‘1 coronapatiënt die 3 weken op de ic ligt, betekent 10 operaties afzeggen'
In een paar dagen tijd is het aantal coronapatiënten op Brabantse ic-afdelingen gezakt naar iets boven de 100. Het laagste aantal sinds 28 maart. Bovendien neemt de instroom van zieke coronapatiënten op andere afdelingen lichtjes af. Er is dus voorzichtig ruimte voor optimisme. Maar juichen? Daarvoor is het volgens de ziekenhuizen veel te vroeg. Zij hebben de ic-capaciteit bijna verdubbeld om naast de gewone zorg ook alle coronapatiënten te kunnen opvangen.
Wat valt op als we de ziekenhuiscijfers onder de loep nemen? En wie zijn de coronapatiënten die in deze derde golf op de ic's belanden? Desirée Burger geeft uitleg.
“Als mensen nu in het ziekenhuis belanden, stromen ze vaak sneller door naar de ic.”
Wie een blik werpt op het coronadashboard van de Brabantse ziekenhuizen, ziet talloze grafieken en tabellen. Groene en blauwe staatjes geven de ziekenhuisbezetting door coronapatiënten per dag weer. Maar ook hoeveel patiënten zijn overleden, overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en zijn ontslagen.
Opvallend is de verhouding tussen coronapatiënten op de verpleegafdelingen en op de intensivecare-afdelingen. Relatief gezien liggen er nu meer coronapatiënten op de ic’s dan tijdens eerdere golven. Zo zijn de verhoudingen:
- 1 november 2020: 89 patiënten (20%) op de ic, 367 patiënten (80%) op de verpleegafdelingen.
- 1 januari 2021: 106 patiënten (23%) op de ic, 347 patiënten (77%) op de verpleegafdelingen.
- 1 mei 2021: 120 patiënten (30%) op de ic, 274 patiënten (70%) op de verpleegafdelingen.
Een oorzaak is volgens ic-manager Burger dat mensen vanwege thuisbehandeling minder snel op verpleegafdelingen terechtkomen. “Zij krijgen thuis bijvoorbeeld hulp van de huisarts: door ze thuis zuurstof toe te dienen.” De keerzijde: “Als mensen dan toch in het ziekenhuis belanden, stromen ze vaak sneller door naar de ic, omdat ze zo ziek zijn.”
In vergelijking met eerdere coronapieken valt op dat er minder 80-plussers in de ziekenhuizen te zien zijn. In plaats daarvan zijn het vooral jongere coronapatiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben, blijkt uit cijfers van intensivecare-stichting NICE. Meer veertigers en vijftigers zijn opgenomen en ook het aandeel van zestigers en zeventigers is nog hoog.
De reden volgens het RIVM: coronavaccins. Veel 80-plussers zijn gevaccineerd en ook veel mensen tussen de 60 en 79 krijgen inmiddels volop spuiten in de bovenarm. Maar mensen die 40 of 50 zijn, komen daar over het algemeen nog niet voor in aanmerking. En omdat de besmettingscijfers hoog zijn, worden relatief gezien veel mensen uit deze leeftijdscategorie opgenomen.
"Vaccineren is echt de oplossing. Je ziet gewoon dat het werkt."
Op de ic is die trend iets minder sterk, maar nog altijd zichtbaar. Omdat een medicijn tegen het coronavirus er niet is, ziet Burger slechts één oplossing: "Doorprikken. Vaccineren is echt de oplossing. Je ziet gewoon dat het werkt. Ook al kunnen gevaccineerden wel besmet raken, vaccineren zorgt er wel voor dat veel minder mensen ernstig ziek worden”, zegt ze.
Op die manier moet de zorg volgens de intensivist weer lucht krijgen om de ontstane wachtlijsten weg te werken. Momenteel is ruim veertig procent van alle geplande operaties opgeschort en duurt het minimaal een jaar voordat alle uitgestelde zorg wordt ingehaald.
Dat heeft volgens Burger alles te maken met de drukte op de intensivecare-afdelingen. Er liggen zo veel coronapatiënten dat niet-ic-medewerkers moeten bijspringen. Naast de 235 vaste ic-medewerkers in het ETZ helpen dagelijks veel collega's van andere afdelingen mee, vooral uit de operatiekamers. Daar is de zorg deels stil komen te liggen.
"Er is simpelweg geen personeel voor de operaties."
Burger maakt een rekensommetje waarbij ze in het achterhoofd houdt dat het ic-verblijf van een coronapatiënt gemiddeld 17 dagen duurt: “Voor één patiënt die drie weken op de ic ligt, moeten we meer dan tien operaties afzeggen. Er is simpelweg geen personeel voor.”
Wie dat vermenigvuldigt met de huidige Brabantse ic-bezetting van dik 100 coronapatiënten, begrijpt dat het nog lang zal duren voordat het stuwmeer aan uitgestelde zorg leeg is.
LEES OOK: