Archeoloog Emmery strijdt voor zijn werkplaats: 'Sloop zou zonde zijn'

4 mei 2021 om 20:04 • Aangepast 6 mei 2021 om 11:32
nl
Geit Emmery (56) is vrijetijdsarcheoloog. Twintig jaar geleden mocht hij van de gemeente Son en Breugel een pand uit 1839, bekend als De Villa, als werkplaats gaan gebruiken. Nu het pand aan de Wilhelminalaan in Son geen gemeentelijk monument wordt, is hij bang dat de gemeente het wil slopen. Hij maakt bezwaar omdat het volgens hem een voor Son unieke ambachtswoning is.
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

Als kleine jongen van vier reed Geit al met zijn step langs het pand. Nooit had hij kunnen bedenken dat dit pand op een dag zijn werkplaats zou worden. “Ik reed op mijn step tot de stoeprand, want ik mocht niet van de stoep af. Recht tegenover het pand draaide ik dan om”, zegt Geit.

De gemeente wees hem tegen het einde van de vorige eeuw het pand De Villa toe. “Ik kon de werkplaats gebruiken als privéopslag en als werkruimte voor mijn activiteiten als archeoloog”, zegt Geit. Maar nu is hij bang dat de gemeente het pand afbreekt, omdat het pand niet de status gemeentelijk monument heeft gekregen van de monumentencommissie.

"Ik ben bang dat het pand afgebroken wordt"

Volgens hem heeft de gemeente de Villa 'strategisch' aangekocht. “De gemeente kan het pand afbreken, maar als het geen monument is, kan niemand daar bezwaar tegen maken", zegt Geit aangeslagen. De gemeente laat weten dat er nog geen plannen zijn om het pand af te breken.

“De monumentencommissie vindt het pand niet interessant genoeg voor de status gemeentelijk monument”, zegt woordvoerder Joost Claassen van de gemeente Son en Breugel. Geit heeft nog een half jaar gekregen om een bezwaar in te dienen tegen het besluit.

"Ik geloof niet dat dit pand als boerderij is gebouwd"

“De monumentencommissie gaat ervan uit dat dit pand een boerderij is geweest en daar niets van te herkennen is. Maar ik geloof niet dat dit pand als boerderij is gebouwd.” Geit weet het zeker: “Dit is de laatste ambachtswoning met originele elementen."

Er staan volgens hem meer van dit soort panden in het dorp. “Maar daar is alles uit gerestaureerd en kapotgemaakt." De Villa heeft de originele kelder, opkamer en de kast waar later de bedstee in zat. “Het is zeldzaam dat dit pand niet gemoderniseerd is. Je ziet de financiële krapte door de generaties heen. Er zijn aanpassingen gedaan, zonder iets volledig af te breken. Zelfs de originele binnendeuren zijn ergens anders in het pand hergebruikt”, zegt Geit.

Geit gaat bezwaar maken, maar niet omdat hij in het pand wil blijven zitten. “Ik doe het niet uit eigenbelang. We hebben al weinig monumenten in Son en Breugel. Het zou zonde zijn als het ooit afgebroken wordt. Je haalt de ziel uit de omgeving”, zegt Geit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.