Liveblog

Coronanieuws: CoronaMelder doet vanaf zaterdagmiddag weer meldingen

30 april 2021 om 07:00 • Aangepast 1 mei 2021 om 11:02
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Voor veel werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis wordt het dit jaar moeilijk om vakantiegeld uit te keren.
  • Artsen- en verpleegkundigen pleiten voor een nationaal herstelplan voor de zorg.
  • 1426 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 420 coronapatiënten opgenomen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Blog gesloten


Dit was het voor vandaag. Je leest morgen alle corona-ontwikkelingen uiteraard weer in het blog. Teruglezen kan hieronder altijd.

22.15

CoronaMelder doet vanaf zaterdagmiddag weer meldingen

De CoronaMelder-app geeft gebruikers vanaf zaterdagmiddag 17.00 uur weer een melding als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge besloot woensdagavond de meldingen voor twee dagen uit te schakelen vanwege privacyproblemen bij Google. De meldingen blijven nog iets langer uit omdat het ministerie van Volksgezondheid wil wachten tot de veilige updates van Google op Android-telefoons staan.

Ook de opgespaarde meldingen van de afgelopen 48 uur zullen dan alsnog worden verzonden. Er zat een fout in het digitale raamwerk van Google. Daardoor hadden apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten toegang tot de gezondheidsgegevens van gebruikers van de CoronaMelder. Google zei woensdagavond al een update klaar te hebben waar de fout is uitgehaald. Het ministerie gebruikte de afgelopen dagen om te controleren of de privacyvoorwaarden in de nieuwe update gewaarborgd zijn. Dat blijkt het geval, zeggen de onderzoekers van het ministerie en de onderzoeker die het lek aan het licht heeft gebracht.

22.00

Kerken: Ruimer bezochte diensten leidden niet tot besmetting

Kerkdiensten met meer dan honderd bezoekers van ruim vijftig kerken die de afgelopen zes maanden zijn gehouden, hebben niet geleid tot coronabesmettingen. Dat stellen de betrokken kerken zelf in het EO-radioprogramma Dit is de Dag en de krant het Nederlands Dagblad (ND).

Die media ondervroegen ruim honderd reformatorische kerken. Volgens de kerken die de journalisten spraken hielden zij zich aan de RIVM-voorschriften van afstand houden en handen wassen. "Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst", stellen EO en ND.

19.49

Kabinet verlengt vliegverboden tot 15 mei


Het kabinet heeft besloten de vliegverboden voor vluchten uit Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika te verlengen tot 15 mei. Dit is gebeurd na een advies van het Outbreak Management Team (OMT). De deskundigen geven aan dat het advies om in quarantaine te gaan slecht wordt nageleefd. Van een quarantaineplicht is nog geen sprake.

18.55

Coronaregels leidden tot onduidelijkheid bij handhavers


Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die burgers controleren op onder meer het naleven van de coronagerels, vonden deze maatregelen en het handhaven ervan vorig jaar erg onduidelijk. Dat blijkt uit een evaluatie van I&O Research over het handhaven van de gedragsregels tussen maart en november 2020. De maatregelen werden in die periode vastgelegd in lokale noodverordeningen. Voor bijna zes op de tien handhavers was het niet duidelijk welke gedragsregels er golden.

Dat ook voor burgers de regels niet altijd duidelijk waren, leidde tot weerstand, zag zeven op de tien handhavers. De 1,5 meter afstand en regels over groepsvorming werden het minst goed nageleefd. "Burgers brachten ook het minste begrip op voor de naleving van de gedragsregels rondom groepsvorming", schrijft I&O.

17.58

Wie dit jaar 59 wordt, kan uitnodiging prik tegemoet zien


Mensen die zijn geboren in 1962 kunnen vanaf komende week een uitnodiging voor een coronavaccinatie op de mat krijgen. Het gaat dus om mensen die dit jaar 59 worden, aldus het RIVM. Zij kunnen nu al online een afspraak met de GGD inplannen via deze site.

