'Deur werd voor mij dichtgegooid', toch houdt Jac Klijs van de lintjesregen
Klijs benadrukt maar al te graag hoe belangrijk hij deze onverslijtbare traditie vindt. En dan doet het er eigenlijk niet toe dat het zijn laatste lintjesregen wordt als burgemeester. Zijn belangstelling en vooral waardering voor de mensen die door hem verrast worden, zullen even oprecht blijven.
Vorig najaar kondigde Klijs (66) zijn vertrek aan. Op 1 juni legt hij na bijna tien jaar zijn functie neer. Hij weet nog niet wat hij daarna gaat doen, maar hij maakt er geen geheim van dat hij zich best als waarnemend burgemeester beschikbaar wil stellen als andere gemeenten hem nodig hebben.
Dat zou kunnen betekenen dat de CDA’er ook na dit jaar mensen ‘moet’ gaan vertellen dat het de koning heeft behaagd hen een lintje toe te kennen. Klijs zal het niet als een straf ervaren, verre van dat. Hij heeft de lintjesregen nooit als een poppenkast of een belegen ceremonie ervaren. Sterker nog, het was onder anderen aan hem te danken dat de gemeente Moerdijk de afgelopen jaren steeds hoog scoorde met het aantal Koninklijke Onderscheidingen (KO’s).
"Je mag best trots zijn op iemand die zich belangeloos inzet voor de samenleving."
“Toen ik hier begon, was het gebruikelijk dat er niet meer dan een man of vijf een lintje kreeg opgespeld. Dat vond ik vreemd, voor zo’n grote gemeente, met zo’n actieve gemeenschap. Ik heb me er toen sterk voor gemaakt dat mensen elkaar wat vaker een schouderklopje geven. Dat je best trots mag zijn op iemand die zich belangeloos inzet voor de samenleving. En dat heeft geholpen. Bovendien: een lintje is niet iets wat je bij wasmiddelen cadeau doet.”
“De lintjesregen vind ik een prima gelegenheid om mensen de aandacht te geven die ze verdienen. Zonder vrijwilligers kan een maatschappij niet functioneren. En echt: vrijwel iedereen zal zeggen dat het niet had gehoeven, zo’n onderscheiding, maar ondertussen zijn ze erg trots dat de burgemeester hen in de bloemetjes heeft gezet.”
"Een vrouw was zo geschrokken dat ze de deur keihard dichtgooide."
Sinds zijn aantreden heeft Klijs bijna driehonderd lintjes uitgereikt, waarvan het gros rondom Koninginne- dan wel Koningsdag. De andere werden bijvoorbeeld bij een afscheid van een brandweerkorps of de gemeenteraad uitgereikt. Eén of misschien twee keer werd een lintje geweigerd. Klijs vindt het ieders goed recht om ‘nee’ te zeggen. Zoals hij zelf een streep moet zetten door een aanvraag als iemand bijvoorbeeld een strafblad heeft.
Eén keer werd hij enorm verrast door een reactie van een burger. Klijs: “Dat was toen een vrouw opendeed nadat ik had aangebeld en zo was geschrokken was dat ze de deur keihard dichtgooide.” Het is uiteindelijk goed gekomen.
Zelf heeft Klijs nog geen lintje gekregen. Hoe zou hij reageren als het ooit zover zou komen? Klijs: “Ik zal echt een gat in de lucht springen.”
In onderstaande video leggen we uit welke stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat iemand een lintje krijgt:
Omroep Brabant zal maandag uitgebreid aandacht besteden aan de lintjesregen.