Coronanieuws: Janssen levert deze week stuk minder coronavaccins
De hoofdpunten:
- Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds eind november.
- Er liggen maandagochtend 331 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- Tussenstand Giro555 voor coronabestrijding lager dan verwacht .
- De eerder aangekondigde versoepelingen van woensdag gaan definitief door.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Dit liveblog is gesloten.
Liveblog
LAKS: klachten over niet naleven 1,5 meter afstand bij examens
Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn er bij de actiegroep LAKS maandag ruim 14.000 klachten binnengekomen. Dit aantal is ongeveer "in lijn met voorgaande jaren", zegt een woordvoerster. Onder meer werd erover geklaagd dat bij de examens de 1,5 meter afstand niet altijd in acht werd genomen. In de sportzalen stonden de tafeltjes wel op voldoende afstand, maar in de kleedkamers lukte dit niet altijd bij het ophangen van de jassen, aldus de woordvoerster. Verder waren er veel leerlingen die klaagden dat de stof te moeilijk was of de examens te lang duurden.
Veel leerlingen van het vwo hadden klachten over wiskunde A. In het verleden waren er op dit onderdeel hooguit 2000 klachten. Nu kwamen er ruim 6000 klachten binnen over de moeilijkheidsgraad. Het is niet duidelijk of de vragen echt te moeilijk waren of dat het een gevolg was van het coronavirus, aldus LAKS. Dit geldt waarschijnlijk wel voor vmbo'ers die examen Nederlands moesten doen, aldus de woordvoerster. Door corona konden de vmbo'ers zich niet goed voorbereiden. Bovendien sloten de vragen niet aan bij de leerstof en waren sommige onderwerpen niet eens behandeld.
Voorzitter NOC*NSF: maatregelen tegen buitensport kunstmatig
Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF heeft op de algemene vergadering van de sportkoepel het kabinetsbeleid met betrekking tot buitensport "vreemd en kunstmatig" genoemd. Ze wees er daarbij met name op dat mensen tot 27 jaar wel in teamverband mogen spelen, zij het onderling op de eigen club, maar daarboven niet. "Die leeftijdsgrens geeft toch een raar beeld op het veld." Eerder al wees de sportwereld erop dat volgens wetenschappelijk onderzoek sporten in de buitenlucht met het oog op de verspreiding van het coronavirus weinig risico's met zich meebrengt.
"Nu komen er weer meer mogelijkheden, maar nog steeds moeten spelers boven de 27 jaar in groepjes van vier met 1,5 meter afstand spelen. Hopelijk wordt deze vreemde maatregel zo snel mogelijk opgeheven," aldus Van Zanen. Blij was Van Zanen wel dat er meer ruimte komt voor binnensporters, zij het ook met veel beperkingen. "Maar eindelijk kunnen al deze mensen weer de zaal in. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit hard nodig is, de nadelige gevolgen voor de gezondheid van de betreffende sporters zijn enorm. We gaan nu voorzichtig weer de goede kant op."
Janssen levert deze week stuk minder coronavaccins
De Europese Unie krijgt deze week maar de helft van de coronavaccins van Janssen waarop zij rekende. Het bedrijf hoopt de vertraging wel nog deze maand in te lopen, zeggen EU-bronnen. De fabrikant van het vaccin van Nederlandse makelij was al achteropgeraakt met de levering van de 55 miljoen doses die voor 1 juli geleverd zouden worden. De teller stokt vooralsnog op minder dan 5 miljoen vaccins.
Zowel moederbedrijf Johnson & Johnson als de Europese Commissie blijven erop rekenen dat de beloofde leveringen voor het tweede kwartaal worden waargemaakt. Het bedrijf heeft de levering van deze week gehalveerd, zegt een ingewijde volgens persbureau Reuters. Dat wil de commissie, die namens de EU-landen het contract heeft gesloten, niet bevestigen. Een woordvoerder beaamt wel dat er "een tijdelijke vermindering" is. Die wordt "vrij spoedig opgevangen", heeft de commissie van Johnson & Johnson begrepen.
'Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om negatieve test'
Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni mogelijk rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen.
Op dit beleid lijkt het kabinet aan te sturen, maakt de Horeca Alliantie op uit een gesprek dat het samenwerkingsverband maandag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.
"Restaurants en café's die hun gasten vragen om een recente sneltest, zouden dan mogelijk meer mensen en gezelschappen mogen toelaten", legt Frans van Rooij van de Horeca Alliantie uit. Hij voert het woord namens de samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG).