De eerste mensen met een medische indicatie van 18 tot en met 59 jaar oud ontvangen ook vanaf volgende week een uitnodiging om naar de GGD te komen. Het gaat om mensen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. De huisarts maakt de selectie. Het kan zijn dat ze al een uitnodiging hadden, bijvoorbeeld doordat ze werken in de zorg. Wie al geprikt is, kan de andere uitnodiging weggooien. De mensen die zich melden krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

17.00

Ruim 140.000 testafspraken gemaakt voor proefuitjes


Voor de gratis sneltests die toegang verlenen tot musea, dierentuinen, voetbalwedstrijden en andere evenementenlocaties zijn sinds de start van de pilot op 27 maart meer dan 140.000 testafspraken gemaakt op testenvoortoegang.nl. Dat meldt Testen voor Toegang aan het ANP. Iets meer dan driehonderd van hen testten positief op het coronavirus, ongeveer 0,2 procent.

Het kabinet wil dat het eind mei mogelijk is om dagelijks 400.000 sneltests per dag af te nemen. Vorige week maakte Stichting Open Nederland, de stichting achter Testen voor Toegang, bekend welke zeven bedrijven de stichting daarbij gaan helpen. De zeven bedrijven leveren een extra testcapaciteit van 120.000 testen per dag, verdeeld over de zeven regio's waarin Stichting Open Nederland het land heeft opgedeeld.

16.17

Vier van de tien jongeren cijferen zich weg voor huisgenoot

Vier op de tien jongeren tussen de 16 en 24 jaar ontzeggen zich tijdens de coronacrisis belangrijke ervaringen omdat ze zich verantwoordelijk voelen jegens kwetsbare gezinsleden en huisgenoten. Zij ervaren zo meer last van de crisis en melden dan ook vaker psychische klachten, zoals angst en depressie, dan andere jongeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers naar hoe jongeren te betrekken bij de aanpak van de gevolgen van de coronacrisis. Het is uitgevoerd door kennisplatform de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dat onderzocht onder andere de vragen die onder jongeren leven, wat uiteindelijk ook de bovenstaande, onverwachte bevinding opleverde.

15.30

1426 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn 1426 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM vrijdag. Donderdag waren dat er 1391.

Landelijk gaat het vrijdag om 7830 nieuwe coronagevallen. Voor een vrijdag is dat relatief weinig. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 51.500 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 7354 bevestigde besmettingen per dag, het laagste aantal in iets meer dan twee weken.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

'Mini-campagne' om 65-plussers alsnog te verleiden tot een prik

Het ministerie van Volksgezondheid roept 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren op dat alsnog te doen. Het ministerie begint een 'mini-campagne' in huis-aan-huisbladen, op sociale media en via belangenorganisaties voor ouderen om mensen uit het geboortejaar 1955 of eerder erop te wijzen dat ze een prikafspraak kunnen maken.

Alle 65-plussers hebben hun uitnodiging voor een prik bij de GGD inmiddels gehad. Maar nog niet iedereen heeft het vaccin daadwerkelijk laten zetten, aldus het ministerie.

15.00

'Minder verblijfsaanvragen ingediend door corona'

De impact van corona is terug te zien in het aantal verblijfsaanvragen dat vorig jaar is ingediend. Dat meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op basis van het jaarverslag. Over de hele linie daalde het aantal aanvragen. Wel werden er bijna twee keer zoveel naturalisatieverzoeken behandeld.

De afname is het sterkst te zien bij verblijfsaanvragen van studenten of kennismigranten. Op grond van studie werden in 2020 12.310 verblijfsaanvragen gedaan, tegen 20.430 aanvragen een jaar eerder. Kennismigranten deden vorig jaar 13.710 keer een aanvraag, in 2019 waren dat er nog 20.970.

14.30

Aantal opgenomen coronapatiënten opnieuw boven de 2700

Ziekenhuizen behandelen opnieuw meer dan 2700 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Momenteel worden 2706 coronapatiënten opgenomen behandeld, twee meer dan op donderdag. Het is het hoogste niveau sinds begin januari. Het is bovendien de zesde achtereenvolgende dag van stijging, binnen een week steeg het totaalaantal opgenomen coronapatiënten met bijna 200.

Het aantal Covid-patiënten op de verpleegafdeling steeg afgelopen etmaal iets, van 1891 naar 1899. Dat is het hoogste aantal sinds half januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde juist iets, van 813 naar 807, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14.08

Pfizer wil goedkeuring EMA voor vaccineren vanaf 12 jaar

De fabrikanten Pfizer en BioNTech hebben bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een aanvraag ingediend om hun coronavaccin ook toe te staan voor kinderen vanaf twaalf jaar oud. Het is momenteel toegestaan voor mensen vanaf zestien jaar.

