Persconferentie kabinet dreigt verplicht nummer te worden
Aanvankelijk sloegen ze nog in als een bom, de boodschappen die minister-president Mark Rutte live op tv de natie verkondigde. Zo vaak kwam het niet voor dat een regeringsleider naar dit ‘wapen’ moest grijpen. Tientallen van die ‘spreekbeurten’ verder, zijn het gaandeweg vooral losse flodders geworden. Losse flodders waarmee de premier, terzijde gestaan door kameraad De Jonge, steun probeert te zoeken voor het coronabeleid van het kabinet.
Best bekeken tv-programma
Rutte ontwikkelde zich vorig jaar nog als kijkcijferkanon. Zo werd zijn toespraak op 14 december, waarin hij een tweede lockdown aankondigde, met 8,6 miljoen kijkers zelfs het best bekeken tv-programma van het jaar. Daar kon geen voetbalwedstrijd aan tippen.
Maar de kijker lijkt het inmiddels wel te geloven. Het vertrouwen in de maatregelen die volgens de regering hard nodig blijven, wordt met de dag minder. De meest recente persconferentie werd bekeken door nog geen drie miljoen Nederlanders. Het publiek lijkt murw te zijn geslagen door al de beperkingen die worden opgelegd. Ook speelt mee dat veel van wat Rutte en De Jonge ’s avonds te berde brengen eerder die dag en soms zelfs dagen daarvoor al op straat ligt. Waarom zouden mensen dan nog met het bord op schoot gaan luisteren?
Begrip slaat om in kritiek
Dat was maart vorig jaar wel anders: Rutte koos de tv uit om het volk bij te praten. Om op zeer serieuze toon het land te vertellen dat er sprake was van een zeer kritieke toestand en dat er heel veel voorlopig niet mogelijk zou zijn. Vooral ook in Brabant, waar extra stappen nodig waren om COVID-19 onder controle te krijgen.
De maatregelen oogstten aanvankelijk louter begrip. Maar langzaam maar zeker groeide de kritiek. Van mensen die het virus een griepje noemden tot ondernemers in met name de horecasector die vonden, en nog vinden, dat ze onevenredig hard beknot worden in hun activiteiten.
Rutte en De Jonge blijven het publiek bestoken met live uitgezonden maar allengs minder regelmatig geplande optredens. Eén ding blijft onveranderd: het hartstochtelijk pleidooi aan ieders adres om je te houden aan de basisregels. Blijf dus zoveel mogelijk thuis, houd afstand en was je handen stuk.
'Virus is nog niet klaar met ons'
Verder goochelen de bewindslieden met cijfers en al dan niet vage beloftes en halen zij alles uit de kast om het probleem zo inzichtelijk mogelijk te maken. De strijd tegen het virus wordt vergeleken met een marathon, maar ook met het vlottrekken van een mammoettanker. En, zo wordt meermalen verkondigd, er zal een hamer nodig zijn om die ziekteverspreider plat te slaan. “Wij kunnen wel klaar zijn met dat virus, maar het virus is nog niet klaar met ons”, is een andere oneliner om het volk bij de les te houden.
Het kabinet belegt deze dinsdagavond een nieuwe persconferentie. Onder meer de reis- en evenementenbranche en de cultuursector hopen op versoepeling. Komt die er niet of onvoldoende, of blijft een aannemelijk verhaal uit, dan wordt de kans met de dag groter dat de Nederlander klaar is met het kabinet.