Patsercontrole in jachthaven om criminele booteigenaren op te sporen
Maar hoe kun je een 'criminele booteigenaar' dan herkennen? Concrete herkenningspunten zijn er eigenlijk niet. Volgens politiewoordvoerster Mireille Aalders moeten de mensen vooral vertrouwen op hun gevoel. "Het gaat om het gevoel dat de combinatie van eigenaar en het luxe jacht of de dure jetski niet klopt. Misschien zijn dat wel mensen waarbij je denkt dat ze eigenlijk niet het inkomen hebben die past bij de boot waarin ze zitten.''
De woordvoerster wil nog niet ingaan op de vraag of dit 'onderbuikgevoel' ertoe kan leiden dat mensen op hun huidskleur worden beoordeeld. "We weten op voorhand niet wat we kunnen verwachten, daarvoor moeten we wachten tot na het weekend.’’
Patsercontroles
De politie heeft vaker van deze zogenoemde patsercontroles uitgevoerd onder auto’s. Volgens Aalders gebeurt dit vaker bij 'luxe' voertuigen. "We hebben het vaker gedaan met auto's en richten ons dus ook op boten." De focus lag al op de grotere havens zoals die in Vlissingen en Rotterdam, maar wordt nu ook verlegd naar de kleinere jachthavens, zoals Dintelmond.
Het doel van de patsercontroles is om boten op het spoor te komen die gekocht zijn om crimineel geld wit te wassen. Maar ook vaartuigen die gebruikt worden voor de mensenhandel of het vervoeren van drugs.
Onderzoeken
De politie zal de meldingen van recreanten zelf eerst grondig onderzoeken voordat er actie wordt ondernomen. "Dat iemand ons tipt, betekent natuurlijk niet dat de politie een uur later aanklopt bij de eigenaar van de boot."