Het EMA heeft vaak vier tot zes weken nodig voordat het een beslissing heeft genomen. Kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar oud kunnen op zijn vroegst vanaf half juni worden ingeënt met het vaccin in Europa. De meeste landen prikken eerst ouderen, waardoor de jongeren in juni nog niet aan de beurt zijn.

Pfizer en BioNTech dienden eerder deze maand al hetzelfde verzoek in bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA. Volgens de fabrikanten was het vaccin tegen het coronavirus 100 procent effectief tijdens een klinische test in de Verenigde Staten.

13.10

Lareb wil meer onderzoek naar trombose en embolieën na coronaprik


Bijwerkingencentrum Lareb vindt meer onderzoek naar trombose en embolieën na coronavaccinaties nodig. Het kreeg tot en met 14 april 399 meldingen van trombose of embolieën na coronaprikken binnen, op bijna 4 miljoen toegediende vaccins. In de groep die geprikt was met AstraZeneca is het aantal meldingen iets hoger dan verwacht.

"Of alles is gemeld, is niet bekend. Op basis van de meldingen kan geen conclusie worden getrokken over een relatie met de vaccins", aldus het Lareb, dat daarom meer onderzoek adviseert. .

12.45

'Onzeker of overleg over versoepelingen doorgaat'

Het is maar de vraag of het kabinet komend weekeinde bijeenkomt in het Catshuis om te praten over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat is afhankelijk van de ruimte die het Outbreak Management Team (OMT) ziet om maatregelen los te laten, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Het deskundigenpanel vergadert daar vrijdag over.

"We bekijken van week tot week wat de ruimte is", zegt De Jonge. Het kabinet houdt daar doorgaans op zondag informeel overleg over in het Catshuis, waarna op maandag of dinsdag een besluit valt. "Maar als we zien dat die ruimte er op dit moment nog niet is, dat we beter even kunnen wachten, dan heeft ook een Catshuisoverleg niet zoveel zin", zegt de minister.

12.30

EK hockey met publiek, voorverkoop begonnen

Bij de Europese kampioenschappen hockey in juni in Amsterdam zijn per dag ongeveer 2700 toeschouwers welkom. Hockeybond KNHB meldt vrijdag dat de voorverkoop inmiddels is gestart voor het toernooi voor zowel mannen als vrouwen dat op 4 juni begint in het Wagener Stadion.

12.15

'Verkoop pas coronazelftesten als verpakkingen goed zijn'

Coronazelftesten kunnen pas worden verkocht als de verpakkingen en bijsluiters op orde zijn. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid in een rapport van vrijdag.

De inspectie krijgt klachten binnen van gebruikers die verkeerd verpakte testen hebben gekocht. Zo hadden sommige testen een te lang wattenstaafje. Ook is de gebruiksaanwijzing van sommige testen te onduidelijk. Na een paar proefaankopen ontdekte de inspectie dat geen van de bijsluiters de verplichte gezondheidswaarschuwing geeft.

12.00

Coronauitbraak in verpleeghuis na vaccinatie bewoners

In een tehuis voor dementerende ouderen in het Gelderse Wehl zijn 12 van de 29 bewoners positief getest op het coronavirus, terwijl de bewoners allemaal al zijn gevaccineerd. De besmette bewoners hebben milde klachten en worden gescheiden van de andere mensen in het tehuis verzorgd.

Bijna alle bewoners hebben hun tweede vaccinatie al gehad, zegt een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt. Een of twee bewoners hebben alleen nog hun eerste prik ontvangen. De mensen die hun tweede prik wel kregen, ontvingen die al meer dan twee weken geleden. Toen het virus het verpleeghuis eenmaal binnen was, raakten in korte tijd twaalf mensen besmet. De uitbraak laat dan ook zien dat je het virus nog steeds kunt overdragen, ook al ben je gevaccineerd, stelt specialist ouderengeneeskunde Marco Repko van Sensire.

Volgens de woordvoerder van de organisatie komen besmettingen onder gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen wel vaker voor. Een uitbraak van deze omvang is hij nog niet eerder tegengekomen, maar dat betekent volgens hem niet dat het niet gebeurt. "Niet alle verpleeghuizen brengen dit soort informatie naar buiten. Wij hebben besloten dat wel te doen, juist om te laten zien dat het nodig blijft je aan de maatregelen te houden."