Efteling gaat woensdag weer open
De Efteling verwelkomt vanaf woensdag weer bezoekers, na 22 weken sluiting. Eerder maakte de Efteling al bekend dat bezoekers een lagere entreeprijs hoefden te betalen, omdat binnenattracties nog niet open mogen. De prijs voor een kaartje is nu 38 euro. Normaal zou een entreebewijs in deze tijd van het jaar op doordeweekse dagen 41 euro kosten en 43 euro in het weekend en op feestdagen.
Op de website staat duidelijk wat in de Efteling bezocht kan worden en welke onderdelen voorlopig gesloten zijn. Meer dan de helft van de attracties is gewoon open. Verder kan er bij de restaurants eten en drinken afgehaald worden dat kan worden opgegeten en -gedronken op de terrassen. Ook de winkeltjes zijn geopend.
De versoepelingen werden vorige week nog onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een noodrem worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken. In de parken zijn alleen de buitenattracties geopend. Zo moeten de attracties als Symbolica en Droomvlucht in de Efteling nog even gesloten blijven. Verder hebben de parken voorzorgsmaatregelen getroffen. Er zijn looproutes en centrale desinfectiepunten aanwezig.
'Snelle afname coronapatiënten goed nieuws voor reguliere zorg'
Het aantal opnames van coronapatiënten gaat 'heel rap naar beneden' en dat is 'fantastisch', zegt ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de snelle afname goed nieuws voor de reguliere zorg.
"Dit betekent dat je versneld allerlei programma's kunt hervatten", zegt hij, doelend op de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19. Hij is "opgetogen over deze ontwikkeling". De inhaalslag kan snel worden uitgebreid. Een bed dat vrijkomt, kan een dag later worden gebruikt voor een andere patiënt, schetst Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.
Het zal wel een tijd gaan duren voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt, want de achterstanden zijn aanzienlijk, zegt hij. Ook liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis, maar het is een kwestie van tijd voordat dat verder gaat dalen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog iets sneller dan was voorspeld, aldus Kuipers.
Hij laat zien dat de afname het sterkst is onder zestigers en zeventigers. "Een duidelijk effect van het vaccineren", concludeert de zorgbestuurder.=
Incomplete coronacijfers door storing
Volgens de dagelijkse update over het aantal coronabesmettingen zijn de besmettingscijfers de afgelopen 24 uur fors gedaald in Brabant, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt inmiddels dat het om een storing gaat. Het RIVM meldde maandag dat er in de provincie 406 besmettingen waren bijgekomen. Maar dat cijfer valt lager uit door een fout in het computersysteem van het RIVM. Ook landelijk vallen de cijfers maandag lager uit dan ze in werkelijkheid zijn.
Landelijk zijn er volgens de huidige melding tussen zondagochtend en maandagochtend 2904 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat cijfer is opvallend laag, en volgens het RIVM klopt het cijfer dus ook niet. Wel zijn er voor de negende dag op rij minder besmettingen dan het weekgemiddelde. De afgelopen zeven dagen werden in het hele lang gemiddeld 5047 nieuwe coronagevallen per dag gemeld. Zondag meldde het RIVM 4455 nieuwe gevallen.
Poolse deelnemers songfestival tot woensdag in quarantaine
Alle leden van de Poolse songfestivaldelegatie zijn negatief getest op het coronavirus. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) maandag bekendgemaakt. De testresultaten van de IJslandse delegatie zijn nog niet bekend.
De Poolse delegatie blijft uit voorzorg voorlopig wel in quarantaine. De artiesten hoeven woensdag, als de repetities voor de tweede halve finale van het songfestival beginnen, pas in Rotterdam Ahoy te zijn.
Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds eind november
Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care of verpleegafdeling belandt, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege COVID-19. Dat is het laagste aantal sinds 29 november.
Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1497 coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 214 per dag, het laagste niveau sinds 10 maart. Eind april piekte het aantal ziekenhuisopnames. Sindsdien is de instroom met meer dan 30 procent gedaald.
Sportscholen blij en opgelucht dat ze weer open mogen
Sportscholen zijn 'blij en opgelucht' dat ze woensdag weer open mogen nadat het kabinet bevestigd had dat de eerder aangekondigde versoepelingen door kunnen gaan. "De positieve reacties stromen binnen op mijn telefoon", laat directeur van brancheorganisatie NL Actief Ronald Wouters weten.
De versoepeling houdt in dat er weer binnen mag worden gesport. De maatregelen van onder meer maximaal dertig mensen tegelijk in een ruimte en 1,5 meter afstand houden, zijn nog steeds van kracht. Ook moeten bezoekers van fitnesscentra van tevoren reserveren en mogen de kleedkamers en douches nog niet gebruikt worden.
