Coronanieuws: forse daling van coronabesmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 332 coronapatiënten opgenomen, 21 minder dan vrijdag.
- Er zijn zaterdag 875 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Brabant.
- Zo'n 59 procent van de Nederlanders zou zijn of haar kind laten vaccineren tegen het coronavirus wanneer dat zou kunnen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Dit liveblog is afgesloten.
Liveblog
Nederland stuurt 700.000 coronavaccins naar Suriname
Suriname krijgt de komende tijd uit Nederland zo'n 700.000 Covid-vaccins. Dat heeft de Volkskrant zaterdag uit Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen vernomen. Met de Nederlandse hulp moet het mogelijk zijn iedereen in Suriname van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven.
Afgelopen woensdag werd bekend dat Suriname de regering in Den Haag per brief had verzocht om vaccins. Na twee weken zou daarop nog geen reactie zijn gekomen. Daarna is de zaak in een stroomversnelling geraakt. Minister Hugo de Jonge zei afgelopen week dat Nederland vanwege "de speciale relatie" met Suriname in gesprek zou gaan over de mogelijk te bieden hulp.
Virtuele Eurovision Village officieel geopend
Songfestivalbaas Martin Österdahl en de Rotterdamse songfestivalwethouder Said Kasmi hebben zaterdagavond het virtuele Eurovision Village geopend. Hier kunnen sinds 20.00 uur songfestivalfans terecht. "Voor het eerst in de geschiedenis hebben we een virtuele ontmoetingsplaats gemaakt", zei Kasmi vanaf de Binnenrotte in Rotterdam.
Vanwege de coronacrisis is het dit jaar niet mogelijk om een fysieke fanzone op te bouwen in de Maasstad, waar komende week het Eurovisie Sonfgestival plaatsvindt.
VWS en Van Lienden maandag in gesprek over leveranties mondkapjes
Het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden gaan maandag met elkaar in gesprek over de 40 miljoen mondkapjes die via hem zijn geleverd. Aanleiding is een publicatie in de Volkskrant. De politiek commentator en activist maakte zich vorig voorjaar sterk voor de aanschaf van medische mondkapjes toen daar wereldwijd een enorme schaarste aan bestond. Van Lienden claimde dat belangeloos te doen via de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie, maar verdiende daar mogelijk toch veel geld aan via eigen bv's die hij met compagnons oprichtte, meldt de Volkskrant na onderzoek.
Ook de kwaliteit van de beschermingsmiddelen was niet onomstreden. De mondkapjes uit China, waarvoor VWS 100 miljoen euro betaalde, zijn niet gebruikt. VWS stelt zaterdag dat naar aanleiding van de publicatie "we van beide kanten vragen hebben openstaan", aldus een woordvoerder, die hier verder niet op in kan gaan. Van Lienden zelf liet weten dat het artikel in de krant in zijn ogen een suggestief stuk is vol onjuistheden.
Duizenden lopen mee in vrijheidsmars in Amsterdam
Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam-Zuidoost een vrijheidsmars gelopen, de World Wide Rally for Freedom. Ze hadden de inmiddels bekende gele paraplu's bij zich, en ook vlaggen en spandoeken. Volgens de gemeente is de demonstratie rustig verlopen, de politie hoefde niet in te grijpen.
De deelnemers vinden de coronamaatregelen, lockdowns en vaccinatiepaspoorten een inperking van hun vrijheid. De optocht begon rond het middaguur bij de Johan Cruijff ArenA. De politie begeleidde de stoet. De gemeente Amsterdam riep mensen rond 14.00 uur op niet meer naar het Arena Park te komen. Het was toen te druk bij de demonstratie, aldus de gemeente via Twitter. Een soortgelijke mars vond zaterdag ook plaats in veel andere landen.
Coronabesmetting in Poolse songfestivaldelegatie
In de Poolse delegatie voor het Eurovisie Songfestival, is iemand besmet geraakt met corona. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt. Daardoor zijn de Polen niet bij de openingsceremonie op zondag. De besmette man of vrouw had zaterdag een positieve test en zit nu in quarantaine. Ook andere leden uit de delegatie doen dat uit voorzorg. Het is nog niet bekend wat dit betekent voor de deelname van Polen. Het Eurovisie Songfestival wordt zondagavond officieel afgetrapt bij de Cruise Terminal Rotterdam.
Forse daling van coronabesmettingen in Brabant
In onze provincie zijn zaterdag 875 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 236 minder dan een dag eerder. Toen ging het om 1111 nieuwe besmettingen.
4520 nieuwe coronagevallen in Nederland
Het RIVM meldt dat tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4520 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zevende dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5794 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care ligt is weer gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2183 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 21 maart. Ten opzichte van vrijdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 67. Op de verpleegafdelingen zijn 49 bedden vrijgekomen ten opzichte van een dag eerder. Op die vleugels liggen nu 1473 coronapatiënten. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 18 naar 710. Het is de tiende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.