De GGD onderzoekt of de uitbraak in het verpleeghuis is veroorzaakt doordat het om een extra besmettelijke variant van het virus gaat.

11.35

Grapperhaus: 'Overtuigd dat avondklok hielp'

De avondklok heeft volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wel degelijk nut gehad de afgelopen maanden: "Ik ben overtuigd aanhanger van de gedachte dat de avondklok ons geholpen heeft."

De avondklok werd ingevoerd op zaterdag 23 januari en gold tot met afgelopen woensdagochtend halfvijf. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei deze week dat de ingrijpende maatregel nauwelijks effect heeft gehad. De opmerking van Kuipers verbaasde Grapperhaus. Het kabinet heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd inhoudelijk te reageren op de opmerkingen van Kuipers.

Volgens de minister liep de mobiliteit na de invoering van de avondklok met zo'n 10 procent terug. Handhavers zeggen dat het op straat rustiger werd en het blijkt volgens hem ook uit de mobiliteitscijfers van het RIVM en Rijkswaterstaat.

11.15

Aantal coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen licht gestegen

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 420 coronapatiënten opgenomen. Donderdag waren dat er nog 413. De afgelopen 24 uur zijn 53 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 44 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Zeven mensen werden er overgeplaatst en zeven coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.15

Rusland produceert eerste coronavaccin voor dieren

Rusland heeft de eerste 17.000 doses van een coronavaccin voor dieren geproduceerd. Het middel beschermt zoogdieren als honden, katten, nertsen en vossen, waarvan bekend is dat ze het coronavirus kunnen krijgen.

De eerste doses van Carnivac-Cov worden in Rusland gebruikt. Zeker twintig organisaties vanuit de hele wereld hebben interesse getoond in het middel. Het vaccin werd in maart goedgekeurd in Rusland en volgens dat land wordt de aanvraag voor goedkeuring in de Europese Unie momenteel voorbereid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder al dat het bezorgd was over besmettingen tussen mensen en dieren. Volgens Rusland helpt dit vaccin zulke besmettingen te voorkomen. Ook zouden mogelijke mutaties kunnen worden voorkomen, doordat dieren met dit vaccin niet besmet raken.

10.00

‘Veel Nederlanders willen op vakantie naar buitenland’

Ondanks corona willen veel Nederlanders dit jaar op vakantie naar het buitenland. Dat meldt onderzoeksbureau Trends & Tourism na een onderzoek onder ruim drieduizend Nederlanders. 48 procent van de ondervraagden wil naar het buitenland, terwijl 44 procent de zomervakantie in eigen land wil doorbrengen.

Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 45 procent een vakantie geboekt. Verder geeft 52 procent van de deelnemers aan beslist of waarschijnlijk op vakantie te willen gaan komende zomer. Zon 22 procent twijfelt nog en 26 procent verwacht niet te gaan.

Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn de populairste buitenlandse bestemmingen, meldt het onderzoeksbureau. In eigen land bestaan de meeste plannen voor Gelderland, Drenthe en Noord-Holland.

09.50

AstraZeneca deelt voor het eerst omzetcijfers van coronavaccin

AstraZeneca heeft in het eerste kwartaal met zijn coronavaccin een omzet geboekt van 275 miljoen dollar. Het is de eerste keer dat de farmaceut financiÙle details over de distributie en opbrengsten van het vaccin naar buiten brengt. Eerder had AstraZeneca wel aangegeven dat het gedurende de pandemie geen winst maakt op het product, dat het voor de kostprijs aanbiedt.

Het vaccin heeft AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford ontwikkeld en is inmiddels in meer dan 100 landen goedgekeurd voor gebruik. In totaal werden in het eerste kwartaal 68 miljoen doses gefactureerd, aldus AstraZeneca.

09.41

Bouwbedrijf Heijmans verkoopt meer woningen ondanks corona

Bouwbedrijf Heijmans blijft weinig last houden van de coronacrisis. De onderneming verkocht in het eerste kwartaal meer woningen dan in dezelfde periode een jaar terug. Ook in de infrasector presteerde het bedrijf boven verwachting. Vanwege de gunstige ontwikkelingen heeft Heijmans tegelijk ook zijn verwachtingen voor het hele jaar verhoogd.