Vanaf woensdag beperkt publiek welkom in play-offs
Er mag weer (in beperkte mate) publiek in de voetbalstadions. Dit in het kader van de pilot van de overheid met toegangstests. Het gaat om wedstrijden in de play-offs voor Europees voetbal (Eredivisie) en de play-offs voor promotie/degradatie (Eredivisie/Keuken Kampioen Divisie) en om een wedstrijd in de Eredivisie voor Vrouwen. Dit meldt voetbalbond KNVB maandag nadat minister De Jonge eerder al aangaf dat er weer publiek welkom zou zijn bij voetbalwedstrijden.
Of dat al vanaf woensdag gold, kon de minister maandagochtend echter nog niet zeggen.
NS: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein
Nu de eerder aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, kan het openbaar vervoer vanaf woensdag weer voor elk reisdoel gebruikt worden. De beperking vervalt dat alleen noodzakelijk reizen zijn toegestaan. Tegen reizigers zegt de NS: 'Mijd drukte, maar voel je welkom in de trein."
Publiek welkom bij play-offs Eredivisie
Er kan met toegangstesten nog publiek aanwezig zijn in de stadions bij de play-offs voor Europees voetbal en promotie en degradatie. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandag na coronaoverleg. Of dat voor aankomende woensdag nog gaat lukken weet hij niet.
Of dat voor woensdag nog gaat lukken, weet hij niet. Woensdag staan met FC Utrecht - FC Groningen en Feyenoord - Sparta Rotterdam de eerste twee wedstrijden in de play-offs voor Europees voetbal op het programma. Voetbalbond KNVB hoopt dat supporters bij de laatste wedstrijden van het seizoen aanwezig mogen zijn. Daarover heeft de KNVB nauw contact met de overheid, meldt een woordvoerder van de voetbalbond. "Het is nu wachten op duidelijkheid."
Versoepeling van coronaregels komende woensdag gaat definitief door
De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een 'noodrem' worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken.
Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk:
- Zo kan er in grotere groepen worden gesport.
- Zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark mogen weer open.
Ook binnen kan meer:
- Sport- dans- en muziekscholen mogen weer open.
- Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen.
Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen zes uur 's ochtends en acht uur 's avonds. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.
'Aandacht bedrijven voor welzijn medewerker toegenomen na corona'
De aandacht van bedrijven voor het welzijn van hun medewerkers is toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ondernemingen die alleen in Nederland gevestigd zijn, dus zonder buitenlandse vestigingen, vallen relatief vaker in de attente groep bedrijven. Dat concluderen de universiteiten van Maastricht en Utrecht op basis van onderzoek onder ruim 3400 ondernemingen met meer dan honderd werknemers.
Opdrachtgever van het onderzoek is MVO Nederland, een ondernemersclub die onder meer streeft naar klimaatneutraal zakendoen.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 331 coronapatiënten opgenomen, zeven meer dan zondag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden twintig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Hier staat tegenover dat veertien coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Eén patiënt werd overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
Inflatievrees en coronazorgen houden AEX in de greep
De Amsterdamse AEX-index leverde maandag een kleine openingswinst weer in. Beleggers bleven voorzichtig door de inflatiezorgen, die vorige week voor onrust zorgden op de aandelenmarkten. Ook de vrees dat nieuwe coronavarianten verdere versoepelingen in de weg kunnen staan, zorgde voor terughoudendheid.
Eindexamens opnieuw anders dan anders door corona
Bijna 200.000 middelbare scholieren op vmbo, havo en vwo beginnen vandaag aan hun eindexamens. Door corona is hun voorbereiding ook dit jaar heel anders gelopen dan normaal. Onder meer burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, wenst alle scholieren in 'haar' stad veel succes. "Jullie kunnen het", steekt ze alle eindexamenkandidaten een hart onder de riem.
Ook de wijkagent in Deurne wenst alle scholieren in zijn werkgebied succes met hun eindexamens: "Zet um op", schrijft hij.
Coronavaccin Sanofi en GSK mogelijk eind 2021 goedgekeurd
Farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline hebben goede hoop dat het coronavaccin dat zij ontwikkelen eind dit jaar kan worden goedgekeurd. Dit na positieve testresultaten met het middel.
Proefpersonen vertoonden een soortgelijke antilichaamrespons als mensen die hersteld zijn van het coronavirus, zeggen de bedrijven maandag in een verklaring. Vooral bij mensen die eerder een corona-infectie hebben doorgemaakt zou er sprake zijn van een 'bijzonder hoge immuunrespons' na een enkele dosis. Daarmee zou het vaccin voor deze groep in het bijzonder veelbelovend zijn.
