisregels te blijven houden, om te voorkomen dat de ziekenhuisbezetting verder oploopt.
Een aantal ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Vooral op de intensivecare- en Covidafdelingen is de druk zo hoog dat verlof voor artsen en verpleegkundigen er nauwelijks in zit. Dat meldde de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Bosch en Tilburg.
UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen
UNICEF Nederland doet opnieuw een dringende oproep om de middelbare scholen per direct te heropenen. De kinderrechtenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken dat de opening van het voorgezet onderwijs niet wordt genoemd in het 'openingsplan' van het kabinet.
Op middelbare scholen wordt wel fysiek onderwijs gegeven. Maar vaak komen kinderen niet elke dag naar school en worden de fysieke schooldagen verdeeld onder de jaarlagen. Volgens UNICEF staat de kwaliteit onder druk en is de toegang tot fysiek onderwijs mondjesmaat.
'Winkelopeningen belangrijke stap vooruit'
Dat de winkels mogelijk volgende week onder voorwaarden weer open mogen, is een belangrijke stap vooruit. Dat zegt branchevereniging INretail in een reactie op de versoepelingen die waarschijnlijk dinsdagavond aangekondigd worden.
De detailhandel zou per 28 april weer open kunnen gaan, zonder dat mensen van tevoren een afspraak moeten maken. De winkels moeten dan wel ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel aanwezig zijn.
Holland Casino eindigde 2020 bijna 81 miljoen euro in het rood
Holland Casino heeft door de coronacrisis vorig jaar met een fors verlies afgesloten. Doordat de gokpaleizen van de staatsdeelneming slechts 71 dagen zonder beperkingen open konden, daalden de inkomsten met meer dan de helft. Daarop boekte het bedrijf een verlies voor aftrek van belastingen van 80,7 miljoen euro. De veertien casino's van de keten gingen door "het diepste dal ooit" vanwege de coronacrisis, zo meldt het bedrijf bij zijn jaarverslag.
'Ga door met vaccineren van (demente) ouderen'
“Ga door met het zetten van de vaccinaties met Astra-Zeneca en het Janssen vaccin.” Dit staat in een gezamenlijke, dringende oproep van artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen in Zuidoost-Brabant en de provinciale ouderenorganisatie KBO. Laat mensen zelf kiezen, zo stellen ze ook voor. Volgens de instanties is snelle vaccinatie de enige oplossing om uit deze crisis te komen en om nog meer schade voor mensen en bedrijven te voorkomen.
De situatie dreigt onhoudbaar te worden, op medisch, economisch en sociaal maatschappelijk gebied, zo wordt ook gewaarschuwd door het Bestuurlijk Netwerk Kwetsbare Ouderen en Dementie. De partijen in deze organisatie beklagen zich ook verder de communicatie van het kabinet, die ‘veel onduidelijkheid bij zowel inwoners als zorgmedewerkers schept en om een helder perspectief op korte termijn vraagt.’
'Illegale reclame Spoetnik-V-vaccin'
De makers van het Russische Spoetnik-V-vaccin adverteren in Nederland op Twitter voor hun eigen middel tegen Covid-19. Ze verspreiden daarbij halve waarheden over concurrenten, meldt de Volkskrant. Bij Nederlandse Twittergebruikers duikt sinds kort prominent de suggestie op om het account te volgen van het Russische vaccin. Achter het account zit een investeringsfonds in handen van de Russische regering dat Twitter betaalt om de aanbeveling te verspreiden.
De advertentie is een overtreding van de Nederlandse wet, zegt Frederik Schutte, secretaris van de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Volgens hem is adverteren voor geneesmiddelen die niet vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist hier verboden. Ook is het Russische vaccin nog in beoordeling bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en dus niet officieel geregistreerd. Reclame maken voor ongeregistreerde geneesmiddelen is eveneens bij wet verboden.
'Ziekenhuispersoneel: neem geen vrij in mei'
Een aantal ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Vooral op de intensivecare- en Covidafdelingen is de druk zo hoog dat verlof voor artsen en verpleegkundigen er nauwelijks in zit. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den
Bosch en Tilburg. "Veel ziekenhuizen vragen nu aan personeel of het mogelijk is om de vakantie te verplaatsen", zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg. "Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden, of dat vakantie echt noodzakelijk is."
Personeel wordt nog niet gedwongen af te zien van vakantie. "Dat is echt een draconische maatregel", zegt Berden. "We bekijken van dag tot dag scherp of dat nodig is, maar daar zijn ziekenhuizen ontzettend terughoudend in," zo staat ook in de Volkskrant.
Peter de Jager, hoofd van de ic in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vindt dat politiek en de ziekenhuizen maanden geleden al landelijke plannen hadden moeten maken om de meivakantie goed door te komen.
Mensen geboren in 1952 krijgen eerder prik
Mensen die geboren zijn in 1952, ontvangen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen corona en dit is eerder dan gepland. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zouden mensen in deze groep pas eind deze maand een uitnodiging en begin mei de prik krijgen. Door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking.
Een andere reden voor het verschuiven van het prikschema is volgens het RIVM dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Daardoor blijven er afspraakmomenten openstaan. Sommige mensen uit het jaar 1952 vallen mogelijk ook in een andere vaccinatiegroep, zoals die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor zijn dat zij ook een uitnodiging voor een prik krijgen via de huisarts. Wie mobiel is mag volgens het RIVM zelf kiezen door wie hij of zij zich laat inenten.
Meer besmettingen in week tijd
Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt waarschijnlijk weer verder toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Van vorige week woensdag tot en met afgelopen maandag werden al ongeveer 47.390 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gemiddeld meldde het RIVM de afgelopen dagen bijna 7700 positieve tests per dag. Dit betekent dat bij de presentatie van de weekcijfers later deze dinsdag mogelijk een fors hoger aantal wordt gemeld dan de vorige keer. Bij die laatste weekupdate meldde het RIVM 51.240 nieuwe besmettingen.
'Eén op vijf werknemers ziet collega niet'
Door het massale thuiswerken tijdens de coronacrisis zijn er veel meer Nederlanders die vrijwel nooit iemand tegenkomen tijdens hun werk. Eén op de vijf werknemers had eind vorig jaar hooguit één keer per dag een werkgerelateerde ontmoeting met iemand anders. Dit was bij een eerdere peiling in 2018 slechts bij een tiende van de werknemers het geval. De conclusies komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wanneer specifiek naar de thuiswerkers wordt gekeken, dan gaf vorig jaar ruim 70 procent aan nooit of maximaal één keer per werkdag collega's, patiënten, klanten of leerlingen te ontmoeten. Vooral bij financiële instellingen en bij bedrijven in de informatie- en communicatiesector zijn er flink meer werknemers bijgekomen die onder werktijd amper nog anderen zien.
Het CBS merkt op dat de afname aan persoonlijke ontmoetingen wel opgevangen zou kunnen worden door extra in te zetten op telefonisch of digitaal contact. Maar over de gehele linie bleef de mate van telefonisch en digitaal contact vrijwel gelijk aan voor de crisis. Dit alles heeft ook zijn weerslag op de verbondenheid die werknemers voelen bij hun werk. Het CBS deed de peiling samen met onderzoeksbureau TNO. In totaal zijn er circa 58.000 mensen ondervraagd.