Tot en met april verkocht Heijmans 755 woningen: 582 particuliere woningen en 173 bedrijfspanden. In dezelfde periode vorig jaar waren het er in totaal 666. Vooral de verkoop aan particulieren steeg. Dat komt door het grote tekort aan woningen in Nederland.

09.40

Wereldwijd meer dan 150 miljoen coronabesmettingen geteld

Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 150 miljoen besmettingen geregistreerd. Dat heeft het Franse persbureau AFP uitgerekend. Het wereldwijde dagcijfer is sinds halverwege februari ruim verdubbeld. Er worden nu dagelijks zo'n 821.000 besmettingen vastgesteld. De Verenigde Staten hebben tot nu toe de meeste coronapatiënten gehad met 32,2 miljoen vastgestelde besmettingen. Daarna volgen India (18,8 miljoen) en Brazilië (14,6 miljoen).

07.24

Winkelomzet gestegen dankzij onlineshoppen


De omzet van winkels in Nederland is vorige maand gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS. Het is de eerste maand dit jaar met een stijging. Dat komt omdat vorig jaar de eerste coronamaatregelen golden in maart en veel winkels vrijwillig de deuren sloten. Door een toename van het webwinkelen kreeg de branche een extra steun in de rug. De omzet steeg afgelopen maand met 5,9 procent, het aantal verkochte producten lag 4,9 procent hoger.

Wachten op privacy instellingen...

06.52

Vakantiegeld voor veel werkgevers nu een probleem

Voor veel werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis wordt het dit jaar moeilijk om vakantiegeld uit te keren. Dat bevestigen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW aan BNR. In sommige gevallen is zelfs al tegen werknemers gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen, blijkt uit een rondvraag van de nieuwszender. Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland is het probleem 'groter dan vorig jaar'.

03.53

Artsen- en verpleegkundigen pleiten voor nationaal herstelplan


De Federatie Medisch Specialisten en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN pleiten voor een nationaal herstelplan voor de zorg. Dat moet personeel voorbereiden op de situatie na corona, omdat er dan een enorme berg 'inhaalzorg' wacht. "Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren", zeggen de beroepsorganisaties in het AD.

03.30

Diergaarde Blijdorp open voor vierduizend bezoekers

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam opent vrijdag de deuren voor vierduizend bezoekers als onderdeel van de pilotserie Testen voor Toegang. Eerder deze maand gingen ook Artis en Ouwehands Dierenpark in Rhenen open als pilot. Volgens de routekaart van de overheid is het vooruitzicht nu dat dierentuinen op 11 mei weer beperkt open kunnen, zonder dat een sneltest noodzakelijk is.

00.55

Eerste gevallen 'Indiase coronavariant' vastgesteld in Frankrijk


In Frankrijk zijn de eerste gevallen vastgesteld van de B.1.617-variant van het coronavirus, die in India momenteel torenhoge besmettingsaantallen en dodentallen veroorzaakt. Het eerste geval, dat donderdag is vastgesteld, betreft een vrouw uit zuidwest-Frankrijk die onlangs naar India was gereisd, meldde het ministerie. Ook de andere twee besmette personen, uit het zuidoosten van Frankrijk, waren recent in India.

00.01

Aantal stakingsacties ligt nu al hoger dan in coronajaar 2020


Vanwege de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar opvallend weinig stakingsacties afgekondigd, zo meldt het statistiekbureau CBS. Door de virusuitbraak lagen veel cao-onderhandelingen stil en was het een groot deel van het jaar niet toegestaan om met grote groepen bij elkaar te komen. Vorig jaar vonden negen stakingsacties plaats. In 1983 werd voor het laatst zo weinig gestaakt.

00.01

Aantal cliënten jeugdzorg voor het eerst gedaald sinds 2015


Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar heeft vorig jaar een vorm van jeugdzorg gekregen. Het is voor het eerst dat het aantal jeugdzorgcliënten daalde sinds de decentralisatie naar de gemeenten in 2015. Dat komt naar voren uit voorlopige cijfers van het CBS. Het bureau heeft niet onderzocht of de daling door de coronacrisis komt, maar noemt dit 'absoluut zeer voor de hand liggend'.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!