ABN AMRO gaat mkb-facturen voorschieten
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die internetbankieren via ABN AMRO kunnen vanaf deze maand per losse factuur kiezen of de bank deze voorschiet. Dat moet volgens ABN voor een snellere uitbetaling zorgen. Door de coronacrisis moeten veel ondernemers langer wachten op betalingen van andere bedrijven.
Het financiële concern rekent voor de dienst gemiddeld een paar procent per factuur. Als de factuur door de bank is goedgekeurd, staat 90 procent van het bedrag binnen een dag op de rekening van de ondernemer. De overige 10 procent volgt als de debiteur heeft betaald.
Tussenstand Giro555 voor coronabestrijding lager dan verwacht
De opbrengst van de actie van Giro555 om armere landen te helpen in hun strijd tegen corona, levert nog weinig geld op. Tot zondagavond is er 1 miljoen euro ingezameld. "In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo. Afgelopen woensdag begon de actie.
kabinet besluit vrijwel zeker dat versoepelingen doorgaan
Het ziet er naar uit dat woensdag opnieuw een aantal coronamaatregelen wordt afgeschaald. Het demissionaire kabinet had dat vorige week al besloten, maar het hield nog een pauzeknop achter de hand om de versoepelingen uit te stellen. Dat zou gebeuren als er nog te veel coronapatiënten in ziekenhuizen zouden worden opgenomen.
Maar het ziet er positief uit, meldden ingewijden zondag, omdat de ingezette daling verder doorzet. Maandag rond het middaguur zal het kabinet formeel een klap geven op de verruiming.
'Consumenten vervangen huishoudelijke apparaten sneller'
Consumenten hebben tijdens de coronacrisis huishoudelijke apparaten sneller vervangen omdat geld dat niet besteed kon worden aan vakanties, etentjes en uitjes werd het gestoken in het eigen huis. Dat stelt de brancheorganisatie voor fabrikanten en leveranciers van elektrische huishoudelijke apparatuur, APPLia
Nederland.
APPLia zegt dat consumenten in 2020 niet hebben gewacht tot hun groothuishoudelijke apparaat is versleten voordat werd overgegaan tot de aankoop van een nieuw apparaat. Een aanzienlijk deel van de consumenten heeft eerder dan gepland één of meerdere apparaten in huis vervangen, geeft de branchevereniging aan.
Britten mogen elkaar weer knuffelen
Vanaf vandaag gelden iets soepeler coronaregels in grote delen van het Verenigd Koninkrijk. Zo mogen cafés en restaurants weer klanten binnen toelaten en gaan bioscopen, musea en theaters weer open. Wel geldt een beperkt aantal toeschouwers.
Britten mogen thuis met maximaal zes personen of twee huishoudens samenkomen. Daarbij mogen familieleden en beste vrienden elkaar vanaf vandaag weer knuffelen. Maar, waarschuwde de Britse premier Johnson eerder deze maand: dat moet wel 'voorzichtig en met gezond verstand'. Hij wees onder meer op de Indiase variant van het coronavirus, die momenteel rondgaat in het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 36 miljoen Britten hebben inmiddels hun eerste vaccinatie gehad.
'Meeste bedrijven verdienden meer in de coronacrisis'
De kranten staan vol met ondernemers die tijdens de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, maar de meeste bedrijven verdienden juist meer in 2020. Dat blijkt volgens het FD uit onderzoek van strategieadviesbureau Simon-Kucher & Partners. In de software-industrie, de bouw, defensie, groothandel en logistiek groeiden de winsten het meest.
Zes op de tien bedrijven uit het onderzoek zeggen dat ze vorig jaar hun winstmarges wisten te verbeteren en dat dit vooral lukte door prijsverhogingen. Meer dan de helft zegt onomwonden meer te verdienen dankzij de crisis.
'Belastingschuld ondernemers opgelopen tot 16 miljard euro'
De belastingschuld die ondernemers in de coronacrisis hebben opgebouwd, is in sommige branches een molensteen om hun nek. Kledingwinkels, schoenenwinkels, cateraars, uitzendbureaus, beveiligingsbedrijven en hotels zijn straks één tot vier jaarwinsten kwijt om hun schuld bij de fiscus af te betalen. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit cijfers van ABN Amro en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal is de uitgestelde belasting opgelopen tot zo'n 16 miljard euro. Een op de tien bedrijven heeft vanwege de crisis geen belasting betaald.