Puppyhandelaar in Chaam in strijd met bestemmingsplan, dwangsom dreigt

12 mei 2021 om 17:36 • Aangepast 13 mei 2021 om 17:37
nl
De gemeente Alphen-Chaam dreigt maatregelen te nemen tegen een puppyhandelaar die zich half december vestigde aan de Bredaseweg in Chaam. De gemeente werd hierop gewezen door dierenwelzijnsorganisatie House of Animals, die spreekt van een 'malafide handelaar'.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

"Wij ontvingen een handhavingsverzoek van House of Animals, met de vraag of de hondenfokkerij die zich daar bevindt in lijn is met het bestemmingplan", laat een woordvoerster van de gemeente weten. Dit blijkt niet het geval. De gemeente heeft het voornemen een zogenoemde last onder dwangsom op te leggen, voor een bedrag van 20.000 euro. Dat zou betekenen dat het bedrijf zijn activiteiten moet staken en als dat niet gebeurt dreigt de gemeente met een dwangsom van 20.000 euro. "Op dit voornemen kan nog tot 22 mei gereageerd worden."

Klachten
Volgens House of Animals zijn er sinds februari bij hen klachten over deze handelaar binnengekomen en is op basis hiervan besloten een onderzoek te starten. Daaruit zou zijn gebleken dat de inentingen tegen hondsdolheid niet zouden kloppen.

Op de website van de fokker wordt echter benadrukt dat de puppy's in Chaam afkomstig zijn van kleinschalige fokkerijen die het welzijn van de dieren hoog in het vaandel hebben staan. "Door onze unieke werkwijze hebben hebben wij honderd procent controle op de volledige kweekcyclus en kwaliteit van onze puppy's."

'Niet te achterhalen waar de puppy's vandaan komen'
Volgens House of Animals klopt dit niet en zouden alle honden die deze fokker verhandelt, gekocht zijn bij Eurodog Hungary, een groot verzamelcentrum in Hongarije. "Het is daardoor niet te achterhalen waar de puppy's vandaan komen, behalve dat ze Oost-Europees zijn en mogelijk afkomstig uit risicolanden wat betreft hondsdolheid."

Een medewerkster van de fokkerij laat weten dat van deze beschuldigingen 'niks waar' is. Volgens haar is de eigenaresse bezig om met de gemeente uit te zoeken waar deze verhalen vandaan komen. "Want dit is valse informatie die iemand rondstrooit via sociale media."

Volgens haar komen er wel een aantal honden uit Hongarije, maar gebeurt alles volgens de wet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!