Eerst moesten de grote grazers weg bij Dorst, nu komen ze weer terug

10 mei 2021 om 13:41 • Aangepast 11 mei 2021 om 11:59
nl
Grote grazers keren in oktober of november terug in de boswachterij Dorst, ook bekend als natuurgebied Surae. Zo’n tien tot twaalf galloway-koeien grazen er dan in het hart van het gebied de overtollige begroeiing weg. Drie jaar geleden moest een kudde Schotse Hooglanders juist weg uit Surea.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

In 2018 waren er enkele incidenten met boze Schotse hooglanders en bezoekers van het natuurgebied. “Door de drukte was het toen veel te onrustig voor de dieren”, zegt boswachter Patrick Raats.

Volgens hem werd het steeds drukker in het natuurgebied en hielden mensen zich niet aan de afspraken. “Bijvoorbeeld op dertig meter afstand van dieren blijven en honden aan de lijn te houden. De kudde werd steeds onrustiger. Toen hebben we besloten de Schotse hooglanders uit het gebied te halen. Ook al omdat het contract met de boer was afgelopen.”

Saai gebied
Met het vertrek van de Schotse hooglanders verdween ook het aanzicht van het gebied. “Na een jaar zagen we dat het weer dicht begon te groeien, terwijl we willen dat het een open gebied blijft. Een alternatief zou machinaal maaien zijn, maar dan wordt het een saaie omgeving. We willen het gebied zijn biodiversiteit teruggeven. Toen is er besloten de grote grazer terug te laten keren.”

Steeds vaker krioelt het in het natuurgebied van de wandelaars met of zonder hond, fietsers, mountainbikers en ruiters. Daarom wil de boswachterij iedere recreant zijn eigen gebied geven. “Zo komen de grote grazers in de kern van het gebied, waar alleen wandelaars zonder hond mogen komen. Dat gebied is afgesloten voor fietsers, ruiters en wandelaars met een hond”, beschrijft Raats.

Eigen wandel- en fietspaden
Het gebied waar de grazers gaan lopen is zo’n tweehonderd hectare groot, daarnaast blijft er nog zo’n vijfhonderd hectare over voor de andere gebruikers. “Die krijgen ieder eigen wandel- of fietsroutes en ruiterpaden. Ze worden om het gebied van de grazers heen geleid. Er zijn geen verstorende elementen meer voor galloways.”

Verder komen er alleen maar galloway-koeien in de boswachterij Dorst en blijven de stieren en kalfjes bij de eigenaar. “Dat scheelt ook. In het natuurgebied zijn straks alleen rustige volwassen dieren.”

Petitie
Marinka van Teeffelen-Hendrikx uit Oosterhout is een petitie gestart omdat ze het plan van Boswachterij Dorst niet ziet zitten. “Ik vind dat het hele gebied toegankelijk moet blijven voor iedereen. Niet alleen voor wandelaars maar ook voor fietsen, wandelaars met honden, ruiters, mensen in scootmobiel of rolstoel die worden in het nieuwe plan allemaal uitgesloten. Je kunt het gebied vanaf de buitenkant niet meer in”, legt Marinka uit.

“Het natuurgebied als tientallen jaren toegankelijk voor iedereen. Ik vind het zo’n mooi gebied en fiets er bijna iedere dag doorheen. Als ik zie hoeveel mensen daar aan het genieten zijn samen met hun kinderen of met de hond. In dat gedeelte kun je straks alleen te voet in, maar er zijn ook mensen die niet kunnen lopen.”

Marinka hoopt met de petitie, die al zo'n duizend keer is ondertekend, de boswachterij op andere gedachten te brengen. Daarnaast loopt er nog een enquête van Staatsbosbeheer waarop al zo’n tweeduizend mensen hebben gereageerd. “Ik ben benieuwd wat er uit die enquête komt. Daar zal de boswachterij Dorst ook iets mee moeten doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!