'Filantroop Sywert van Lienden verdiende aan pandemie'
Politiek commentator en activist en lobbyist Sywert van Lienden kwam in het voorjaar van 2020 in actie om het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen. Naar eigen zeggen belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Maar geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie, en dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als "een onacceptabel gezondheidsrisico", zo meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.
Op Twitter schrijft van Lienden dat de mondkapjes wel veilig zijn bevonden voor particulieren en zorgmedewerkers. Over de overige aantijgingen zegt hij:
'Kom niet meer naar het Arenapark'
De gemeente Amsterdam roept mensen op om niet meer naar het Arena Park te komen. Het is te druk bij de demonstratie die deel uitmaakt van de World Wide Rally for Freedom, aldus de gemeente via Twitter.
Duizenden lopen mee in vrijheidsmars in Amsterdam Zuidoost
Enkele duizenden mensen lopen in Amsterdam Zuidoost een vrijheidsmars, de World Wide Rally for Freedom. Ze hebben de inmiddels bekende gele paraplu's bij zich, en ook vlaggen en spandoeken. De deelnemers vinden de coronamaatregelen, lockdowns en vaccinatiepaspoorten een inperking van hun vrijheid. De optocht begon bij de Johan Cruijff Arena. De politie begeleidt de stoet. Een soortgelijke mars wordt zaterdag ook gelopen in veel andere landen.
Nederlander maakt haast met vakantie na aangepast reisadvies
Veel Nederlanders willen zo snel mogelijk op vakantie nu de overheid een handvol landen als veilig genoeg heeft bestempeld. Niet-essentiële reizen zijn na een aanpassing van de reisadviezen weer mogelijk naar vakantiebestemmingen als Ibiza, Aruba, Curaçao en een groot aantal Griekse eilanden. Dit veroorzaakt grote drukte bij reisorganisaties, waar sommige klanten al vakanties boeken die over een paar weken beginnen.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 332 coronapatiënten opgenomen, 21 minder dan vrijdag. Dit maakte het ROAZ zaterdag rond twaalf uur 's middags bekend. De voorbije 24 uur zijn 32 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er 48 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vier werden er overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
'Veel ouders zouden hun kind laten vaccineren'
Dat is de uitkomst van een representatief onderzoek onder bijna drieduizend deelnemers aan het Hart van Nederland-panel. De discussie over het wel of niet inenten van kinderen laait op nu deze week in Amerika het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook Duitsland en Frankrijk denken daarover na. Het zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn in gezinnen met kwetsbare familieleden.
LAKS is bang dat meer eindexamenleerlingen zakken door corona
Scholierenorganisatie LAKS is bang dat scholieren zich niet goed hebben kunnen voorbereiden op de centrale eindexamens, die maandag beginnen.
"Door alle coronamaatregelen is het de vraag of leerlingen er klaar voor zijn. Wij hebben ervoor gepleit de eindexamens anders te houden, bijvoorbeeld door alleen de kernvakken te toetsen. De mentale gesteldheid van jongeren is achteruit gegaan en dan onthoud je dingen minder goed. We zijn bang dat meer scholieren dan
gebruikelijk zullen zakken", zegt een woordvoerder van LAKS.
Aantal fysio-behandelingen voor coronaklachten verdubbeld
Het aantal Nederlanders dat fysiotherapie nodig heeft voor de behandeling van langdurige coronaklachten is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld. Dat bevestigt een woordvoerder van beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor
Fysiotherapie. Tussen de 60.000 en 75.000 mensen krijgen fysio, zo blijkt uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie. "Wij zijn beduusd van deze cijfers", zegt KNGF-voorzitter Guido van
Woerkom.
'Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie'
De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een medische indicatie lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken absurd en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.
'Filantroop Sywert van Lienden verdiende aan pandemie'
Politiek commentator en activist en lobbyist Sywert van Lienden kwam in het voorjaar van 2020 in actie om het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen. Naar eigen zeggen belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Maar geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie, en dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als 'een onacceptabel gezondheidsrisico', zo meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.
Kabinet blijft reizen naar meeste Europese vakantielanden ontraden
Het kabinet blijft reizen naar de meeste Europese landen ontraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zaterdagochtend vroeg bekend dat reizen naar vier EU-landen weer mogelijk wordt. Reizen kan weer naar Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Verder gaat het om de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden (Griekenland), de Balearen en de Canarische eilanden. Deze landen en regio's gaan van oranje naar geel. Dat geldt ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. Saba en Sint Eustatius krijgen de code groen.